skanesport_desktop-panorama-1

InnebandyMalmö FBCNyheter

Ur ordförandens perspektiv – Mats-Ola Nimgård i Malmö FBC

Namn: Mats-Ola Nimgård
Ålder: 45
Yrke: Projektledare och verksamhetsutvecklare på Munkeby Systems
Förening: Malmö FBC
Roll: Ordförande

Sammanfatta din historik i föreningen.
– Jag har varit aktiv i föreningen i olika roller i mer än tio år. Assisterande tränare för herr- och damlaget, tränare för knattar, sportchef och senaste två åren som styrelsemedlem.

Hur många medlemmar och lag har ni idag?
– Ca 500 medlemmar fördelat på 27 grupper/lag.

Under pandemi året 2020 ställdes de flesta föreningars arrangemang in helt, som loppisar, bilbingo och annat. På vilket sätt drabbades ni?
– Det största var såklart att tävlings- och träningsverksamhet ställdes in, under en period hade vi endast våra representationslag igång. Vid sidan av det, tvingades vi ställa in lov-verksamhet, camper och en del andra liknande aktiviteter.

Många förutspår högre medlemsavgifter som en av effekterna för de ekonomiska bortfallen. Hur ser det ut med det i er förening?
– Årsmötet beslutar om medlemsavgifterna, så där kan jag inte gå händelserna i förväg. Men i dagsläget ser jag inte att vi kommer att höja medlems- och träningsavgifterna.

Vilken hjälp och stöttning har nu fått från stat, kommun, förbund och sponsorer så här långt och har det varit tillräckligt?
– Har fått stöttning från både stat och kommun. Vi har inte haft någon sponsor som dragit sig ur eller minskat sin hjälp under säsongen och vi har fått stöd både från företag och privatpersoner i insamlingskampanjer vilket vi är otroligt tacksamma för. Däremot har det varit väldigt svårt att hitta nya samarbetspartners/sponsorer. Det är otroligt frustrerande då vi hade planerat att göra mycket inom denna del med hjälp av de sportsliga framgångarna vi hade förra säsongen då damlaget tog bästa tabellplaceringen någonsin i SSL och herrlaget tog sig upp till Allsvenskan. Om stödet varit tillräckligt är otroligt svårt att bedöma, vi har inte fått 100% av det vi sökt. Men vi kommer att göra ett positivt resultat och det är viktigt för att klara elitlicensen.

Vilken effekt har restriktionerna i pandemin fått när det kommer till rekrytering och återväxt – samt kan ni redan idag se att ungdomar slutar med sin idrott?
– Vi jobbar hårt med rekryteringen av ungdomar och det har knappast underlättat att vi inte kunnat genomföra lovaktiviteter och andra rekryteringsaktiviteter. Men jag tror inte vi sett de värsta effekterna av pandemin ännu, utan det ligger framför oss. Vad gäller befintliga ungdomar så har vi inte sett något stort tapp sedan vi fick återstarta verksamheten och där hoppas vi såklart att det fortsätter så. Vi förlänger säsongen och kör på med träningar för ungdomarna i förhoppning om att få spela någon match innan sommaren kommer.

Vilken typ av centrala insatser anser ni skulle behövas för att ”rädda” föreningar som er?
– Det handlar om att kunna göra ännu mer för att aktivera barn och ungdomar, i vårt fall med innebandy. Samhällsutvecklingen i stort, där jag tror pandemin kan ha en förstärkande effekt, går mot mindre och mindre ideellt arbete. Det är svårare och svårare att rekrytera ledare och funktionärer. Så med risk för att utöka frågan till något ännu större och komplexare än att bara ”rädda” föreningslivet från pandemin så ser jag att vi som samhälle måste hitta sätt att rädda föreningslivet i stort. Vi behöver mer stöd från både stat, kommun och inte minst näringslivet. Föreningslivet behöver bli bättre på att tydliggöra nyttan av vår verksamhet och näringslivet generellt behöver se förbi de som syns och hörs mest i media.

Vilka är de största inplanerade händelserna för föreningen under 2021?
– För eliten är det VM för både damer och herrar, det blir en härlig nöt att knäcka hur seriespelet skall planeras för att säsongen skall fungera på ett bra sätt. Förra säsongen tog sig Lund upp i damernas SSL och vi hade stora planer för det första skånska derbyt i damernas SSL, jag hoppas vi får genomföra det under kommande säsong. Nu blir det dessutom ett ”Malmö”-derby i herrarnas Allsvenska, mot Höllviken. Så vi har två riktigt härliga publikmatcher att se fram emot i Baltiska Hallen, förutsatt att vi får släppa in publik såklart. Som förening i stort hoppas jag vi får återgå till ”vanlig” verksamhet, att alla våra lag får börja tävla igen och att kunna utföra vårt sociala arbete fullt ut med alla våra CSR-projekt, lovaktiviteter och camper.

Hur ser förutsättningarna ut inför 2021 rent sportsligt när det kommer till representationslaget?
– Vi har glädjen att ha två representationslag i vår förening, där vi har både herrar och damer i eliten och det ser bra ut för båda. Damerna tog sig åter till slutspel och herrarna säkrade det allsvenska kontraktet som nykomlingar med bred marginal. Vi har höga mål och bygger långsiktigt. När det kommer till spelartrupperna så vill vi inte ha för stor omsättning, vi bygger först och främst på att ha en utvecklande verksamhet. Men något nytt kommer det såklart att bli, så håll utkik!

Inom framförallt fotbollen, men även i andra idrotter, bedrivs riktade jämställdhets kampanjer för att få fler kvinnor i styrelser och andra ledande roller. Hur jobbar ni med de frågorna?
– Jämställdhet är en grundpelare i vår verksamhet och när det kommer till resurser är grunden samma resurser för dam- och herrlag. När det sportsliga kopplas in, alltså vilken serietillhörighet lagen har, så blir resultatet att damlaget kostar mer än herrlaget. Till innevarande säsong har såväl styrelse, sportgrupp som ledarstaber förstärkts med kvinnor, men vi är inte nöjda. Detta arbetet tar aldrig slut, ambitionen är självklart 50/50. Men som jag varit inne på tidigare så är det tufft med all rekrytering just nu oavsett.

Vad ser du personligen mest fram emot under 2021? Dels som ordförande i föreningen och dels som privatperson?
– Det är omöjligt att säga något annat än att pandemin skall släppa taget om världen så att restriktionerna kan bli historia. För föreningens del ser jag med tillförsikt fram emot att se planerna för vår marknadssida, både samarbete/sponsring och kommunikation, bli verklighet. Jag hoppas såklart att de bär frukt både på kort och lång sikt. Privat ser jag fram emot att få umgås med släkt och vänner igen på ett normalt sätt samt att vinna en och annan Padelmatch.

Avslutningsvis, detta visste du inte om mig?
– De som känner mig vet nog det mesta av intresse. De som inte känner mig vet å andra sidan väldigt lite om mig. Undrar vilken kategori som läser detta?  Vi får ta något från framtiden. Nästa gång jag cyklar till Paris skall jag njuta i alla uppförsbackar och dricka aningen mer än en dagsranson champagne när jag är kommer fram.

Foto: Peter Lindblad

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close