skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Så förändras ungdomsfotbollen – kapacitet istället för ålder

Skånes Fotbollförbunds styrelse har beslutat om nya tävlingsnivåer för spelare upp till och med 12 år som kommer att gälla för distriktets seriespel och föreningsarrangerade cuper från och med den 1 januari 2022.

De nya tävlingsnivåerna kommer innebära att det är åldersgruppens kollektiva nivå som ska ligga till grund för anmälan av lag till våra serier, inte hur långt enskilda spelare nått i sin utveckling, med främsta syfte att motverka selektering och för tidig utslagning.

I sin motivering som kan läsas i sin helhet här skriver Skånes FF bland annat:
”Barn spelar fotboll för att det är roligt, fotboll är lek och det är genom leken barn testar sina begränsningar, lär sig hantera olika situationer och utvecklar färdigheter. Oavsett om det är på skolgården eller på en fotbollsplan, oavsett om det är träning eller match. Därför ska vi ge de bästa möjliga förutsättningar att lyckas.
De nationella spelformerna med tävlingsnivåer som grundar sig på föreningsstyrka handlar övergripande om att skapa förutsättningar för ett långsiktigt idrottande och vi vill med förändringen vara tydliga med att det är den långsiktiga utvecklingen som är viktigast! Spelformerna är framtagna genom forskning och av experter för att främja barn och ungdomars lärande, sett ur deras egna perspektiv och på deras villkor – för barnens bästa helt enkelt!”

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close