skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Isak Larsson i centrum när Handbollsligan drog igång

Handbollen är tillbaka!
1200 personer i Kristianstad Arena fick njuta av en underhållande och tät match mellan två förväntade topplag – som bjöd på drama in i slutsekunderna.
Inget lag vann. Ändå var alla vinnare.

Två lag stångades, krigade och stred in i den yttersta slutsekunden.
Det kunde slutat hur som helst och resultattavlan visade 28-28.
Isak Larsson hade chansen att avgöra med matchens sista kast, men skottet mot krysset var aningen för löst.
– Sjukt segt att se att bollen inte gick in. Jag försökte hitta Ludde inne på linjen, men det gick inte och då fick jag prova själv. Avslutet är någonting jag kommer att älta länge, suckade Larsson frustrerat.
Premiärmatchen gav hur som helst IFK kristianstad många positiva kvitton. Ludvig Jurmala har många gått och väntat på att det skulle lossna för.
Det gjorde det nu.
TIO mål (IFK fick inte en enda straff) – från en mittsexa. Så går det när 128 kilo muskler kombineras med friskt fotarbete och en portion självförtroende.

En annan som tog för sig på et helt annat sätt än tidigare var Isak Larsson.
”Den grabben kan det bli någonting av” har det viskats i korridorerna ganska länge – och nu fick U19-landslagsspelaren (slutade sjua i EM i somras) chansen på riktigt i Handbollsligan.
Som mittnia har han egenskaper som sticker ut. Att försöka sätta en etikett på dem känns bara onödigt, för med tanke på den utvecklingskurva han befinner sig i kan det bli någonting helt annat om några månader.
En sak är dock säker. Som handbollsspelare påminner han inte ett dugg om pappa Uffe Larsson.
Det är sant, eftersom allvetaren Glenn Göransson själv säger det. Den gamle IFK-legenden med nordostskånes mjukaste vikskott – som numera fräser runt som radiomurvel.
”Uffe hade Sveriges bästa lobbteknik och var ohyggligt snabb på kanten”
Riktigt det utmärker inte Isak Larsson. Möjligtvis bor det en lirare i de båda herrarma.
– Jag har sett farsan spela handboll på lite youtubeklipp, men han var 40 när han fick mig och hade slutat spela för länge sedan då. Men jag har fått mycket berättat för mig och jag är stolt över den resa han gjort med IFK Kristianstad genom åren. Det är inspirerande.

Hur mycket har han tränat dig genom åren i ungdomslagen?
– Pappa har aldrig varit mitt lags huvudcoach, men ganska ofta har han inte kunnat hålla sig ifrån det, utan smyger in i omklädningsrummen i pauser och förklarar hur vi borde spela… Så har det varit sedan jag var tolv.
Hur är det att ha honom som bollplank?
– Han är ärlig, men aldrig så att han trycker ner mig. Han vill att jag gör min resa själv.
Isak Larsson började faktiskt karriären, likt sin far, på vänstersex.
Lärda herrar i lokalen förklarade för mig att de tidigt menade att det var ett slöseri?
– Haha, jag gillade att spela på den positionen, men när vi med B-pojkarna spelade SM och hade lite tunt på nio meter fick jag chansen. Sedan ville jag fortsätta där?
Varför?
– För att jag vill ha bollen. Det har jag alltid velat. Det kunde gå så långt att jag gjorde kullagerfinter som kantspelare bara för sakens skull.
Som mittnia är du lite av den okonventionella typen – den som gör det oväntade?
– Jag tycker om att freestyla. Som liten blev det mycket knorrar och flippar, nu när jag gått upp på nio har jag tappat det men använder mig av en del titt– och kroppsfinter. Mycket av det har man lärt sig på beachhandbollen.
På tal om Beachhandbollen – hur många guld i Åhus har du?
– Ett. Och fem silver och några brons…
När Zoran Bozic gick sönder nu under försäsongen – insåg du då att du skulle få en stor roll?
– Jag visste att jag skulle få mer ansvar. Men mest tycker man ju synd om Zoran, hankunde ha blivit hur bra som helst den här säsongen. Sedan värvade ju klubben annat på mittnio i form av Vasja Furlan.

När den senare inte kom igenom ordentligt mot Sävehof fick Isak Larsson mer ansvar.
Det måste vara tacksamt nu när IFK Kristianstad inte har samma press på sig som vanligt?
– Vi har pratat internt om att bagaget tynger ner oss, men jag kan personligen inte relatera till det. Jag har ju suttit på läktaren och hejat under storhetstiden – och spelar samma spel som jag alltid gjort. Men jag vet att andra känner av det där, säger Isak, som nyss inlett sista gymnasieåret på NIU.
Idag slaktade Ludvig Jurmala Åström inne på mittsex, ofta efter dina inspel. Hur ser du på det samarbetet?
– Besard Hakaj rör sig väldigt mycket och är grym på sitt sätt. Men Ludde står mer still och det gillar jag personligen. Då kan jag göra min gubbe och veta mer vart mittsex är.
Du är 18 bast och är på väg att slå igenom på allvar. Har du farsan som agent också?
– Nej nej, jag har ingen agent?
Då vet du om att Åke Unger kommer att ringa om en kvart?
– Han började faktiskt följa mig på instagram förra veckan.
Jaså!? Grattis. Då har du ju i praktiken redan ett fint kontrakt i något mittenlag av Bundesliga, om er ordförande vill sälja. Och de brukar de ju?
– Vi får väl se…

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close