skanesport_desktop-panorama-1

FotbollLunds BK

Lunds BK i sjunde himlen

Derbyt mellan Lunds BK och Torns IF skulle bli en spännande, tät och jämn historia.
Det blev precis tvärt om.
7-1-krossen kommer Krubban att leva läääääänge på.

Vart ska vi börja?
Vi kan börja med Filip Boman.
Lund-anfallaren hade en blytung 2020-säsong. Åtminstone målproduktiosnmässigt.
27 matcher, varav 18 från start. N-O-L-L mål.
Inför fredagens match hade det blivit fem starter, fyra inhopp – och tre mål. Nu bildade han forwardspar tillsammans med Nästan-Noah Christoffersson och det skulle bli en fin första halvlek.
Efter tio minuter löpte han sig fri, men på en vinkel nästan lika död min gräsmatta i den här torkan skulle det inte gå att göra mål.
Men Boman har blivit typen som kan klämma en fyrkant genom ett rektangel-hål, och så var 1-0 ett faktum.

Men Boman var inte färdig.
För när det väl lossnat för en målskytt brukar det lossna ordentligt.
Efter en halvtimmes spel studsade en hörnas andra-tredje och fjärdeboll runt i Torns straffområde. Det var som att se tyngdkraften arbeta mot Torn, med Lund, och till slut kunde Boman peta in 47-bollen från nära håll.

2-0 efter 45 minuter, och även om Torn hade en del avslut utanför och småputtrigt spel till och från – så var det här Lund BK:s match.
Några större förändringar i spelbilden i andra halvlek blev det inte.
Detta var Lund BK:s match från början till slut.
De vann fler närkamper, fler löpdueller, tog fler löpmeter, tänkte snabbare, agerade modigare och skrek högre. De var argare, hetare, snabbare och bättre på allt.
Dödsstöten kom efter 54 minuter. Torn stångade sig blinda i en menlös offensiv raid – och straffades hårt.
Filip Boman slet sig loss på högerkanten och hade bara en försvarare mot sig – och Noah Christoffersson centralt. Den senare fick bollen på läppen och fri som en fågel kunde han stöta in 3-0. Torn var inte ens nära.

Vid ställningen 3-0 kunde Lund varva ner och säkra bakåt.
Istället bytte de in trion Manuela, Pivkovski och Mustafa.
Det är sådana all in-byten man gör när man ligger UNDER med 3-0.
Nu skadade sig Mustafa efter två minuter och tvingades utgå, men det var ändå ett ”Håll käften-statement”. Vilken sinnesrubbad bredd Lunds BK plötsligt har.
Patienten var död, men Lunds BK fortsatte att operera.

Med dryga kvarten kvar gick Torn bort sig igen.
Manuela och Pivkovski sprang sig till ett nytt två-mot-en-läge. Den senare vred om kniven. 4-0.
– Krossa dem, skrek min bordsgranne, euforisk som en sjörövare på en fredags–AW i Karibiens mest lösaktiga kvarter.
Han skulle få som han ville.
Några minuter senare kom Lund rättvända med fart igen.
Rebin Asaad kunde spela ut den till Manuela till vänster eller till Pivkovski till höger. Han valde att gå själv. Efter en löprusch på 40 meter gjorde han en, två och tre gubbar – för att sedan smälla upp den i nättaket från 20 meter.
5-0. Mind blown.

”Krooooosa dem”

Vid det här laget hade Torns Ultras plockat ner sin ”Krossa Krubban”-banderoll, men Lund fortsatte att mata på med våg efter våg.
Filip Pivkovski ryckte loss på vänsterkanten. Någon i Torn hade behövt markera, kapa ordentligt, ta sitt röda eller gula och pinka in lite revir.
Istället sprang man mest med som bolltittare – och Pivkovski kunde banka in 6-0. Lund gjorde allt rätt, men det blev en sådan där match där allt blev enkelt.
Visserligen kunde Axel Jidorf nicka en reducering, men då var det för sent för att återupprätta någon form av heder. Den kan om möjligt återfås den 13 augusti. Då spelas nämligen nästa Lundaderby.
I 88:e avslutade Jesper Strid målproduktionen. 7-1 stöttes in från nära håll efter en LBK-vals på vänsterkanten.

