skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Semestersnack med sportfotografen Christoffer Borg Mattisson

Hur ser den perfekta semesterdagen ut för dig?
– Så enkelt som möjligt egentligen. Vaknar upp tidigt hemma i huset, äter en mysig frukost med familjen, går ut och fixar i trädgården, kanske åker på någon utflykt och sedan avsluta dagen med grillat och något glas rött vin ute på terrassen.

Vi har ett OS att avnjuta. Finns några speciella lag eller individuella idrottare du följer lite extra?
– Handbollen brinner jag lite extra för, helt klart. Förr i tiden satt jag som klistrad framför TV:n när det var bordtennis (J-O Waldner och gänget) och en tidigare favorit var Pia Hansen i trap och dubbeltrap. Sedan är ju så klart friidrotten alltid en höjdare.

Tipsa oss om en bra bok eller pod?
– Podd, enkelt val för mig som gillar fotboll – When We Were Kings med Erik Niva och Håkan Andreasson. Magiska berättelser. För mig som ung hockeynörd så var Stjärnskott-böckerna av Gunnar Nordström riktiga höjdare minns jag.

Tipsa oss om en riktigt bra film eller serie?
– Bara en? Jag är fräck nog och kommer med flera förslag på serier. Suits, Breaking Bad, Mad Men, Big Bang Theory osv. När det kommer till film så säger jag Tårtgeneralen. Både boken och filmen är bra. Alla ni som bor på små orter och stångas för att komma framåt – se den! Den blir bara bättre och bättre för varje gång man ser den. Otroligt fin film.

När samhället öppnar upp ordentligt – vilken konsert skulle du vilja gå på?
– Sabaton eller Raubtier. Magi.

Nämn en okänd egenskap du har som du är lite stolt över?
– Mitt minne, helt klart. Visst, jag kan glömma enkla saker. Men jag kan också minnas helt galna och detaljerade saker. Detaljer som dofter (parfymer osv), ljud, hur saker såg ut, gamla telefonnummer, exakt vilka kläder folk haft på sig vid olika tillfällen, vad folk sagt, och en massa annan onödig information. Jag har inte alltid jättenytta av det dock. Men det är kul! En annan grej är väl att jag är helt okej på att spela Fortnite, till mina döttrars stora glädje.

Om du fick chansen att bli bjuden på vad som helst på vilken restaurang som helst – i Skåne – vad och vart skulle det bli?
– Gastro Gaspari utanför Eslöv. Spelar ingen roll vad det är som serveras där, det är liksom sådär löjligt bra alltid.

Tidig soluppgång i öst eller sen solnedgång i väst? Motivera.
– Jag borde säga solnedgången med tanke på att det kan bli magiska bilder vid solnedgångar med hav, bryggor, hamnar osv. Men jag får nog ändå säga soluppgång i öst i så fall. Det innebär att jag varit uppe tidigt och har hela dagen framför mig.

Vem utanför idrottens värld är din hjälte?
– Jättesvårt att välja någon särskilt sådär men om jag var tvungen skulle jag väl säga komiker och framför allt Robert Gustafsson. Mest för att han fått så många att skratta genom åren och just skratt är något jag tror är otroligt viktigt här i världen. Om fler skrattar så blir väl världen en lite bättre plats. Eller?

Vad önskade du att det stod på tidningarna löpsedlar den 1 januari?
– Nu är jag naiv, men jag skulle verkligen gilla löpsedlar om att inte ett enda barn i hela världen lever i fattigdom och att alla har det bra, kan gå i skolan och får leva i trygghet och att det inte mobbades i skolorna. Listan kan göras lång. Efter att jag fått egna barn så är det liksom en sån otroligt viktig fråga för mig och borde vara för fler. Det är ju ändå barnen som är vår framtid.

Vilken favoritsport fotograferar du helst – och varför?
– Många tror nog att jag ska säga handboll, för det är väl det jag är mest förknippad med skulle jag tro. Och ja, det är handboll som är min favoritsport att fotografera. Handbollen för mig är en väldigt öppen och ärlig sport som kombinerar både action och finess. Man kan fotografera handboll på många olika sätt och från olika vinklar, vilket gör att handboll överlag är en väldigt varierande sport så sett. För alla er som gillar sportfotografering och aldrig testat handboll, då är mitt tips till er att göra det! Kontakta er lokala förening och be om att få komma dit och plåta lite. Ni kommer inte att ångra er!
– När det inte är säsong för handboll så får jag säga friidrott. Tänk själva att kunna gå runt på en arena och det händer saker exakt hela tiden. I ena hörnet kastas det spjut, i andra hörnet hoppas det höjdhopp och lite längre bort pågår det samtidigt längdhopp. Lyx för en sportfotograf.

Vilken favorithall eller arena eller idrottsplats fotograferar du helst – och varför?
– Enkelt svar. Frederiksberghallen i Köpenhamn där København Håndbold spelar sina hemmamatcher. Det är en liten och intim hall med ca 1400 åskådare. Det är tjusigt trägolv, bra ljus, ett jävla tryck på läktarna och oftast väldigt bra handboll. Men alltså en fullsatt SM-final i handboll i Scandinavium i Göteborg är ju annars otroligt trevligt.

Vilka är de roligaste fotouppdragen när det inte är just matcher?
– Jag som är en så otroligt nyfiken person gillar att upptäcka nya saker. Därför är det väldigt kul med företagsfotograferingar, porträtt och reportage ute på olika ställen där jag får unik inblick i olika verksamheter och får träffa väldigt intressanta människor med superhärliga historier. Därför trivs jag väldigt bra med att jobba som frilansande fotograf för jag får uppleva så himla mycket. Ena dagen är jag ute och fotograferar forskare i skogen, andra dagen porträtt på en person och dagen efter det kan det vara någon rolig presskonferens eller träningsbilder. Blandningen är det roliga.

Beskriv den perfekta sommargroggen?
– Campari med apelsinjuice – den får man ha i fred.

Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

Christoffer Borg Mattissons hemsida hittar ni här.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close