skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Brunsås med potatis vs Jambalayabuffé: 1-1

Hej Siri. Visa mig ett lag som tappar 1-0-ledningar i parti och minut.
– Hej kompis. Här är Österlen. Håll till godo.

1-0 mot Lunds BK.
1-0 mot Qviding.
1-0 mot Ljungskile.
1-0 mot IFK Malmö.
Gemensamt har samtliga fyra matcher att Österlen deltog och spelade 1-1. Och måhända blir lagets oförmåga att försvara ledningar den avgörande faktorn som formar lagets öde när tabellen senare i höst ska sammanställas.

Men vi tar det från början.
För att vara två nykomlingar har IFK Malmö och Österlen FF två helt olika sätt att dansa.
Kanariefåglarna tar små täta steg i en organiserad vals. Ett stadigt grepp där det viktiga är att hålla sig till rutinen och inte blanda in spontaniteten för mycket. Lite tråkigt, men man vet vad man får.
Österlen är mer hiphop. Brallorna bakfram. Gör det oväntade. Throw Caution to the reckless wind.
Det senare brukar av alla utan 4-4-2-älskande försvarsgubbar med Jonas Wirmola som förebild uppfattas som det roligaste att titta på. Och visst, så kanske det är? Att vinna motlägg, parkera bussen och flytta upp på hörnor är tydligen inte lika sexigt som klacksparkar, direktskarvar och tikitaka. Men ibland vill man bara ha sås och potatis á la IFK Malmö och inte en jambalayabuffé i alla årstidernas smaker.

I första halvlek tog de båda stilarna ut sig mot varandra.
Zoran Jovanovic avslutade ett Beasstie Boys-anfall på högerkanten. Granit Sherifi passed the mic till Zoran Jovanovic, som trots att han nästan fick hämta bollen bakom sig var iskall nog att balansera kraft och precision, för att placera in 0-1 via stolpen efter en dryg halvtimme.
Men ni vet hur Österlen är på att hålla 1-0-ledningar… Inte en, utan två, gånger har laget tappat segern i 96:e minuten, efter slutsekundskvitteringar från såväl Qviding och Ljungskile.
1-1 kom därför logiskt sekunderna innan pausvisslan.
Viktor Ekblom såg ut som Johan Mjällby mot en flock grävlingar när han satte pannbenet till på en hörna.

Andra halvleken inleddes med frejdigt anfallsspel från Österlen – och stabilt inarbetat arbetarklassförsvar från IFK Malmö. Som var nära att ta ledningen efter en knapp timme efter en, ja ni vet, hörnspark.
Nu kanske det låter nedlåtande att skapa hörnor för att skicka in fysiska monster i boxen och försöka trycka in dem eller vinna andrabollar, men det är på något vis sportens svar på sås och potatis. Fotbollens vagga. Lika brittiskt som friterad vitfisk, risiga hotell och högertrafik.

Publik! De enda vinnarna på Stadion idag, som fick både upplevelse och lite fin semesterbränna.

Österlen bet ifrån.
Furkan Motori kom in strax efter paus och hans inläggsfrispark träffade stolpen. Några minuter senare försökte sig samme Motori på en fräckis från 35 meter, som Nuhanovic i IFK Malmös mål tvingades sträcka ut sig som en katt på för att rädda till hörna.
Därefter stod matchen och vägde fram till den 83:e matchminuten. Då drog Granit Stagova på sig sitt andra gula kort för dagen, vilket resulterade att IFK Malmö fick avsluta matchen med blott nio utespelare.
Österlen flyttade upp positionerna och drog in nytt syre i lungorna, men lyckades inte skapa det där riktiga målchansfyrverkeriet.
Istället slutade det 1-1. Skrivbordsfotbollen höll jämna steg med fotbollsromantikerna. En liten seger för Byråkraternas IF. En liten förlust för 1-1-gänget Österlen.

1-5-4 på tio matcher duger såklart inte för Österlen, som fortfarande befinner sig på nedflyttningsplats.
Adam Bachram, i Österlen:
– Vi skapade tyvärr inte jättemånga farliga lägen. Domaren satte nivån efter vad som passade IFK Malmö och vi fick försöka anpassa oss efter det.
Förtjänar ni mer poäng?
– Ja, absolut, det tycker jag. Via har tappat två matcher på sista sparken, vilket annars hade inneburit fyra poäng till… Vi hade en del matcher mot fysiska lag där vi inte var tillräckligt påkopplade, men vi har spelat bättre på sistone. Det är bara att gnugga, Vår är rätt säkra på att det kommer att komma…

Jacob Andersson prisades som hemmalagets främste spelare.
– Vi hade bra tryck på dem i första halvlek, sedan fick de ett bra anfall som de gjorde mål på, vilket kändes orättvist I andra halvlek blev det ganska hafsigt. Vi är lite besvikna såklart.
Vad behövs för att ni ska börja vinna matcher?
– Att vi sätter lägena.

För Österlen väntar i nästa omgång hemmamatch mot FC Trollhättan. IFK Malmö får å sin sida ta emot Oskarshamns AIK.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close