Öppet brev: Starta upp fotbollen nu!
Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Hur stor smittorisk är egentligen 22 spelare i åldrarna 15 till 40 år på 6 000 kvadratmeter fotbollsplan? Spelarna transporterar sig i egna bilar till idrottsplatsen och rakt ut på plan. De byter inte om ihop och de duschar inte tillsammans.
Ibland undrar jag om beslutsfattare frågar “experterna” ute på fälten? Jag representerar fotbollen och i min sport är det vanligaste att man spelar matcher med totalt 22 spelare på plan samtidigt. Vi rör oss på en stor yta, men det är ju inte så att alla 22 spelare samlas på samma yta. Som vänsterback möter man nästan aldrig motståndarnas vänstersida. Nej, man möter motståndarnas högermittfältare eller högerback och troligen också en eller två forwards. Så totalt kanske man möter fyra-fem andra spelare under 90 minuter. Om man räknar på att en fotbollsplan är 6 000 kvadratmeter så har varje spelare drygt 270 kvadratmeter vardera, vilket kan jämföras med exempelvis Ge-Kås 40 kvadratmeter per person (räknat på 1000 besökare).
Beslutsfattare inom fotbollen pratar just nu enbart om publik eller inte. Ingen pratar för fotbollen och seriespelet under eliten. Det är tyst. Det vi istället hör om är att det sprids smitta bland elitklubbarna och det stora problemet med dem är att de byter om tillsammans, duschar tillsammans och transporterar sig i buss tillsammans. Det är väl givet att det finns en högre smittorisk då.
Vi på gräsrotsnivå gör inte så och just därför borde smittorisken vara betydligt lägre; på gränsen till obefintlig. Det finns ingen som för gräsrotsfotbollens talan. Det är bara elitidrotten som räknas. Fotbollen är ingen familj längre utan det är vi under eliten och det är elitfotbollen; två olika familjer. Mats Enqvist (SEF), Karl-Erik Nilsson (Ordförande SvFF) och Håkan Sjöstedt (Generalsekreterare SvFF) går enbart elitfotbollens ärenden. Ingen verkar bry sig om breddfotbollen och det kommer att få fatal följd tror jag.
Våra fotbollsklubbar byggdes upp under 1930- 1940-talen och om dessa klubbar försvinner så tror jag att det blir oerhört svårt att bygga upp igen. Finns den idealiteten idag? Finns det någon som orkar eller vill dra igång en klubb som slocknat?
Personligen känner jag att suget efter elitidrott minskat. Jag älskar Champions League och SHL, men jag har ändrat min vardag och tycker att tomma läktare minskar energin och nerven.
Vad händer om vi på gräsrotsnivå ändrar våra vanor och inte väljer att gå på liveidrott efter pandemin?
Vad händer om många småklubbar försvinner?
Vem ska förse elitidrotten med spelare då?
Vad händer med folkhälsan?
Vad händer med de demokratiska värdena som idrotten ska stå för?
Vad händer med människors värdegrund?
Hur mycket ökar den psykiska ohälsan i samhället?
Håkan Magnusson
Tränare på gräsrotsnivå
Kontaktuppgifter:
red@skanesport.se