skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

IFK Ystads tyske joker en fullträff – ”För mig handlar livet om mer än handboll”

”Hitta en svensk klubb i deras högstaliga”.
Felix Spross order till sin agent var tydlig.
Plan A fungerade inte. Då blev det IFK Ystad – och kanske kan Spross bli sitt lags viktigaste spelare denna säsong.

När svenska handbollsspelare drömmer om att ta sig till Bundesliga finns det andra som vill gå precis motsatt väg. 24-årige Felix Spross, senast i Bundesligaklubben Coburg, kunde troligen ha hittat en annan klubb i världens bästa Handbollsligan. Men vagabonden i honom ville annat.
– För mig handlar livet om mer än handboll. Jag vill uppleva andra kulturer och se mer av livet. Sverige som land har alltid lockat mig, mer än exempelvis Frankrike eller Spanien – eftersom jag efter att ha bott länge i södra Tyskland haft ganska nära dit, säger Spross.
Riktigt vad agenten ifråga tyckte om sin klients önskemål, eller rättare sagt direkta order, behöver vi inte gå in på. Men Felix fick det han ville ha; ett kontrakt med en svensk klubb i Handbollsligan.
Förstavalet för agenten var HK Malmö – men det blev IFK Ystad, på rekommendation av just Malmös tränare Stian Tönnesen.
– Det var fullt i Malmö och Ystad verkade trevligt. jag har haft lätt att anpassa mig socialt med staden, boende och vänner. Jag är jättenöjd med mitt val så här långt. Jag har haft tur som hamnat här. Handboll är min passion, men också en unik möjlighet att upptäcka andra kulturer.
Är du heltidsanställd handbollsspelare?
– Nej. Jag studerar till psykolog sedan ett par år tillbaka och kommer att fortsätta med det. Jag har svårt att förstå spelare som väljer att bara ha handbollen och inte gör någonting annat utanför den. Många fotbollsspelare tränar, går hem och spelar FIFA och för inte så mycket annat. Det livet är inget för mig. Alla gör sina egna val, därmed inte sagt att någons är bättre än någon annans. Vi är alla olika och även i Bundesliga så villa jag plugga vid sidan av.
Som mittnia styr Felix Spross hela IFK ystads offensiv. Han är relativt liten, men väldigt explosiv och snabb i både fötter och tanke. Det var när han väl tvingades gå av banan för en stund som IFK Malmö kom ikapp under premiärmatchen – som slutade 32-32.
Du gjorde inte ett mål – men var ändå inblandad i allt?
– Det är ett gott betyg tycker jag. Mitt jobb är att sätta mina medspelare i så bra lägen som möjligt. Det är min specialitet. Någon stor målskytt blir jag nog inte…

Tillsammans med Jesper Johansson och Jostein Epland, två andra nyförvärv, ser det ut som att du är väldigt bekväm. Ni fann varandra väldigt bra efter bara två månaders tid tillsammans?
– Ibland är det bara så enkelt. Mycket handlar om tajming och jag tror säkert att vi kommer att fortsätta bli bättre tillsammans. Vi spelade bra den här gången och jag är optimistisk. Vi pratar mycket på banan. I Cupmatchen mot Alingsås skapade vi också mycket lägen, skillnaden då var att vi inte satte dem.
Vad tycker du om den svenska ligan och de lag du sett så här långt?
– Det går mycket snabbare vilket jag gillar. Många försvarare har inte samma enorma fysik som spelarna i Bundesliga har – det är en annan skillnad. Det passar mig.
IFK Ystads kontakt med Felix Spross är skrivet på två år.
– Jag ser fram emot att spela handboll med IFK Ystad och upptäcka Sverige och er kultur här de närmsta åren. Så här långt har allt gått över förväntan, avslutar Felix.

Felix Spross tidigare karriär:
2014-2016 Grosswallstadt
2016-2017 Kirchzell
2017-2021 HSC Coburg

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close