skanesport_desktop-panorama-1

HandbollIK LåganNyheter

”Danko” återvänder till IK Lågan

IK Lågan förstärker sin ledarstab på herrsidan. Sedan tidigare är det klart att Christan Lindvall fortsätter ytterligare två år som huvudtränare. Nu är det även klart att Daniel ”Danko” Johansson återvänder till klubben som tränare för B-laget respektive J–laget, även han på två år.

Hur är den personliga formen just nu?
– Helt ok men långt ifrån topp. Tanken är inte att spela, så för min del så jag håller mest igång så man inte blir helt försoffad.

Ta oss igenom din karriär, vilka klubbar har du representerat?
– Jag har spelat i H65 som är min moderklubb och nu senast IK Lågan. 

Vad fick dig att tacka ja till uppdraget?
-Det som klubben presenterade med en långsiktigt plan och en bred ungdomsverksamhet känns helt rätt. Vi delar synsätt hur vi vill en klubb skall fungera. Tanken är inte att jag ska vara spelande tränare utan nu ska jag hålla mig på bänken. Även om man är sugen på att spela så är det dags för de yngre att ta över. Ska vara ansvarig för B respektive J-lag, en koordinator mellan dessa och vårt A-lag.

Du kommer själv då att bidra med?
– Ska bidra med den kunskap jag skaffat mig under alla 30 år som aktiv. Har haft många bra tränare, exempelvis Christian som har vårt A-lag.

Dina intryck under denna korta och annorlunda säsongen?
– En väldigt annorlunda säsong. Har varit tränare för H65 herrar under denna säsongen och det har varit frustrerande. Hade en lång period utan något men nu har vi tränat ute de sista 4-5 veckorna. Är även tränare för Lågans F-09 där vi har fått träna, även om det varit med restriktioner. För min del är det ganska lätt att hålla sig motiverad mycket tack vare träningarna med just F-09.

Vad gör du i det civila?
– Jobbar som säljare/inköpare på Moelven Wood AB.

Hur brukar du ladda upp inför matcher med rutiner, mat och kanske musik, för att komma i gamemode?
Det är lite olika att ladda upp som spelare och som tränare. Som spelare var jag alltid ute och gick en runda på matchdagen för att sedan äta bra mat innan samlingarna. Som tränare fokuserar man på ett annat vis, jag tänker igenom hur träningarna sett ut under veckan och om jag har ändrat mina val/ taktik.

Det står lika i sista spelminuten. Vem i laget avgör och på vilket vis?
– En fråga jag inte kan svara på som det är nu, men om jag hade haft Tjuren (Philip Lindblad) i laget så ett brett läge på höger som han drar upp i krysset.

Vilken eller vilka idrottshallar runt om i Skåne, bortsett från din egen hemmaborg, tycker du bäst om och varför?
– Gamla Idrottshallen i Höör. Det var där jag började och man har spelat många roliga matcher där. 

Om du fick värva vilken spelar du ville till er trupp den här säsongen – vem skulle det bli och varför?
-Det hade ju varit fantastiskt att få hem en spelare som Philip Henningsson till klubben. Grym spelare med Lågan som moderklubb.

Magnus Ivarsson sportchef i IK Lågan, varför föll valet på Daniel?

– Precis som på A-lagssidan var ”Danko” vårt förstaval. Han känns som vår produkt då han varit i klubben i 100 år. Till och med på den tiden jag var tränare. På grund av en miss i kommunikationen var Danko förra året i H65, det får vi ta på oss. Känner Danko sedan många år och vet att han brinner både för handboll och IK Lågan. Har man båda sin barn i föreningen, är ungdomstränare och har spelat massa år så är det ju här han ska vara.

Vad blir Dankos roll?
– Dankos roll kommer att bli tränare och coach för B-laget, samt ansvarig för juniorerna. Man kan säga att J och B-lag kommer hålla ihop. Träna och spela matcher tillsammans. Juniorerna kommer dock att ha ett eget lag i seriespel men flera spelare kommer att dubblera. Sen kommer han vara en länk mellan A-lag och B+J-lag. Kanske vara med på träningar i A-laget. Kommer troligen flytta spelare mellan lagen och här blir Danko en viktig pjäs. Både för Christian som två nya ögon på andra spelare men också för de yngre att ha en trygghet.

Vad tror du han kan tillföra?
-Har man spelat ungefär 2000 matcher i seniorhandboll så kan man lära ut mycket. Han har en gedigen handbollsutbildning som han ska fortsätta med. Han kan klubben och känner de flesta i truppen. Han har mycket som han kan lära ut. Sen är ”Danko” relativt ny inom senior så jag tror detta upplägget passar honom utmärkt. Känns bra med klubbens visioner att vi skriver på två år med honom.

Är ni klara nu med ledarstaben i herrlaget?
– Nej inte riktigt, Danko ska skapa sin organisation kring B och J-lag. Kommer behövas 1-2 lagledare.

Foto: Magnus Ivarsson

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close