skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheter

Jakten på Skånes charmigaste idrottsplats med Erik Wikermark

I årets upplaga av sommarprat har 120 spelare, ledare och eldsjälar intervjuats. Det dröjde inte länge innan man förstod att “lugna sommardängor”, öl och kött var receptet för en bra sommar. På frågan om vilken idrottsplats som är charmigast fick vi dock inget entydigt svar. Vi kommer därför skicka ut sommarprataren Erik på en skånetur i två delar.

Innan vi låter Erik gå lös på idrottsplatserna som uppmärksammades mest frekvent finns det ytterligare två frågor som måste besvaras.
– Vem tusan är den här Erik Wikermark och varför var han inte ”impad” av Daniel Andersson som ung?

Året var 2007 och det var dags för min första sommarfotbollskola med Bjärreds IF. Det veckolånga lägret på Borgeby IP avrundas alltid med att en hemlig gäst gör ett “överraskande” besök. Spänningen var olidlig och jag var fullständigt övertygad om att i år var året när min stora idol Zlatan skulle glida förbi.

In kom istället Daniel Andersson. Det var nog första gången ”fan” myntades i min då obefläckade mun. Danne är Danne och all heder till honom, men jag hade ljugit om jag sa att han vid tillfället var en åttaårings våta dröm.

Intvingad i klubblokalen satt jag bland andra desto mer entusiastiska 8-åringar. För de verkade Daniel Andersson vara minst lika cool och framgångsrik som Zlatan. Tränarna drog sitt strå till stacken och peppade igång besökarna med att rada upp klubbarna som vår “alldeles egna Danne” spelat i.

Mina medbesökares jubel stod i stark kontrast till min begravningsliknande tystnad. Det var dock som att entusiasmen i kombination med Daniels stjärnstatus gjorde att den kommande frågestunden blev allt annat än frågvis.

I min dystra vrå kändes det mer och mer som ren slöseri att inte kanalisera min besvikelse på någon. Jag blev snabbt övertygad om att Danne skulle bli mitt offer. I bakhuvudet hade jag ett färskt minne av farsans gormande framför Tv:n året innan. Det hade varit VM i Tyskland och av någon anledning skrek farsan “Sidleds-Danne” så fort Daniel Andersson blev inbytt.

Ammunitionen fanns där, tystnaden likaså, så jag tog ton:
– Ehm, Daniel?
– Ja.
– Varför kallas du sidleds-Danne egentligen?

Att jag skulle riva upp ett sår som Patrick Ekwall redan strött salt i kunde jag inte veta. Om stämningen tidigare var förväntansfull var den nu obefintlig. Mötet mellan Daniel Andersson och en uppkäftig 8-åring är dock mitt tidigaste minne från min långlivade fotbollskarriär i Bjärreds IF.

Jag är numera mittback, lagkapten och bland de äldsta i min kära moderklubb. Framgångarna har varit sparsamma men om en potentiell flickvän frågar mig om min fotbollskarriär dröjer det inte länge innan jag koketterar med vårt guld i DM 2018.

Att tidningar legat på luren och ringt mig om vartannat vore att ljuga. När Skånesport hörde av sig och ville att jag skulle delta i följetongen om sommarprat kändes det som att min fotbollskarriär äntligen nått en milstolpe.
Skriva gör jag vid sidan av vilket Lola Nilsson snabbt fick bli varse om. Svaret på om jag hade någon reportageidé blev ett rungande “JA!”.

I alla sommarprat återfinns som bekant frågan: “Vilken av alla mindre idrottsplatser i Skåne, bortsett från den du själv springer på, tycker du är charmigast och varför?”

En fråga som förtjänar ett bättre öde än att glömmas bort. I Skånesports regi kommer jag därför ge mig ut i den skånska myllan långt ifrån cityarenor och avgiftsbelagda parkeringar. Jag kommer käka en och annan korv, bekanta mig med en och annan eldsjäl och förhoppningsvis se ett och annat mål.

Även om jag har mina personliga favoriter kommer denna följetong bli så opartisk den kan bli. Jag har tagit ett djupdyk i alla sommarprat och skalat ner till en final där två idrottsplatser ska göra upp om segern.
Schemat är som sådant:
17:e Augusti Tomelilla vs Lunnarp (Tomelilla IP).
21:e Augusti IFÖ Bromölla vs IFK Trelleborg (Strandängens IP).

Jag uppmanar Tomelilla IP och Strandängens IP att välkomna mig med öppna armar. Jag gillar både ketchup och sötstark senap, gratis inträde är en bonus och det gör mig detsamma om ni spelar i sidled eller ej!
Pssst!
Danne, om du läser detta, förlåt. Idag ser jag din storhet och jag är otroligt tacksam
för att du och din bror har satt Bjärreds IF på kartan.

Foto: Privat/Erik Wikermark

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close