skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheterVittsjö GIK

Ur klubbchefens perspektiv – Erica Nilsson i Vittsjö GIK

Namn: Erika Nilsson

Ålder: 46
Yrke: Samordnare på Yrkeshögskolan Syd
Förening: Vittsjö GIK Hässleholm
Roll: Hållbarhetsansvarig

Sammanfatta din historik i föreningen.
– Detta blir mitt nionde år i styrelsen i damsektionen. Tre år som ungdomsansvarig, fem år som ordförande och nu som hållbarhetsansvarig vilket innebär att stärka Vittsjös varumärke och se till att det finns en tydlighet i vad våra sponsorer och samarbetspartners satsar på.

Hur många medlemmar och lag har ni idag?
– Vi har ca 250 medlemmar, både aktiva och supportrar och fem lag i föreningen.

Under pandemi året 2020 ställdes de flesta föreningars arrangemang in helt, som loppisar, bilbingo och annat. På vilket sätt drabbades ni?
– Vi kunde inte genomföra något av våra stora arrangemang som Vittsjön Runt, Loppis och Mållotteri vilket såklart var ett stort inkomstbortfall för oss som förening. Att ha en begränsad publik var ju för oss också ett stort tapp då vårt publiksnitt under 2019 låg på 855 personer och såklart hade vi hoppats och kalkylerat för ett minst lika bra 2020.

Många förutspår högre medlemsavgifter som en av effekterna för de ekonomiska bortfallen. Hur ser det ut med det i er förening?
– Har inte höjt vår medlemsavgift, ej heller träningsavgift. Tillsammans får vi hitta andra vägar att dra in pengar till hyra, domare, löner osv. Vi har sålt jord och täckbark nu innan påsk, säljer Newbody under vår och höst. Och såklart har vi våra halva pottenlotter som vi säljer varje vecka. Vår försäljning av Bingolotter och Sverigelotter var också till stor hjälp förra året.

Vilken hjälp och stöttning har nu fått från stat, kommun, förbund och sponsorer så här långt och har det varit tillräckligt?
– Vi gick plus minus noll i stort sett och det var tack vare all hjälp och stöttning från partners, stat, förbund och alla fantastiska supportrar vi har. Självklart fick vi som klubb ställa om skorna och dra ner på kostnader och ha inköpsstopp för att säkerställa att inget onödigt inhandlades.

Vilken effekt har restriktionerna i pandemin fått när det kommer till rekrytering och återväxt – samt kan ni redan idag se att ungdomar slutar med sin idrott?
– Är väldigt oroliga över vår ungdomsverksamhet. Med alla restriktioner och rädslor för smitta har det ju självklart påverkat mängden barn som tränat och kommit till våra samlingar. Men när gräset kommer igång att växa ordentligt och pandemin förhoppningsvis kommit annat läge med vaccinationerna så tror jag att det inte ska vara så svårt att locka tillbaka eller att starta nya lag.

Vilken typ av centrala insatser anser ni skulle behövas för att ”rädda” föreningar som er?
– Om det blir fortsatta restriktioner när det gäller publik exempelvis så behöver vi fortsatt stöd från staten. Vi har redan ställt in Vittsjön Runt i maj så nu får vi se vad som händer med vår stora loppis i augusti.

Vilka är de största inplanerade händelserna för föreningen under 2021?
– Våra damallsvenska matcher, vår stora loppis i augusti och vårt mållotteri i november.

Hur ser förutsättningarna ut inför 2021 rent sportsligt när det kommer till representationslaget?
– Våra damer är ju professionella så vi får ju spela våra matcher där medans för våra herrar är det oklart om de ens får ihop ett lag. Väldigt tråkigt!

Inom framförallt fotbollen, men även i andra idrotter, bedrivs riktade jämställdhets kampanjer för att få fler kvinnor i styrelser och andra ledande roller. Hur jobbar ni med de frågorna?
– Tycker det är en viktig fråga och i vår damstyrelse är vi 5 tjejer och 5 killar faktiskt. Jämställdhetsarbete finns med i föreningens policy och är ett ständigt pågående arbete i föreningen.

Vad ser du personligen mest fram emot under 2021? Dels som hållbarhetsansvarig i föreningen och dels som privatperson?
– Starten på OBOS Damallsvenskan, att skapa nya samarbeten och kanske få se fotboll med mer än 50 personer på läktaren till hösten. Privat hoppas jag att får krama om mina föräldrar när de vaccinerat sig och att få hälsa på min syster i Italien som jag inte kunnat träffa på snart två år.

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close