skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Guldpipan till Toni Johansson – ”Måste ha respekt för svåra situationer”

Förr i tiden fick man skolbetyg baserat på gott uppförande.
Delvis lever den betygsättningen kvar inom handbollen, där Guldpipan delas ut av elitdomarna baserat på vilken tränare som uppför sig bäst på bänken.

OV Helsingborgs tränare, Toni Johansson har blivit tilldelad Guldpipan för sitt goda uppträdande under föregående säsong.
Juryns utlåtande:
”Utmärkelsen guldpipan delas ut till en spelare/ledare som under säsongen varit ett föredöme både på och utanför handbollsplanen. Genom sitt uppträdande skapar de en bra atmosfär på plan och förutsättningar för bra samarbete med domarna i samband med match”.

För Johansson är det en medveten strategi
– Från början när jag var ungdomstränare så var det tvärtom, då skällde jag hela tiden. När jag passerade 25-årsstrecket blev man för gammal för det…
– Skämt åsido. Någonstans måste man acceptera att domarna är en lika stor del av spelet som lagen är. Då är det orimligt att bidra till en dålig arbetsplats för dem. Det vore lite som om en sportchef skulle gasta på mig om jag gör ett dåligt byte eller fattar ett dåligt beslut.
– Sedan är man inte alltid överens med domarna såklart.
Vissa skulle nog säga att det är en del av spelet – att ropa och gasta över förlorade 50/50-situationer för att vinna fördelar senare?
– Äsch, jag tror inte att domarna blir speciellt påverkade av en massa åsikter från tränarna.
Men du förstår frågan?
– Ja absolut. Vissa agerar ju så, men jag tror inte att det går att påverka elitdomarna. Det är nog en skyddsbarriär för en del tränare att agera så. Varför skulle domare ge fördel för någon som skriker på dem? Det vore mer logiskt om det var tvärtom.
Vad tänker du när du ser en match där två tränare lägger mycket fokus på domarnas domslut?
– Varje domare har sitt fokus och det måste man ha respekt för. Jag vet inte om alla verkligen har det. Jag har själv stått och dömt pojkar 12 i Aranös Open och det var svårt bara då. Man måste ha respekt för svåra situationer och jag tycker att domarna har blivit bättre på att tillåta att man reagerar. Att agera mot dem är en annan sak. Den skillnaden är stor.
Betyder den här utnämningen något för dig?
– Ja, man är ju ett föredöme på ett sätt och det blir en sund ståndpunkt som klubben ska ha. Har man en god ton brukar andra ta efter. Både vuxna i mitt lag, men framförallt ungdomar, säger Toni Johansson.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close