skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Ystads IF klara för Europacupfinal efter rysare – ”Djävligt häftigt”

efter förlust med två bollar, 24-26, borta mot Famagusta behövde Ystads IF vända på steken i returmötet hemma i Ystad.
Efter en rysare lyckades man med just det – och nu väntar final mot AEK Aten i maj.
– En ren bonus, säger Herman Hugosson.

Stelt och nervöst.
Ystads IF:s inledning på returen var allt annat än bra, och cyprioterna fick bra träff i försvaret. 4-6 efter drygt tolv minuter innebar att Oscar Carlén behövde hitta nya nycklar i främst det uppställda anfallsspelet.
Lösningen blev 7-mot-6-spel.
Herman Hugosson och Christoffer Svensson spelade mittsexor samtidigt – vilket innebar att Dalibor Doder och Ludvig Hallbäck fick fler och bättre valmöjligheter.
10-10 i paus blev en femmålsledning dryga kvarten in på andra halvlek.
– 7-mot-sex-spelet blev avgörande idag. Vi fick många fina lägen, även om det brändes lite för mycket. Efter hand tycker jag också att vi fick allt bättre koll på deras anfallsspel. De gick runt på färre spelare och blev trötta till slut.

Men just när YIF var på väg att döda matchen valde Oscar Carlén att gå ner på 6-6-spel som vanligt.
Och plötsligt började Famagusta att närma sig i målprotokollet igen – vilket skulle arta sig till en dramatisk avslutning.
Med två minuter kvar att spela och ställningen 23-21 var finalplatsen i Ystads händer. Men behövde vinna med två bollar. Men efter att ha missat sitt anfall kom en cypriot fri. Då blåses denne av för stegfel, vilket kanske var ett gränsfall.
Men inte nog med att Famagusta inte gjorde 23-22 och återtog initiativet.
Den grekiske tränaren i Famagusta exploderade i ett moln av ilska – vilket ledde till att den svenska delegaten och tidigare domarbasen Henrik Mäkinen rusade upp från sin stol och pekade med två bestämda fingrar.
23-22 blev istället till 23-21, utvisning för Cyprioterna och i anfallet efter kunde Johan Dahlin mer eller mindre avgöra.

Det stannade på 26-22 och nu väntar final mot AEK Aten den 15 och 22 maj.
Herman Hugosson pustade ut några minuter efter det att hans karriär höll på att ta slut.
– Nu får jag två matcher till. Ren bonus och för djävla häftigt, sa Hugosson – som ju deklarerat att det är färdigspelat efter denna säsongen.

För Ystads IF var det naturligtvis en besvikelse att andraplatsen i serien följdes upp av respass i kvartsfinalen. Men nu förlängs alltså säsongen i en månad och dessutom ges chansen att ta en titel för första gången sedan SM-guldet 1992.

Foto: Christoffer ”Luggen” Borg Mattisson – Bildbyrån

Related Articles

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2