Visst fanns det kvalitet i LBK-offensiven.
Det hade varit enkelt att hylla kreativiteten i anfallsspelet. Eddie Trans listiga sätt att starta uppspelen. Rebin Asaads bollvinster. Allt det där.
Men tryggheten, självklarheten och modet vet alla vart det kommer från i ett fotbollslag.
Från backlinjen.

Lund har i mittbacksparet Noel Hansson och Bozidar Velickovic ett riktigt benknäckarlås. Noel är fostrad i Malmö FF:s skola och har nu växt in i sin kropp ordentligt. En felfri kapten. Bozidar, den 26-årige serben som inte lyckades slå sig in i Trelleborgs FF, var även han mer eller mindre felfri. Kvick, smart, smidig, påkopplad. Hemsk att möta.
Det är som att se Bjärred och Björklund i mitten på 90-talet. Läser de inte sönder sina motståndare sliter de dem i stycken. Är den ene en millimeter snett på det kompenserar den andra. Faller den ene vinner den andra luftduellen. På kanterna har de Stefan Arnshed och Gustav Sågänger som vill ha boll hela tiden och släpper minimalt med ytor.
Alla lag kan ha en Maradona eller Messi. Men de blir bara tjuriga divor som bara tänker på sin egen statistik om det inte finns en ryggrad av stål där bak.

***

I övrigt då?
Tja. Fotbollsklubbar är duktiga på att relegera uppgifter på alla tänkbara sätt. Men att låta 20-åriga grabbar med ortensyndrom (läs: spelarna) välja uppvärmningsmusik är ett stort no-no. Speciellt när det som nu är publik.
Hjärndöd gangstawannabehiphop i en timme innan avspark var en rejäl moodkiller. Alla vet att det ska vara dansbandsmusik (vi vet att den är dålig, men det är idrottsplatsmusik), eventuellt schlager – eller i värsta fall P4-pop.
Visserligen spelades kultiga Zombie Nation när LBK gjorde mål, men det var också det enda som Kulturdepartementet kunde glädjas åt.
Dags för klubbchefen att agera!
Å andra sidan har Krubban löst ett betalkonto på Spotify, så vi slapp reklamen Owe Sundberg-stylée.

***

Någon på Lunds kommun behöver örfilas upp på grund av det värdelösa ljudsystem som råder.
Mina trumhinnor vände sig ut och in när någon skulle dra ut en sladd. Hundarna som rastades nere på Bantorget skyggade till av ljudmisshandeln.

***

Torn Ultras hade peppat upp ordentligt, intog Klostergården med stora orangea flaggor – och markerade pitbullstylée med att hänga ett lakan med den aggressiva uppmaningen ”Krossa Krubban” över Lunds BK:s logga på en reklamskylt.
I slutet av första halvlek, i 0-2-underläge, var glöden bytt till aska. Dött var deras hopp.

***

Torns supportrar var osedvanligt pipiga från start.
– Köp grillade hamburgare och grillad korv i paus, förkunnade speakern.
– Hur då? Det råder grillningsförbud i Lunds kommun, ropade någon Stångbybyråkrat på läktaren i vad jag antar var en hårt ironisk kommentar.
Jaja. Burgarna var utmärkta, grönsaksbuffén kanske en gnutta snål, och Johnnys senap stod uppställd. Inte i Tornvallenklass, men ändå. Mr Mitch vid grillen visste hur en burgare ska hållas saftig i mitten och lätt sotad i kanterna.

Mr Mitch.

***

Och efter tolv omgångar är sanningen den att Lunds BK är bäst i stan.
Å andra sidan är Torn fortfarande bäst i Stångby.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close