skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Johannes Bylinder gav inte upp hoppet – lockade nygammal tränare till H65:s herrlag

H65 Höörs herrlag var på väg att implodera fullständigt.
Då knöt Johannes Bylinder näven…

H65 Höörs damer har i ett årtionde fightats i högsta serien i handboll, tog SM-guld 2017 och en Europeisk titel 2014.
Klubbens herrlag var länge ett lag i division ett, som sniffade lätt på Allsvenskan, men satsningen lades ner och klubben har fått börja om i division fyra.
Efter Corona säsongen 2020-2021 då handbollen ställdes in var det länge osäkert om det skulle bli ett nytt lag. Tränaren Daniel ”Danko” Johansson fick ett uppdrag i IK Lågan och plötsligt stod H65 med bara en handfull spelare och ingen rånare.
I spelartruppen fanns Johannes Bylinder (till höger på bilden). Även han erbjöds möjligheten att ta steget till Lågans organisation.
– Efter endast 1 timmes betänketid så bestämde jag mig. Ska jag lägga av själv? Jag låg sömnlös en natt och tankarna bara snurrade. Vad skulle hända med min moderklubb nu? Skulle hela herrsidan läggas ner totalt?
– Dagen efter kände jag att jag MÅSTE göra något annars kommer mitt kära handbollslag, min moderklubb att läggas ner. Jag ringde runt till alla spelarna i truppen för att kolla vad alla tänkte. Jag berättade även för alla att ”detta fixar jag (utan att ha någon tanke alls om vad jag skulle gör). Jag får många tummar upp av spelare, många som ska tänka och många som redan bestämt sig att gå tillbaka till Lågan.
– Efter att ha pratat med alla spelare fanns det fortfarande spelare till en trupp att representera Höörs herrlag. Men vem skulle träna oss?

Bylinder fortsatte sitt mission.
– Jag skrev upp elva namn som jag trodde hade passat perfekt för detta uppdrag. Jag får nio stycken ”jag kan inte, familjen tar för mycket tid, egen träningar, jobb i vägen, och så vidare” och jag började faktiskt ge upp. Min sambo frågade mig om inte jag skulle ta över och träna grabbarna själv? Men jag är inte själv färdig med handbollen ännu. Jag vill fortfarande spela handboll, stå mellan stolparna och försvara klubben jag brinner för. Och jag tycker inte en spelande tränare är bra för ett lag.

Kvar på Bylinders lista fanns två namn.
– En är en gammal tränare jag hade när jag var 15 år gammal och en är en division ett–tränare som tränade H65:s herrlag när dom låg i division 1.
– Vad var oddsen på att han ville ta över H65 igen när dom gör ett ombygge och startar om från division fyra? Det var största anledningen till att jag inte hade hört av mig till honom ännu. För jag var 99 procent säker på att få ännu ett nej. Men vad hade jag att förlora? Jag måste kunna presentera något för grabbarna i laget för att stilla oron. Så jag skrev till Martin Bengtsson (fd Martin Håård) och ställde frågan om han var sugen att ta över oss i herrlaget.
Kort därefter hade vi ett långt och bra samtal. Martin var intresserad av uppdraget. Jag fick upp glöden igen och började direkt sätta mig med pennan och pappret igen och skriva ner namn på gamla spelare jag hoppades kunna få tillbaka till laget för att hjälpa till att stärka herrsidan igen. Bygga nytt, avancera uppåt igen. Det från början som var 10 intresserade spelare blev nu 17 st med ytterligare spelare som jag hoppas bli klar med. Jag har lyckats fixa ett handbollslag som vill vara med och stärka vårt herrlag och kämpa för märket vi har på bröstet. Vi är inte ett lag, vi är en familj. Lagkemin vi har är fantastisk och vi kommer kriga för varenda tvåpoängare och avancemang vi har framför oss.

Bylinders möda gav resultat.
Martin Bengtsson är klar som ny tränare och H65 har trots allt ett lag redo för spel nästa säsong.
–Hade jag inte tagit tag i detta hade klubbens herrsida lagts ner och förmodligen inte tagits upp igen på många många år framöver. Under oss har vi ett pojklag som är elva år gamla och under dom är det återigen ett stort glapp innan nästa generation av pojkspelare. Dom behöver förebilder som oss. Hur blir det annars när dom är 15 och börjar kanske på handbollsgymnasiet? Då blir det istället att dom går till andra klubbar och herrsidan i Höör byggs aldrig upp igen. Vi får försöka bygga upp pojksidan igen. Jag kommer att försöka locka mer pojkar till att börja med handbollen igen så vi kan få en stabil pojk/herrsida om några år, säger Johannes Bylinder och avslutar:
– H65 Höörs herrlag inte är slut. Vi kommer tillbaks och starkare än tidigare.

Martin Bengtsson:
– Det viktigaste just nu är att bygga upp föreningen igen på herrsidan och skapa en träningsgrupp som vill bli bättre och som vill ge järnet. Det har varit några tuffa år men det ser ljusare ut mot vad det gjort på länge. Jag har relativt mycket erfarenhet med mig som jag har samlat på mig genom åren. Engagemanget är fortfarande det viktigaste och jag förväntar mig att spelarna som ska vara med och bidra visar samma engagemang.
– Lagets resa börjar ju nu!!

Foto: Lola Nilsson

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close