skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheter

Karin Andersson i Höörs IS: ”Fotbollen har utvecklats på ”rätt” sätt sedan jag spelade senast”

Nystartade damlaget i Höörs IS har under höstsäsongen spelat 8 matcher och har skrapat ihop 17 poäng. Hjälptränaren, spindeln i nätet och ”allt i allon” Karin Andersson var med vid starten för tio år sedan men har i år har hon gjort comeback som 40-åring. Skånesport tog ett snack om skillnader från förr, motståndarlag som utgått och hennes egen form.

Du är äldst i laget och även en av dem som var med och spelade i laget när det begav sig för ca tio år sedan. Vad skiljer sig då från nu?
– Framförallt åldern på lagkamraterna. Men faktiskt är det så att stommen i laget har spelat ihop i många år, trots deras unga ålder vilket gör att de känner varandra väldigt bra både på planen och utanför fotbollen. Det är en fördel att alla har drillats på samma sätt både mentalt och utbildningsmässigt. Jag är imponerad av de unga tjejernas vilja och spelskicklighet.

Märker du skillnad på motståndet i serien?
– Fotbollen har utvecklats på ”rätt” sätt sedan jag spelade senast. Man lägger fokus på teknisk och snabb fotboll i många lag i serien. Det är bara två lag hittills som spelat en mer omodern och mer fysisk fotboll, Hörja/Tyringe och laget vi senast mötte Ovesholm.

Hur tycker du att det är att få tjejer/damer att spela och stanna kvar i laget? 
– Jobb, skola och familj påverkar i olika stadier i livet hur man klarar att prioritera idrotten. Livspusslet kan vara svårt att få ihop. Andra saker som påverkar är ju om man känner sig välkommen av klubb, lagkamrater och tränare. Tränaren har i många fall en viktig roll som ledare för laget att få alla att jobba mot samma mål och att kunna motivera spelare att prestera både i med och motgång.

I er serie har redan tre av era motståndarlag utgått. Vad tror du det beror på?
– Klubbar generellt satsar mindre på damlag/flicklag. Visst vi drar inte in lika mycket sponsorpengar men sett till samhällsnyttan att alla ska idrotta länge för hälsans skull kunde man önska att damer och flickor också uppmärksammas i klubbarna. Pandemin har kanske påverkat en del lag negativt och kan vara en bidragande orsak till att så många lag dragit sig ur serien i år. Uppskattar Höörs IS satsning de senaste åren med bra ungdomsledare. Bl.a. Mats och Pelle på flicksidan, där de med stort engagemang får tjejerna att utvecklas och att stanna kvar i klubben och laget. Detta ligger bakom att vi idag har ett damlag och dessutom har ett bra underlag att flytta upp spelare från till nästa säsong. Mikael Hansmar som är tränare för damlaget, har jag haft tidigare i Norra Rörum men även i Höör. Han var en stor anledning till varför jag kände att en comeback vid 40 kändes lockande då jag gillar hans spelidé och hans sätt att förmedla det. Det visar att klubbar kan ändra attityd och inställning till dam- och flickfotboll. När jag slutade i Höör för ca 10 år sedan var en av anledningarna just obefintliga satsningar på damlaget.

I er senaste match mötte ni Ovesholm på bortaplan. Ni vann med 4-1 Berätta om matchen?
– Tittar vi på matchen mot Ovesholm senast där vi vann med 4-1 så var de var ett riktigt tungt lag att möta för oss då de spelar en helt annan fysisk fotboll än oss och de flesta andra lagen i serien. Vi blev lite tagna i början av matchen då de tog ledningen relativt snabbt. Dock lyckades vi kriga och emellanåt rulla boll ändå och vi kan väl säga att vi vann rättvist och kanske även borde gjort något mer mål. En nyttig erfarenhet för hela laget att möta ett tufft lag men ändå lyckas stå upp och vinna. Jag är nöjd med tjejernas insats trots (enligt mig) att motståndaren spelade ful och tråkig fotboll så håller vi snacket på rätt nivå och fortsätter kämpa och spela matchen igenom även om det rent spelmässigt är en av våra sämre.

Är du själv nöjd med din egen och lagets insats i matchen?
– Min uppgift i laget är ju att göra mål så helt nöjd är jag inte med min egen insats. En rejäl smäll på vristen i 1:a halvlek hämmade mig en del. Men en assist och hårt jobb blev det ändå. Vi har haft två veckors speluppehåll innan denna matchen och det märktes då vi inte startade i matchtempo.

Hur är den personliga formen just nu?
– För egen del har säsongen varit ganska ojämn än så länge då kroppen inte riktigt håller för alla träningar och matcher. En normal säsong hade man snart gått på paus, men istället återstår åtta veckor med träningar och matcher. Är väl riktigt nöjd med fyra av de sju matcher jag spelat. Har gjort sex mål, så lite för få för att vara nöjd men sträckningar och smällar har satt stopp för 100% insats i vissa matcher. Tycker ändå att jag lyckas bidra med positiva saker till laget med min erfarenhet och att jag kan fungera som ett bollplank för både spelare och tränare vid behov.

Vilken position trivs du bäst i?
– Anfallare eller innermittfältare med en friare roll.

Dina styrkor respektive svagheter?
– Styrkor är snabbhet, krigare, måltjuv och spelförståelse. Svaghet är nog att jag är skadebenägen och att jag  kan bli bättre på allt.

Idag väntas ny bortamatch. Inför matchen ligger Lönsboda GoIF som tabell trea, en placering ovanför er i serietabellen.
– Det var just Lönsboda som stod för motståndet i vår första match i seniorsammanhang i våras. Den slutade 0-0 efter en mycket jämn match. Ser fram emot en ny jämn match idag där vi förhoppningsvis drar det längsta strået.

Hur är status i truppen?
– Status i laget ser bra ut. Vi är 15 spelare redo att bjuda upp till kamp. Det är väl min vrist som är ett litet frågetecken, jag hoppas den håller.

Avslutningsvis, vad gör du när du inte spelar fotboll?
– Är bl.a tränare för P11 i Maglasäte och driver ett eget företag senaste fyra åren.

Foto: Lola Nilsson

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close