skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheterÖsterlens FF

Ur ordförandens perspektiv – Tom Ekström i Österlens FF

Namn: Tom Ekström
Ålder: 71 år
Yrke: Ägare och VD för Skillinge Fisk-Impex AB
Föreningar: Skillinge IF/Österlen FF
Roll: Ordförande 

Sammanfatta din historik i föreningen
– Har spelat fotboll i SIF i 40 är, styrelsemedlem sedan 1974, ordf i 28 är. Vid bildandet av Österlen FF vice ordf, i tre år ordf. fem år nu. Dessutom huvudsponsor i ÖFF.

Hur många medlemmar och lag har ni idag?
– Vi har ca 400 medlemmar i SIF/ÖFF och 6 ungdomslag och ett A-lag.

Under pandemi året 2020 ställdes de flesta föreningars arrangemang in helt, som loppisar, bilbingo och annat. På vilket sätt drabbades ni?
– Vi drabbades väldigt hårt. Äggapickning, Midsommarfirandet, Bilbing, Loppisar och Musik under Stjärnorna allt ställdes in. Vi förlorade avsevärda belopp i både SIF BIF och ÖFF.

Många förutspår högre medlemsavgifter som en av effekterna för de ekonomiska bortfallen. Hur ser det ut med det i er förening?
– Vi har inte diskuterat höjda medlemsavgifter och tänker nog inte höja dessa.

Vilken hjälp och stöttning har nu fått från stat, kommun, förbund och sponsorer så här långt och har det varit tillräckligt?
– Vi fick korttids permitterings stöd, stöd från RI , stöd från förbundet och sponsorer. Stödet är inte tillräckligt vi hade hoppats på bättre stöd.

Vilken effekt har restriktionerna i pandemin fått när det kommer till rekrytering och återväxt – samt kan ni redan idag se att ungdomar slutar med sin idrott?
– Vi har märkt att en del av våra yngre spelare tyvärr har hoppat av, de saknar matcher mm.

Vilken typ av centrala insatser anser ni skulle behövas för att ”rädda” föreningar som er?
– Eftersom vi i år spelar i ETTAN Södra, Sveriges dyraste serie tycker vi det bedrövligt att Svenska Fotbollförbundet inte stöttar dessa föreningar över huvud taget. Det är rent ut sagt för jävligt. Denna serie som är den största talangfabriken i svens fotboll får inge hjälp. Vi skall åka 951 mil till våra bortamatcher, ni förstår vad det kostar med vissa hotell övernattningar också. SF måste få upp ögonen för att skapa ett vettigt stöd till dessa föreningar.

Vilka är de största inplanerade händelserna för föreningen under 2021?
– Störst är naturligtvis vårt första år i ETTAN Södra. Vi bygger två Padelbanor på vår fina idrottsplats i Skillinge. Spännande också med våra ungdomscamps i fotboll, tennis och padel som vi skall genomföra på idrottsplatsen i sommar.

Hur ser förutsättningarna ut inför 2021 rent sportsligt när det kommer till representationslaget?
– Vi har skapat en mycket intressant trupp med många Österlenspelare som tillsamman med spelare från Trelleborg, Malmö och några importer och vi har stora förväntningar på detta lag vi byggt upp.

Inom framförallt fotbollen, men även i andra idrotter, bedrivs riktade jämställdhets kampanjer för att få fler kvinnor i styrelser och andra ledande roller. Hur jobbar ni med de frågorna?
– Vi har alltid haft dörren öppen för båda könen i våra klubbar.

Vad ser du personligen mest fram emot under 2021? Dels som ordförande i föreningen och dels som privatperson?
– Som ordförande att vi får större stöd från förbund och RI för att klara vår ekonomi, Viktigast är så klart att pandemin besegras så att vi alla kan återgå till ett normalt levande igen. Sedan ser jag fram emot goda prestationer för alla våra lag och motionärer på våra tennis- och padelbanor!

Foto: ÖFF

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close