skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Därför drillar Ola Månsson sina adepter i Degeberga år efter år

Ola Månsson är inne på sin sjätte säsongen med H65 Höör.
Och för elfte (!) året i följd har han avverkat en försäsongskickoff på samma plats: vid Degeberga Stugby.
– Sex år med H65, fyra år med OV Helsingborg och ett år med IFK Kristianstad har det blivit. Inte minst ur ett socialt projekt är det väldigt givande, säger Månsson.

Säg ”Degeberga Stugby” och många H65-spelare får någonting matt i blicken.
År efter år efter år åker de dit i slutet av juli för att träna stenhårt tre gånger om dagen i fem dagar.
Delvis för att träna hårt. Delvis för att få ihop en grupp.
– För min del upptäckte jag Degeberga på den tiden då IFK inte hade så mycket pengar så de var tvungna att åka på träningsläger i den egna kommunen. Jag tyckte att det var en alldeles utmärkt lösning både ekonomiskt och sportsligt.
Vad är det med Degeberga som du gillar?
– Hela truppen bor på ett stort vandrarhem där vi har hela byggnaden för oss själva. Det blir en social viktig grej. Tjejerna bor i samma rum tillsammans. Vi lagar mat ihop, man masserar varandra och hjälper varandra med allt från kläder till skavsår. Det är där man kommer in i gruppen om man är ny – på ett väldigt naturligt sätt. Då tar också smekmånaden för de yngre ut. Ens rätta jag kommer fram på fjärde dagen, efter tre pass om dagen.
Vad gör ni, mer än att träna hårt?
– Det är flera viktiga saker; som att avverka praktiska detaljer som gemensam målsättning, dopingregler, hur media ska behandlas och så vidare. Det måste göras varje år.
– Sedan har jag individuella samtal med alla spelare. Alla får en egen plan för hur de ska uppnå sina personliga mål under året. Till viss del handlar det om vad jag tänker, men framför allt är det spelarna själva som pratar om vissa detaljer de kan bli bättre på. I grunden pratar vi altid om en fysisk sak de kan förbättra, någonting annat är rent handbollsmässiga saker och en del grejer handlar om vad man vill förbättra med sig själv utanför handbollen. Det kan vara kost, sömn, idrottspsykologi eller någonting annat. Alla spelare har två till fyra individuella mål som vi fastställer och jobbar med under året.
Vad kan det finnas för problematik kring det?
– Ibland kan man har för många mål, eller så är man för kortsiktig. Då försöker jag att styra dem lite – utan att bestämma åt dem.

Ola Månsson.

Hur jobbig är den där Degebergaveckan för spelarna?
– Det är inte fysiskt hälsosamt att vara på ett Degebergaläger… men det gör någonting med ett lag som utsätter sig för saker tillsammans. Det värsta Degebergalägret brukar vara det första, när man inte är beredd på det.
På lägret brukar det spelas träningsmatcher också. Nu blev det bara en sådan.
– Vi lägger alltid de första träningsmatcherna för säsongen under lägret av den anledningen att då finns det ingen som kan förvänta sig någonting. Det är bara att spela och kämpa – och så är det gjort. Filippa Nyman gjorde sin första match på nio månader efter sin fotskada och Johanna Östblom och Emma Nuhanovic spelade i en H65-tröja för första gången. Vi vann mot division ett-laget IFK Kristianstad med 31-20.

Idag när lägret avslutats skriver vi den 29 juli. Den 14 augusti är det säsongspremiär i Svenska Cupen. Ändrar du någonting i truppens försäsongsarbete med tanke på det?
– Nej, det påverkar inte planen alls. Vi kommer att använda cupen med att stärka laget under säsongen. Det hade inte matchats annorlunda i cupmatcherna mot de båda Boden-lagen och AIK än om det hade varit vanliga träningsmatcher. Saken är ju den att vi vill vinna alla matcher, inklusive träningsmatcher…
Det är som vanligt i april-maj 2022 du ska ha det här laget som bäst?
– I vissa fall tänker vi på ännu längre sikt. Vissa spelare har utvecklingsplaner som sträcker sig både två och tre år framåt.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close