skanesport_desktop-panorama-1

FotbollHelsingborgs IFNyheter

Ur ordförandens perspektiv – Kjell Jakobsson i Helsingborgs IF

Namn: Kjell Jakobsson
Ålder: 63 år
Yrke: VD & Ägare till hotellbolaget Room Republic
Förening: Helsingborgs IF
Roll: Ordförande

Sammanfatta din historik i föreningen.
– Under åren 2003-2005 arbetade jag som klubbdirektör i HIF och har sedan jag flyttade till Helsingborg 1996 varit sponsor och supporter.

Hur många medlemmar och lag har ni idag?
– Helsingborg IF har ca 3000 medlemmar.

Under pandemi året 2020 ställdes de flesta föreningars arrangemang in helt, som loppisar, bilbingo och annat. På vilket sätt drabbades ni?
– Intäkter som sponsorer, säsongkort, biljetter, matchdagsintäkter avstannade helt när pandemin slog till. Många företag avvaktade med teckna sponsor avtal. Restriktionerna gjorde så att vi inte kunde spela våra matcher inför publik  så all försäljning kring matcherna uteblev.

Många förutspår högre medlemsavgifter som en av effekterna för de ekonomiska bortfallen. Hur ser det ut med det i er förening?
– Vi har haft samma medlemsavgift under flera år (och även 2022) och ser ingen anledning att höja medlemsavgifterna pg.a Corona. Det finns andra och större saker som kan påverka våra intäkter positivt och vi vill hellre ha många medlemmar än högre medlemsavgift och färre medlemmar.

Vilken hjälp och stöttning har nu fått från stat, kommun, förbund och sponsorer så här långt och har det varit tillräckligt?
– Har till viss del fått ersättning för förlorade intäkter kopplade till att våra matcher har fått spelas utan publik. Det är det sk RF-stödet som kommer från staten som alla föreningar har kunnat söka kompensation från. Eftersom vi inte kunnat utnyttja vår arena på det sätt det är tänkt så har kommunen gett oss hyreslättnad på de delar vi inte nyttjar. Det är på samma sätt som de hyreslättnader kommunen ger föreningar på deras evenemangshyra. Våra supportrar har bidragit stort genom olika insamlingar och försäljningar av sk soffbiljetter. Sponsorerna har stöttat genom att inte kräva kompensation för de rättigheter de inte kunnat utnyttja under 2020 pga. av restriktionerna. Måste säga att vi har fantastiska supportrar och sponsorer. Ett stöd vi känner stor tacksamhet för.

Vilken effekt har restriktionerna i pandemin fått när det kommer till rekrytering och återväxt – samt kan ni redan idag se att ungdomar slutar med sin idrott?
– Vi har hela tiden verkat för att bedriva så mycket fotbollsverksamhet som regionen har tillåtit. Vi bedriver verksamhet utomhus och vi har tagit hänsyn till alla åtgärder för att minska ev. smittspridning. HIFs ungdomsantal har snarare ökat under 2020.

Vilken typ av centrala insatser anser ni skulle behövas för att ”rädda” föreningar som er?
– Anser att staten bör ta ett större ansvar för att klubbarna skall kunna klara sig när restriktionerna gör att våra evenemang sker utan publik. Många klubbar gör stora insatser i samhället och med minskad ekonomi kommer klubbarna behöva prioritera kärnverksamheten. Det betyder mindre socialt ansvar och engagemang i staden för barn och ungdomar. Detta än inget klubbarna vill och vi kämpar för att fortsätta detta Hållbarhetsarbete. Men då krävs stöd som gör att vi kan hålla igång alla delar av verksamheten.

Vilka är de största inplanerade händelserna för föreningen under 2021?
– En stor sak blir när vi får hälsa publiken välkommen tillbaka till Olympia. Det blir en glädjens dag. Vi har ett stort fokus på vårt sociala hållbarhetsarbete som vi hoppas ska fortsätta att utvecklas under året och samma gäller vårt utökade samarbete med fotbollsklubbar i vår närregion. Sedan hoppas vi på framgång för båda våra seniorlag så de flyttas upp i Allsvenskan och division 3. Men det kanske viktigaste är att den femårsplan vi ska arbeta fram i HIF under 2021, ska bli riktigt bra så att det både blir ett bra verktyg och en inspiration för oss alla inom HIF.

Hur ser förutsättningarna ut inför 2021 rent sportsligt när det kommer till representationslaget?
– Självklart är vårt mål att vi ska tillbaka till Allsvenskan så snabbt som möjligt men inte till vilket pris  som helst. Viktigast för oss är att vi bygger en stabil grund för att vara ett stabilt allsvenskt lag så att när vi väl är i Allsvenskan att vi blir kvar. Att åka jojo mellan Allsvenskan och Superettan är mycket kostsamt för en förening. Så hoppas vi även att vårt damlag lyckas att vinna sin serie och gå upp i division 3.

Inom framförallt fotbollen, men även i andra idrotter, bedrivs riktade jämställdhets kampanjer för att få fler kvinnor i styrelser och andra ledande roller. Hur jobbar ni med de frågorna?
– Mitt under brinnande pandemi startade HIF sin flick och damverksamhet. En satsning som är mycket positiv och inspirerande för hela HIF. Vårt damlag spelar sin första match i division 4 i maj månad och vi har ett 100 tal flickor i olika åldrar som spelar i våra flicklag.

Vad ser du personligen mest fram emot under 2021? Dels som ordförande i föreningen och dels som privatperson?
– Att pandemin tar slut så vi får tillbaka publiken till Olympia och att folk får resa och bo på våra hotell både i Sverige och i Spanien. Såklart också HIF tillbaka till Allsvenskan!!

Avslutningsvis. Hur firar du i påsk?
– Jag firar påsk med min familj i Skummeslövstrand men är på Olympia på påskafton för att se HIF mot Öster.

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close