Rickard Dahan en central del av Malmö idrottsakademi – ”En unik konstellation med experter”
– Vi har skapat någonting unikt i Malmö och det blir bättre och proffsigare för varje år, säger Dahan som varit med från starten.
Ett individualistiskt helhetstänk
I juni 2010 bestämde sig Rickard Dahan för att starta ”Kulan Idrottsskadecentrum”, det som tidigare varit en central samlingsplats i Malmö FF:s verksamhet med allt från kansli, matsal, souvenirförsäljning och annat.
– När jag startade allt blåste jag ut allting inklusive restaurangkök. Men mycket av MFF-andan finns kvar i väggarna. Mitt kontor var en gång Hasse Borgs kontor.
Dahans vision var att starta en klinik där elitidrottare kunde arbeta på ett och samma ställe med sin fysik, för både rehab och prestation.
– Mitt syfte med att starta Kulan var att samla flertalet kompetenser inom elitidrottarens område ”in house” och att jobba mot samma sak – ett individualistiskt helhetstänk. Från början satt till exempel Sverker Fryklund (idrottspsykolog) och dietister hos mig, de är nu knutna till Malmö idrottsakademi och det är bra att det blev så.
Det gör hela verksamheten starkare
Rickard Dahans grundtanke med Kulan är alltså den som till stor del utgör grunden till Malmö idrottsakademis modell; att skapa unika förutsättningar att utveckla idrottare. Med de olika aktörerna uppdelade för sig spetsas de olika spetskompetenserna till ytterligare och ger varandra möjligheter som annars inte varit möjliga.
Hur mycket har förändrats under dina år i Malmö idrottsakademi?
– Ganska mycket. Ambitionen har varit densamma mest hela tiden, men förutsättningarna har inte alltid funnits. Nu har det formats på ett helt annat sätt än tidigare med både kommun, privata aktörer och universitetet med på resan – det gör hela verksamheten starkare och trovärdigare.
På vilka sätt har du, och de elitidrottare du arbetare med, nytta av de andra delarna i Malmö idrottsakademi?
– Jag har jobbat mot olika aktörer i många år. Vi kan synka ihop verksamheterna på ett unikt sätt som är otroligt värdefullt. Vi som jobbar åt och med Malmö idrottsakademi träffas regelbundet och pratar mycket om de olika aktiva i elitprogrammet, där vi stämmer av med varandra. Om någon fångar upp ett problem som det finns kompetens hos på annan plats för vi det vidare. Jag får många gånger in idrottare med en fysisk åkomma som kanske även vill jobba mer målorienterat, då slussar jag dem till Kristina eller Sverker och så händer det grejer – direkt. Vi har ett ganska komplett system. Kardiologen och ortopedteknikern arbetar precis mitt emot mina lokaler, vägg i vägg, exempelvis.
Med idrottarens behov i centrum
Dahan poängterar att han sett Malmö idrottsakademis potential länge.
– Det finns idag en unik konstellation med experter där idrottarens behov är i centrum. Dessutom finns det program för tränarna vilket är unikt. SOK jobbar lite på liknande sätt, men med lite mer resurser och centraliserat vilket inte alltid ger samma möjligheter eftersom deltagarna är spridda över hela landet, hela världen rentav.
Hur är det att jobba med så många olika typer av idrotter och olika typer av exempelvis skador och belastningsskador?
– Jag kan inte kendo eller thaiboxning eller vad det kan vara, men har genom åren korsbefruktat kunskaper inom olika (andra) idrotter och det har jag nytta av idag. Jag försöker lyssna in, med rutin efter 30 år, hur den specifike idrottaren tänker kring uppvärmning, styrketräning eller rehab. Jag sätter mig väl in i individens rörelsemönster, hens ogynnsamma belastningsmönster och kan därefter komma med feedback som kan göra att man kanske kan undvika överbelastningsproblematik. För satt sammanfatta; det är lärorikt och värdefullt.
”Istället stegade jag in på Roys kontor…”
För att kunna jobba med elitidrottare krävs ofta en förståelse som är svår att få om man inte själv just trampat på de stigarna. Dahan var själv en fotbollsspelare som spelat på elitnivå, i just Malmö FF, och det finns fotboll i generna.
