Ur klubbchefens perspektiv – Albert Sigurdsson i Kristianstads DFF
Namn: Albert Sigurdsson
Ålder: 30
Förening: Kristianstads DFF
Roll: Klubbchef
Sammanfatta din historik i föreningen.
– Jag har haft en roll i föreningen senaste tre åren och går in på mitt fjärde år. Två år som tränare för F17, ett år som tränare för F19 och klubbchef. Sen har jag följt föreningen sen 2009.
Hur många medlemmar och lag har ni idag?
– I dagsläget har vi kring 240 utövare, men allt i allt finns det totalt mellan 550-600 medlemmar i föreningen. Vi har 10 träningsgrupper som delar sig sen på 14 lag.
Under pandemi året 2020 ställdes de flesta föreningars arrangemang in helt, som loppisar, bilbingo och annat. På vilket sätt drabbades ni?
– Vi brukar arbeta på Åhus Beach. Har två dragningsfester och sen de största arrangemangen vi driver är A-lagets hemmamatcher där publiken saknades.
Många förutspår högre medlemsavgifter som en av effekterna för de ekonomiska bortfallen. Hur ser det ut med det i er förening?
– Det faktiskt inget som vi har diskuterat inom föreningen. Men jag kan svara utifrån mitt eget sätt att se på det. Tror inte att högre medlemsavgifter kommer att lösa de ekonomiska bortfallen i vårt fall, jag tror istället på andra lösningar. Där gäller att vara kreativ och tänka annorlunda. Tror att vikten vid att behålla/öka medlemmar i föreningen kommer inte att hända med högre avgifter.
Vilken hjälp och stöttning har nu fått från stat, kommun, förbund och sponsorer så här långt och har det varit tillräckligt?
– Har fått hjälp från kommunen, sponsorer och även staten, något som vi är oerhört tacksamma för. Det har gjort att vi kom ut i liten plus 2020, det som är dock svårt är att under en period kan man hålla nere kostnader för olika saker, men någon gång måste man också köpa in vissa saker som går att hålla nere under kortare tid. Så stöd kommer vi att behöva framöver när många intäktskällor försvinner.
Vilken effekt har restriktionerna i pandemin fått när det kommer till rekrytering och återväxt – samt kan ni redan idag se att ungdomar slutar med sin idrott?
– Det blir så klart svårare att hålla större träffar för att få folk på plats, även har såklart inga matcher och restriktioner kring träningar gjort att det kan vara svårt att hålla motivationen kring spelare, ledare och andra. Här tycker jag att våra ledare har tagit fantastiskt ansvar och lyckas få tjejerna att fortsätta. Så klart har det varit visst bortfall, men vi har också fått in nya tjejer som vill börja spela fotboll.
Vilken typ av centrala insatser anser ni skulle behövas för att ”rädda” föreningar som er?
– Först och främst skulle jag vilja se större förståelse från politikerna hur viktigt det är med idrottsföreningar i hela Sverige, jag tror att stora delar av idrottsrörelsen har varit som en given faktor till hela samhället. Men föreningarna gör otroligt mycket för hela samhället och därför behöver man att titta på olika stöd och hur man kan utveckla de gentemot idrotten. Idrottsföreningarna drivs på olika sätt och jag tror att mer anpassning mot elit- och breddklubbar hade gynnat alla för framtiden.
Vilka är de största inplanerade händelserna för föreningen under 2021?
– I föreningen har vi tre olika ben att stå på, där A laget spelar sina matcher och även Champions League i år. Vi har mycket kring ungdomsverksamheten med matcher och annat. Sen har vi även våra sociala projekt, som är en viktig del för många barn som kommer till de aktiviteterna.
Hur ser förutsättningarna ut inför 2021 rent sportsligt när det kommer till representationslaget?
– För vårt damlag ser förutsättningarna bra ut, vi är ett av de fåtal lag i landet som får spela och hålla igång. Vi har behållet de flesta spelarna från förra året, men även fått in nya ansikten i truppen och är vi nöjda med truppen. Om ungefär en vecka börjar så Damallsvenskan och med de förutsättningarna hoppas jag att vi lyckas med att utvecklas ett steg till framåt i rätt riktning.
Inom framförallt fotbollen, men även i andra idrotter, bedrivs riktade jämställdhets kampanjer för att få fler kvinnor i styrelser och andra ledande roller. Hur jobbar ni med de frågorna?
– Det är något som föreningen har jobbat med aktivt i många år och lyckats bra med. När vi rekryterar försöker vi att hålla en bra balans mellan män och kvinnor i de olika rollerna. När vi tittar på föreningen 2021, då har vi fler kvinnor än män i flera avgörande roller inom föreningen. Den delen som vi har kvar att få in jämnare delning mellan män och kvinnor är ungdomsverksamheten, men vi har kommit en bit på vägen i den frågan. En av de viktigaste delarna i rekryteringen är att hitta människor med rätt kompetens.
Vad ser du personligen mest fram emot under 2021? Dels som klubbchef i föreningen och dels som privatperson?
– Som klubbchef i KDFF ser jag framemot att se A-laget spela Champions League för första gången i klubbens historia. Därefter när Vilans IP fylls med alla våra ungdomslag är också något jag ser fram emot. Som privatperson ser jag mest framemot att bli pappa i juli.
Avslutningsvis, detta visste du inte om mig?
– Jag är utbildad till Energi- och Miljöingenjör.
Foto: Privat
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se