skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheter

Ur ordförandens perspektiv – Rickard Persson i Askeröds IF

Ålder: 34 år
Yrke: Arbetsledare på Kakel & Klinker Daniel Ek AB
Förening: Askeröds IF
Roll: Ordförande

Sammanfatta din historik i föreningen.
– Jag lämnade Löberöd för Askeröd som 13 åring, testade vingarna i Eslövs BK som 20-åring under 1,5 år för att sedan vända hem till Askeröd igen. Så jag fattas ca 6 månader för ett 20-års jubileum som spelare i föreningen. (Var tog den tiden vägen?) Har haft en massa olika roller inom föreningen. Allt från ungdomstränare, ansvarig för underhåll, ansvarig för sommarfesten till att nu ”bara” vara spelande ordförande i föreningen.

Hur många medlemmar och lag har ni idag?
– Vi är ca 170 aktiva medlemmar fördelat på 12 lag.

Under pandemi året 2020 ställdes de flesta föreningars arrangemang in helt, som loppisar, bilbingo och annat. På vilket sätt drabbades ni?
– Vi fick tyvärr för första gången någonsin ställa in vår populära sommarfest och loppis, även vår inomhuscup Askecupen fick ställas in. Självklart påverkade detta oss hårt ekonomiskt. Fick tyvärr även göra oss av med kanslist och vaktmästare för att skära ner på kostnader. Just nu bedriver vi allt i föreningen ideellt. Vi fick dock bli lite nytänkande och testade en variant på en Corona-anpassad loppmarknad inomhus som faktiskt föll väl ut. En liten positiv sak i allt elände!

Många förutspår högre medlemsavgifter som en av effekterna för de ekonomiska bortfallen. Hur ser det ut med det i er förening?
– Gör inga större förändringar där. Vi skall istället försöka kompensera med lite mer försäljningar och dylikt.

Vilken hjälp och stöttning har nu fått från stat, kommun, förbund och sponsorer så här långt och har det varit tillräckligt?
– Har fått bidrag ifrån RF för de större arrangemangen vi fått ställa in. Utöver detta har vi även fått stöd från kommunen och sponsorerna i föreningen har fortsatt stötta föreningen trots tuffa tider. Måste säga att vi har fantastiska supportrar och sponsorer. Ett stöd vi känner extremt stor tacksamhet för. Tillsammans med de egna åtgärderna vi har vidtagit för att reducera vår omkostnader så upplever jag att vi får det att gå runt.

Vilken effekt har restriktionerna i pandemin fått när det kommer till rekrytering och återväxt – samt kan ni redan idag se att ungdomar slutar med sin idrott?
– Klart tuffare med rekryteringen av spelare till våra seniorlag. Har märkt av ett litet bortfall gällande våra ungdomar. Förhoppningarna är att det blir en liten boozt för oss att börja träna ”hemma” i Askeröd igen, att fler kommer tillbaka. Det är tufft att bedriva verksamheten på annan ort under vintermånaderna.

Vilken typ av centrala insatser anser ni skulle behövas för att ”rädda” föreningar som er?
– Skulle faktiskt vilja se en större förståelse från vår politiker om hur viktiga ALLA föreningar i vårt land faktiskt är för samhället i de stora hela oavsett om det gäller en elit eller breddklubb. Låt även oss amatörer få spela fotboll men framförallt våra barn och ungdomar! Jag har svårt och se att vi under kontrollerade former skulle kunna sprida smittan värre än besökarna på Emporia, Skansen o.sv.

Vilka är de största inplanerade händelserna för föreningen under 2021?
– Vet ju inte vad och om vi får göra något än, men hoppas kunna genomföra något av våra arrangemang med störst förhoppning om Askecupen i vinter. Annars håller vi mest tummar och tår för att vi eventuellt kan starta arbetet med anläggningen av vår egna konstgräsplan som vi jobbat med i ca 10 år.

Hur ser förutsättningarna ut inför 2021 rent sportsligt när det kommer till representationslaget?
– Herrlaget är inne i en generationsväxling, så mycket nytt och yngre där, mig blir dom dock inte av med! Vi har ett spännande gäng underifrån som börjat träna med seniorerna. Får vi bara starta upp igen så tror jag det kan bli en spännande säsong för herrlaget. Damlaget har nya och väldigt engagerade tränare. Dom har ett väldigt bra driv i denna gruppen, det ska bli väldigt kul och se deras utveckling i år. Så jag skulle vilja säga väldigt intressant på både dam och herr.

Inom framförallt fotbollen, men även i andra idrotter, bedrivs riktade jämställdhets kampanjer för att få fler kvinnor i styrelser och andra ledande roller. Hur jobbar ni med de frågorna?
– Tycker vi är noga med jämställdheten. Har tre fantastiska och kompetenta kvinnor i vår styrelse. Har även jobbat lite extra på flick/damsidan de senaste åren och har en uttalad målsättning om att bli den självklara föreningen att vara i på fick/damsidan i vårt upptagningsområde. Tycker även att det är viktigt att alla får samma förutsättningar, får herrlaget något skall damlaget ha exakt samma sak.

Vad ser du personligen mest fram emot under 2021? Dels som ordförande i föreningen och dels som privatperson?
– Att vi ska kunna bedriva vår verksamhet utan restriktioner, med publik och festligheter under säsongen. Framförallt att våra barn och ungdomslag får börja spela matcher/cuper igen. Personligen hoppas jag att kunna få umgås mer med vänner, familj och att Manchester United snuvar City på ligasegern i England!

Avslutningsvis, detta visste du inte om mig?
– Jag älskar att baka.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close