Pappa Jack Dahan, Mr SK Hakoah, spelade i det israeliska landslaget och sedan i IFK Malmö. Han var även egenutnämnd världsmästare i bycacletas.
– Jag var med i Malmö FF:s A-trupp som 18-åring under Roy Hodgson och fick träna dagligen med de bästa spelarna i hela landet. Det var tuff konkurrens med Dahlin, Thern, Schwarz och grabbarna så jag slog mig inte in i A-laget. Istället stegade jag in på Roys kontor och berättade att jag skulle flytta till USA för att plugga. Han tyckte inte att det var världens bästa idé, men det är inget jag ångrar idag.
Har arbetat i flera landslagssammanhang
Dahan drog till USA och återvände sedan till Skåne för att spela fotboll i klubbar som Lunds BK och Landskrona BoIS. Karriären blev allt mer skadefylld och strax efter 30 höll inte kroppen längre.
Och just det är något som Dahan jobbar med idag – att få elitidrottares kroppar att hålla.
– För 20-25 år sedan var fysträning någonting som kom på köpet med huvudtränarens ansvar. Det fanns sällan eller aldrig individuell fysträning. Inte ens på landslagsnivå, säger Dahan.
Lyckligtvis har utvecklingen förändrats till det bättre och i flera år har Dahan arbetat i flera olika landslagssammanhang; som i fotboll och i handboll.
– Idag kan det vara ett 20-tal ledare med ett fotbollslandslag. Förr var man färre och inom handbollen på Bengans tid var vi kanske 5-6 stycken bara.
Hur mycket har du haft nytta av din egen fotbollskarriär och de skador du fick där?
– Massor. Jag har pluggat olika utbildningar på universitet och annat i massor av år, men det jag lärt mig mest av är hur min egen kropp reagerat på olika skador. Hur kompensationsmönster uppstår i praktiken och så vidare. Jag har gjort massor av misstag som jag lärt mig av. Jag har spelat tejpad och lindad som en mumie så jag kunde springa till max 75 procent av min kapacitet. Sådant fungerar naturligtvis inte längre.
Malmö idrottsakademi, Zlatan Ibrahimovic och Färöarna
Den mest profilstarka idrottare som Rickard Dahan arbetar med är Zlatan Ibrahimovic.
– Det har varit från att han var en ung och lovande spelare till en världsstjärna. För att få gehör för det man vill få igenom behöver man bygga en relation – och ett förtroende. Många klubbar har det bra med resurser och kompetens, men ofta handlar det om att släcka bränder och att få spelare redo snabbt. Ibland kanske inte individens bästa går först – utan lagets.
– Jag tror att en del spelare känner en trygghet i att söka sig hem till sina fysioterapeuter i Sverige. Jag har haft förmånen att ha den typen av relation med Zlatan. Jag har varit delaktig i hans rehabilitering de senaste åren, även om klubbarna alltid har huvudansvaret.
Det senaste landslagsuppdraget är det med Färöarnas herrlandslag.
– De är oerhört tacksamma att jobba med, delvis för att de inte är vana att jobba på det här sättet. De är inte vana att ha tillgång till så mycket resurser, att jobba med prevention och förebyggande träning har därför inte kunnat högprioriteras.
Förebyggande arbete mest givande
Just det skadeförebyggande arbetet tar allt mer plats i elitidrottares vardag.
– Jag jobbar mycket med det preventiva och att minimera risken med överbelastningsskador genom att tidigt identifiera riskfaktorer och signaler. Mycket handlar om att bygga förtroende och plattformar för elitidrottaren – utifrån varje individs fysiska krav och behov.
Att på ett tidigt stadie gå in och jobba förebyggande, och inte enbart släcka bränder, är ofta mest givande.
– Det är väldigt intressant att fördjupa sig i varje idrotts specifika kravbilder och skadepanorama och vilka fysiska förutsättningar som finns och krävs, och att multidisciplinärt kunna lära sig av varandra. Jag försöker lära mig av varje enskild individs problem och förutsättningar och anamma erfarenheten på nästa.
Foto: Bildbyrån
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se