Ur ordförandens perspektiv – Magnus Olsson i Staffanstorps HK
Namn: Magnus Olsson
Ålder: 48
Yrke: Företagare
Förening: Staffanstorps HK
Roll: Ordförande, Ledare F13
Sammanfatta din historik i föreningen.
– Jag började som lagförälder 2014, blev ledare 2016 och sedan 7 månader är jag ordförande i föreningen.
Hur många medlemmar och lag har ni idag?
– Vi har 11 träningsgrupper som går från senior till de allra minsta med ett glapp i åldrarna 15 och 16 år. Antalet medlemmar i föreningen är idag cirka 250 inklusive ledare och stödmedlemmar.
Under pandemiåret 2020 ställdes de flesta föreningars arrangemang in helt, som loppisar, bilbingo och annat. På vilket sätt drabbades ni?
– Vi tappade kioskintäkterna från Lundaspelen där vi brukar arrangera spel i tre olika hallar. Avsaknaden av hemmamatcher har också inneburit bortfall av kioskintäkter, pengar som förvisso går till lagkassorna.
Många förutspår högre medlemsavgifter som en av effekterna för de ekonomiska bortfallen. Hur ser det ut med det i er förening?
– Vi har en god och välskött ekonomi och kan undvika höjda medlemsavgifter på grund av pandemin. Om vi höjer medlemsavgifterna är det för att öka kvaliteten på föreningens arbete.
Vilken hjälp och stöttning har nu fått från stat, kommun, förbund och sponsorer så här långt och har det varit tillräckligt?
– Vi har fått god stöttning, framförallt av Staffanstorps kommun som har varit oerhört generös med både LOK-stöd och efterskänkta hallhyror. Våra sponsorer har inte hört av sig för att begära pengarna tillbaka vilket gör att vi kan leverera en ännu bättre produkt för dem nästa säsong. Vi har lite spännande tankar om framtiden.
Vilken effekt har restriktionerna i pandemin fått när det kommer till rekrytering och återväxt – samt kan ni redan idag se att ungdomar slutar med sin idrott?
– Vi har haft en viss tillväxt om än mindre än normalt. Jag måste lovorda våra ledare som gör ett fantastiskt jobb för att hålla glädjen uppe hos våra barn och ungdomar. Bortfallet är inte besvärande även om vi blir lika ledsna varje gång någon väljer att sluta, i synnerhet på grund av att vi inte kan bedriva vår verksamhet på grund av restriktioner. Restriktioner som uppkommit på grund av att vuxna inte tar sitt ansvar i pandemin. Barn och ungdomar får göra enorma eftergifter i sin utbildning, fritid och idrott när vuxna fortsätter att gå på gym, afterwork, åka på skidsemester, shoppa, handla mat mer än en person åt gången, hålla stora fester och listan är längre än så. I hanteringen av pandemin har vuxenvärlden svikit barn och ungdomar enligt mig.
Vilken typ av centrala insatser anser ni skulle behövas för att ”rädda” föreningar som er?
– Restriktionerna skall vara tydligare och mindre generaliserande. Om smittan är låg i en region skall regionen och kommunerna följa de centrala råden om de medger aktiviteter och inte vara återhållsam bara för att visa framfötterna. Jag önskar ett tydligare ansvarsutkrävande av landets vuxna att tänka på de som behöver hjälp och prioritera ner sina egna behov och utsvävningar. Lika viktigt det är att värna om våra äldre som far illa i denna pandemi måste vi vara lika noga att ta hand om vår framtid, våra barn och ungdomar.
Vilka är de största inplanerade händelserna för föreningen under 2021?
– Vi har stora ambitioner att utveckla vår förening och inte sitta passiva fast vi inte har möjlighet att träna och tävla i samma utsträckning. Vi hoppas även på att kunna arrangera en mindre beachcup om restriktionerna lättar till sommaren.
Hur ser förutsättningarna ut inför 2021 rent sportsligt när det kommer till representationslaget?
– Det ser bra ut. Herrlaget började säsongen jättebra med 5 poäng på de tre matcherna som hann spelas. Jag utgår från att hela gänget är tillbaka i höst och fortsätter på den inslagna vägen.
På damsidan har vi en stor trupp som gör att vi kan anmäla lag i två serier. Vi har en plats i division 2 som vi tänker försvara och i division 3 kan vi utveckla våra unga spelare samt erbjuda handboll till de som vill spela för att det är kul och hålla kroppen i trim.
Inom framförallt fotbollen, men även i andra idrotter, bedrivs riktade jämställdhetskampanjer för att få fler kvinnor i styrelser och andra ledande roller. Hur jobbar ni med de frågorna?
– Vi har idag 3 kvinnor och 3 män i vår styrelse. Vi har fler tjejer än killar som spelar handboll i vår förening. Det är inget vi har hamnat i tack vare ett medvetet arbete utan det har faktiskt bara blivit så. Vi vill gärna att fler kvinnor väljer att engagera sig som ledare och det skall vi jobba med.
Vad ser du personligen mest fram emot under 2021? Dels som ordförande i föreningen och dels som privatperson?
– Att livet återgår till det normala, både som privatperson och som ordförande. Jag är optimistisk och ser fram emot en ännu större glädje, engagemang och drivkraft i år än före pandemin. Jag tror att vi har lärt oss att sätta ett värde på vad idrotten och föreningslivet gör för oss. Samhället behöver ungdomsidrotten mer än de flesta inser. Vi som är engagerade och lever i det inser precis hur viktigt det är. Därför kämpar vi lika hårt oavsett omständigheterna.
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se