skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheter

Andreas Månsson i Broby IF dam: ”Det bästa hade varit en enkelserie från början av augusti”

Hallå där…Andreas Månsson, tränare i Broby IF dam.

Redan innan det senaste beskedet att flytta fram seriestarten till inledningen av maj har många klubbar haft det kämpigt på olika sätt. Hur har ni kunnat träna och förbereda er under försäsongen 2021?
– Vi har kunnat träna på bra tycker jag. Klart att rådande restriktioner ställt till det även för oss, tänker mest då på att det har ju inte blivit så mycket fys ute då det varit en ganska kylig vinterperiod. Vi har ju tidigare år haft ett 20-tal stationer uppställda inomhus där vi kört en enormt uppskattad uppbyggnadsträning. Det är ju något svårare att få till detta ute, men vi har gjort så gott vi kan. Men mycket kondition och många bolltouch har det blivit.

Kan du märka att en del individer blir less på att bara träna och träna – och inte tävla? Vad gör man då som tränare?
– Vi har faktiskt inte märkt av detta så mkt. Klart att man skulle vilja hunnit spela matcher vid detta laget, men vi vet ju förutsättningarna så fram till ett definitivt besked om framtiden kommer så knyter vi näven och kör på. Vi har en enormt fin grupp med en fantastisk sammanhållning. Alla vill bidra till att utveckla laget i rätt riktning och trivs med varandra. Och som ledare är det ju helt underbart att få ha förmånen att vara delaktig i denna träningsvilliga grupp

Vad kommer du fokusera på fotbollsmässigt under träningarna i april månad?
– Kommer fokusera på fortsatt uppbyggnadsträning. Vi kommer även att steppa upp tempot ytterligare en nivå samt att fortsätta finslipa så vi kan sätta vår spelidé till 100%. Det som är väldigt jobbig just nu är att man inte vet ett dugg. Man behöver svar så att man kan planera. Om det är tänkt att seriematcherna ska igång i maj så tycker vi det är rimligt att man åtminstone 2-3 veckor innan detta bör få lov att spela träningsmatcher. Hur troligt är detta? Och vad händer om seriestarten behöver skjutas fram ytterligare, ska det fortfarande pratas dubbelserie då? Som sagt, mkt frågor just nu och väldigt få svar…

Inställt spel i april innebär tightare spelschema resten av året. Hur tror du att det kommer påverka ditt och andra lag när ni sannolikt får spela på sommaren då serierna normalt sett har sommarlov?
– Det är ju inte så att man jublar direkt när man hör att det eventuellt ska slängas in veckomatcher mellan helgmatcherna bara för att ”hinna med” en dubbelserie. Detta kommer ju öka belastningen på truppen enormt och därmed ökar ju även skaderisken. Vi och säkert många andra lag har spelare som pluggar/jobbar en bit hemifrån och har problem att komma loss 2-3 dagar i veckorna för att träna.

– Hur är det då tänkt att vi ska få loss dom till veckomatcher för att hinna spela dubbelserie? Vi är heller inte förtjusta i idén att förkorta sommarlovet, tänker speciellt på de i alla spelartrupper som jobbar inom vården och som sliter med den här pandemin nåt kopiöst. Tycker dom är värda att få ha lite ledigt och ska inte behöva ”förkorta” sitt sommarlov med att behöva gå igång med träningar och matcher mitt i sin semester.

– Nu tycker många att detta är ju lika för alla och visst är det så. Men vi snackar alltså en segdragen pandemi här. Vi liksom många andra tycker att fotboll är enormt kul, men inte till vilket pris som helst. Även vi längtar till det normala igen men vi är av den åsikten att det bästa hade varit en enkelserie från början av augusti i år igen då allt kanske rent av är normalt igen( efter mängder av lyckade vaccineringar ) och även en viss mängd publik kan få komma på matcherna. Fotbollsmatcher utan publik är fruktansvärt tråkigt både live och på tv.

Många klubbar har problem med att få fulla lag. Hur ser det ut för er i laget med spelarrekrytering/tapp/bristande intresse?
– Det är klart att vi ”missade” några nyförvärv pga att vi inte kunde genomföra provträningar. Men även här är det kanske lika för alla men tyvärr blev det ju så att vissa visste vad de hade och inte vad de fick och valde att stanna i sin nuvarande klubb. Fullt förståeligt, men med facit i hand så är vi väldigt nöjda med de vi fått in. Dom har smält in i truppen på ett väldigt bra sätt och det ska bli spännande att få se dom i matchspel när det nu blir av.

Hur ser du på er serie i år? Vad är rimligt att begära av ditt lag och vilka lag tror du gör upp i toppen?
– Det kommer bli en rolig tvåa och vi kommer som nykomling bli en obehaglig överraskning för många lag när vi summerar säsongen. Vår målsättning är att ha x antal lag bakom oss. Hur många dom är det behåller vi för oss själva.

Favoriter?
– Älmhult som var snubblande nära redan ifjol, och vi nämner även Åhus som trillade ur ettan och bör även dom får pressen på sig att leverera kommande säsong.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close