skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Klubbchefen inför BoIS spännande höstsäsong: ”Inte räknat med några spelarförsäljningar”

På planen gör Landskrona BoIS succé och leder Superettan efter 13 omgångar.
På kansliet slits det hårt på ett annat sätt. Med två miljoner minus i eget kapital på koncernnivå finns det utmaningar som måste övervinnas om drömmen om spel i Allsvenskan, eller ens Superettan för den delen, ska hållas vid liv.
En lösning kan vara att sälja spelare. Men sportchefen Michel Ekberg håller fast vid en central punkt:
– Vi har i vår prognos inte räknat med några spelarförsäljningar för att klara vårt ekonomiska mål, säger Ekberg – och poängterar samtidigt att ingen spelare kan lämna som Bosman under sommarens transferfönster.

Med Landskrona BoIS i förarsätet efter snart första halvan av Superettan är det inte bara motståndare från Helsingborg, Trelleborg och kanske Borås förorter som utgör ett hot mot en eventuell Allsvensk plats.
Även transferfönstret kan påverka. Det har fällt många klubbars sportsliga förutsättningar förr.
Michel Ekberg är klubbchef med ansvar för det ekonomiska ramverk som klubben har att förhålla sig till. En av de punkter som Landskrona BoIS nästan konsekvent under flera årtionden… kunnat sköta bättre. De senaste två-tre åren har det byggts en ny grund med striktare förhållningssätt till mer eller mindre allt inom verksamheten.
När det kommer till budget för spelarlöner, hur tror du att Landskrona BoIS står sig jämfört med många andra klubbar i Superettan?
– Vi är ganska övertygade om att vi har en budget som är i nedre skiktet lönemässigt för Superettan. Det i sig är inget självändamål, men däremot måste vår budget harmonisera med våra ekonomiska förutsättningar och då faller det sig nog naturligt just i år.

Låt oss spekulera nu i att BoIS går upp i Allsvenskan 2021 eller 2022. Hur påverkas möjligheterna att öka budgeten för spelartruppen med tanke på det TV-avtal som råder mellan Allsvenskan/Superettan och Discovery Networks. Tidigare har det avtalet beskrivits som ”revolutionerande” och ”avgörande” – vilket kanske inte varit helt sant?
– Möjligheterna för att eventuellt öka vår spelarbudget härrör ju inte enbart till det så kallade TV-avtalet som självklart har en differentiering om vi spelar i S1 eller Allsvenskan utan är ju en helhet avseende vår ekonomiska position och våra organisatoriska behov. Vi arbetar stenhårt för att under 2021 återställa vårt egna kapital som i skrivande stund är minus två miljoner på koncernnivå. Det är ett absolut krav för att din fråga överhuvudtaget ska bli relevant. Vi spelar inte elitfotboll 2022 om vi inte återställer vårt egna kapital, oavsett prestation.
– In i 2022, oberoende av Superettan-spel eller annan division behöver vi samtidigt skapa en buffert i vår ekonomi så att vi en gång för alla kan fokusera på rätt saker framåt. Med denna brasklapp sagd så skulle troligtvis spelarbudgeten vara högre i Allsvenskan än i befintlig situation och en del i det skulle bero på att de centrala medel från TV-avtal etc är högre för Allsvenskan än Superettan. Men viktigare på sikt för oss är att vi kan generera större intäkter i vår operativa verksamhet. Där blir det avgörande med bättre faciliteteter för både vår sportsliga och kommersiella del för att kunna möjliggöra detta. Storleken på spelarbudget framåt är därför mer komplex än att ”bara” referera till större centrala medel.

Landskronas klubbchef Michel Ekberg och vice ordförande Daniel Stålhammar.

De senaste matcherna har det på central sittplats funnits sportchefer, agenter, scouter och annat fint folk som uppenbarligen har intresse för de olika spelarna. Om Landskrona BoIS tappar spelare, vilka ekonomiska möjligheter finns det att kompensera det inför höstsäsongen? Det finns ju en oro att laget ska tappa i slagstyrka när fönstret har stängt.
– Initialt vill jag ha sagt att jag tycker det är naturligt att sportchefer, scouter och annat folk från andra föreningar letar sig till Landskrona IP utifrån hur laget nu presterar. Vi gör just nu väldigt bra prestationer genomgående, men behåller samtidigt en stor portion ödmjukhet i vardagen och arbetar stenhårt, det gör mig väldigt glad. Givetvis finns det alltid möjligheter/risker att spelare lämnar, men det finns ingen spelare som i detta fönster kan lämna som Bosman och inte spela kvar under hösten.
– Sker det en förändring av spelare ut i sommarfönstret har vi sådana fall sålt spelaren. Sedan tycker jag också att både tränarteamet och truppen visat på en enorm styrka att hantera förändringar. Vi har spelat med många olika startelvor och dessutom är målskyttet fördelat på många så känner mig trygg i att vi kommer vara slagkraftiga i höst oavsett. Vårt utgångstänk i nuläget är dock att vi har hela den befintliga truppen med oss in i hösten.

Som klubbchef är ekonomiska frågor som får sportslig konsekvens kanske någonting du diskuterar med lagets tränare (eller?). Om en spelare under kontrakt får ett erbjudande och BoIS får ett enligt er bra bud. Hur viktigt är det just nu att skapa intäkter? Många klubbar blöder fortfarande kraftigt i spåren av pandemin.
– I vår situation är det primära att vi återställer vårt egna kapital, och som jag sagt i andra intervjuer, det är min avsikt att göra utan att behöva sälja någon från befintlig trupp. Vi har i vår prognos inte räknat med några spelarförsäljningar för att klara vårt ekonomiska mål. Däremot är det självklart så att vi, tillsammans med tränarteam och den spelaren det i sådana fall skulle handla om, kommer att ha en dialog, både om spelarens vilja, storleken på eventuellt bud och vilka möjligheter det kan ge. Det är viktigt för oss att spelarna kan lita på oss, att vi är transparenta mot varandra och att vi försöker skapa så mycket win-win som möjligt.

Så ser Landskrona BoIS-spelarnas kontrakt ut. I samtliga 2021-kontrakt gäller dessa säsongen ut.

Amr Kaddoura 2021

Svante Hildeman 2022

Johan Rapp 2023

Luka Petrovic 2021

Viktor Wihlstrand 2022

Philip Andersson 2022

Alexander Tkacz 2022

Andreas Murbeck 2022

Dennis Olofsson 2021

Hampus Ferm 2021

Jonathan Asp 2021

Passi Pudence 2021

Måns Ekvall 2021

Filip Olsson 2022

Melker Heier 2023

Filip Ottosson 2022

Emil Jönsson 2021

Sumar Almadjed 2021

Linus Olsson 2022

Robin Hofsö 2021

Nicklas Nielsen 2021

Erik Pärsson 2022

Oscar Petersson 2023

Kevin Jensen 2021

Viktor Ekblom 2022

Foto: Christoffer Borg Mattisson

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close