skanesport_desktop-panorama-1

HandbollLUGINyheter

LUGIs Clara Lerby uttagen till EM-kvaltruppen

Förbundskapten Tomas Axnér har i dag tagit ut sin första landslagstrupp efter semifinalplatsen i OS för en dryg månad sedan. Tre nya spelare tillkommer varav en är skånska Clara Lerby från LUGI.
– Det har alltid varit min dröm att få spela i landslaget! Det känns fantastiskt bra och lite revansch efter förra årets uttagning till OS-kvalet och EM-kvalet som blev inställt.

– Vi vill knyta an till det spel vi presterade i somras och fortsätta rulla vidare i vår utvecklingskurva, säger Axnér i ett pressmeddelande.

Efter att de svenska damerna för första gången någonsin nått semifinal i ett OS är det snart dags att börja kvala till nya mästerskap. Den 7 oktober drar kvalet till EM 2022 igång och Island gästar då Stiga Sports Arena i Eskilstuna. Tre dagar senare är det sedan bortamatch mot Turkiet.

Förbundskaptenen Tomas Axnér har i dag presenterat truppen som består av 16 spelare. Nya jämfört med OS-truppen, där 15 svenskor fick fick speltid, är målvakten Martina Thörn, debuterande vänstersexan Clara Lerby och Nina Koppang (bilden) som smällde in fem bollar i sin a-landslagsdebut i VM-kvalet mot Ukraina i våras.

– Till stora delar har vi samma trupp i OS, även om det tillkommer några namn här då vi i EM-kvalet får ha 16 spelare i matchtruppen mot 14 i OS. Det ska bli kul att träffa alla igen efter en intensiv sommar och vi har tre huvudsakliga mål med veckan: Att få en bra start i EM-kvalet, att förbereda oss inför det VM som kommer i december och att vi handbollsmässigt ska kunna knyta an till det spel vi presterade i somras, säger Axnér.

Clara Lerby ser fram emot sin första landslagssamling. Efter att ha blivit uttagen till OS-kvalet 2020 som sköts upp ett år och sedan till EM-kvalet förra sommaren som helt ställdes in skadade hon under försäsongen i fjol korsbandet och missade hela den gångna säsongen. Nu är hon tillbaka med besked i Lugi HF.

– Det är både overkligt och jättekul. Jag är lika glad att bli uttagen nu som förra våren och hoppas att matcherna blir av den här gången. Det är alltid tufft att genomgå rehab, men jag har hållit motivationen uppe och känner att jag blivit starkare både som människa och spelare. Det ska bli kul att träna och spela med de andra i landslaget som gjorde det så otroligt bra under OS säger den Trelleborgsfostrade vänstersexan.

SVERIGES TRUPP TILL EM-KVALET MOT ISLAND & TURKIET
Målvakter:
1. Johanna Bundsen, Köpenhamn Håndbold, 103 A-landskamper/1 mål
16. Jessica Ryde, Herning-Ikast Håndbold, 31/0
30. Martina Thörn, Odense Håndbold, 24/0

Vänstersex:
3. Clara Lerby, Lugi HF, debutant
38. Elin Hansson, Skuru IK, 25/44

Mittsex:
7. Linn Blohm, Györi Audi ETO KC, 120/327
19. Anna Lagerquist, Rostov-Don, 77/105

Högersex:
10. Mathilda Lundström, IK Sävehof, 55/73
24. Nathalie Hagman, Neptunes de Nantes, 173/542

Vänsternio:
8. Jamina Roberts, IK Sävehof, 185/416
9. Melissa Petrén, Köpenhamn Håndbold, 37/70
29. Kristin Thorleifsdóttir, Randers HK, 24/34

Mittnio:
6. Carin Strömberg, Neptunes de Nantes, 111/161
23. Emma Lindqvist, Herning-Ikast Håndbold, 40/69

Högernio:
3. Nina Koppang, IK Sävehof, 1/5
17. Nina Dano, Horsens HK, 15/17

Extra spelare på plats i Eskilstuna:
40. Vilma Matthijs Holmberg, M6, Skuru IK, 3/0
44. Daniela de Jong, M9, Skuru IK, debutant

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close