skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

IFK Kristianstad slipper favorittrycket – ”På träning är det No Mercy”

För IFK Kristianstad blir det för en gångs skull en säsongsstart utan att man pekas ut som den stora favoriten.

Att tappa nyckelspelare får alla lag räkna med, men när Olafur Gudmundsson lämnade för spel med Montpellier så var det inte bara en av ligans bästa spelare som försvann. Olafur var en stor ledare och lagkapten för sitt lag och en professionell ambassadör för sin förening. Många var tillfällena när Olafur tog de avgörande lägena och skotten när ingen annan riktigt vågade.
Adam Nyfjäll hann göra sig ett namn som en av ligans bästa mittsexor och bara månaden innan serien startade lät Fredrik Petersen meddela att han slutar på grund av motivationsbrist. Lagets stora påläggskalv Zoran Bozic drog korsbandet i samma veva.
Lite i panik inhandlades den 35-årige slovenen Vasja Furlan som playmaker. Sedan tidigare hade Anton Hallbäck plockats in från Önnered och på mittsex har 118-kilospjäsen Besard Hakaj värvats in.
På tränarsidan har det också varit rörigt. Vranjes fick sparken förra säsongen, Ulf Larsson vikarierade och nu är Jonas Wille tillbaka i Handbollsligan efter sina fina år i IFK Skövde – med Larsson som assisterande och dessutom nödvändig tolk för att förstå den gryniga göingskan.

Markus Larsson är hemvändaren som fått bära väldigt mycket på sina axlar.
Den här säsongen är den första på länge då IFK Kristianstad av den stora majoriteten inte blir favoriter. Är det någonting som kan gynna laget?
– Jag håller nog med om det, vi har fallit ned i tipset när vi bygger om lite. Det är rimligt. Inför det känner jag… både och. Det är mindre förväntningar utifrån vilket kanske är skönt för vissa, samtidigt är klubbens och stadens mål definitivt att vara i toppen och slåss. Det är inte samma press på att vinna ett guld, men det ligger och pyr.
Jonas Wille och Ulf Larsson ter sig som två mysiga farbröder på kafferep mest hela tiden. Hur fungerar myspysauran på en grupp proffs?
– Det är inte alltid myspys… Det kan vara väldigt direkt kommunikation med stor kravbild. Men det är viktigt att kunna slå på och av utanför banan. På träning och match är det ”No mercy” med hög koncentration och allt det där. Kan man vara duktig på att slå av och på kan man ha det djäkligt mysigt ändå.
Du är van vid att ta ansvar i IFK Kristianstad, hur ser du på den biten nu när Gudmundsson flyttat?
– När de stora stjärnorna försvinner så får ansvaret delas upp på andra. Flera andra måste steppa upp och det brukar få fina effekter. Det ser man inte minst nu i de båda landslagen som fått en väldigt fin utveckling trots tapp av stora stjärnor. Just nu tror jag att det är viktigt att få till tydliga roller.
Kommer din roll se annorlunda ut?
– Jag spelar fortfarande vänsternia, men det kommer att bli mer utpräglat kommande säsong vilket innebär att jag får koncentrera sig på det jag är bra.

Ni fick in en ny mittnia (Vasja Furlan) väldigt sent?
– Det samarbetet fungerar väldigt fint. Det är en spelartyp som vi behövt länge. En riktig playmaker som är vass på att underordna sig andra, men ändå kan ta plats själv när det behövs. Jag är glad att han kommit in i gruppen och tror att det kommer att fungera väldigt bra.
Senare den här säsongen kommer det att finnas publik i arenan. Vad betyder det?
– Jag tror att det betyder himla mycket. Man vill inte tänka att det gör det, men det ÄR stor skillnad. Det märktes i cupmatcherna innan säsongen. Att gå från flera tusen till noll vara absolut någonting som påverkade laget förra säsongen.
– Publikstödet kommer att hjälpa oss att nå tillbaka till normal standard, säger Markus Olsson.

Så enkelt prenumererar du på Stürmerfoul

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close