skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Från ordförandens perspektiv – Niclas Krook i Gärsnäs AIS

Namn: Niclas Krook
Ålder: 40
Yrke: Byggnadsarbetare
Förening: Gärsnäs AIS
Roll: Ordförande

Sammanfatta din historik i föreningen.
– Kom med i styrelsen 2014 och har varit ordförande sedan årsmötet 2016

Hur många medlemmar och lag har ni idag?
– Vi är cirka 425 medlemmar. Vi har 11 ungdomslag och 4 seniorlag

Under pandemiåret 2020 ställdes de flesta föreningars arrangemang in helt, som loppisar, bilbingo och annat. På vilket sätt drabbades ni?
– Året har varit en katastrof ekonomiskt. Alla intäkter i form av publik, kiosk, bingo och övriga arrangemang försvann ju helt. Så vi har haft det tufft ekonomiskt pga uteblivna intäkter.

Många förutspår högre medlemsavgifter som en av effekterna för de ekonomiska bortfallen. Hur ser det ut med det i er förening?
– Nej, högre medlemsavgifter är inte aktuellt. Vi bedriver föreningen helt på ideell basis och det ska va lättillgängligt och billigt att vara med hos oss. Vi håller inte på med elitverksamhet utan det sociala är viktigast för oss.

Vilken hjälp och stöttning har nu fått från stat, kommun, förbund och sponsorer så här långt och har det varit tillräckligt?
– Vi är väldigt glada och tacksamma för den stöttning vi fått framförallt av våra sponsorer. När vi beskrivit situationen så har alla ställt upp och stöttat oss. Vad det gäller stat, kommun och förbund så kunde det ju självklart varit mycket bättre, men detta är ju styrt från regeringen och inte mycket vi kan påverka.

Vilken effekt har restriktionerna i pandemin fått när det kommer till rekrytering och återväxt – samt kan ni redan idag se att ungdomar slutar med sin idrott?
– Vi har inte sett någon större effekt än, men det är nog lite för tidigt att dra några analyser av detta. Men om det inte kommer igång snart med matcher så tror jag nog att en del kommer att tappa sugen och kanske provar på något annat.

Vilken typ av centrala insatser anser ni skulle behövas för att ”rädda” föreningar som er?
– Det är ju i grund och botten mer pengar och ekonomiskt stöd som behövs. Men jag tycker även att det borde satsas mer på information och kampanjer i skolor och på fritidsgårdar om vad det finns för aktiviteter. Barn och ungdomar behöver aktiveras.

Vilka är de största inplanerade händelserna för föreningen under 2021?
– Det är ju såklart att allt ska återgå till som det var förut så vi kan spela matcher, ha publik på matcherna. Anordna våra aktiviteter i form av Bingo, triathlon, motorträffar och så vidare. Vi hoppas…

Hur ser förutsättningarna ut inför 2021 rent sportsligt när det kommer till representationslaget?
– Vi har stora, starka och intressanta trupper både i vår dam och herrtrupp, så det ser onekligen spännande ut. Vi har förhoppningar om riktigt bra säsonger för våra representationslag.

Inom framförallt fotbollen, men även i andra idrotter, bedrivs riktade jämställdhetskampanjer för att få fler kvinnor i styrelser och andra ledande roller. Hur jobbar ni med de frågorna?
– Just där är vi ju ett föredöme skulle jag vilja säga. Vi har jobbat massor med jämställdhet i klubben. Vi bedriver ju aktiviteter för både killar och tjejer och det är viktigt för oss att det är så. I styrelsen idag har vi t ex 4 kvinnor och 5 män. Inte många föreningar som kan stoltsera med det.

Vad ser du personligen mest fram emot under 2021? Dels som ordförande i föreningen och dels som privatperson?
– Jag ser först och främst fram emot att pandemin ska lätta så att våra träningar, matcher och andra aktiviteter som vi bedriver, ska kunna återgå till det normala.

Avslutningsvis. Vad har du på din pizza?
– En kebabpizza är aldrig fel…

Mvh
Niclas Krook
Gärsnäs AIS

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close