skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Kan CBD hjälpa idrottare med återhämtning och sömn?

Återhämtning är den viktigaste aspekten av en idrottares träningsprogram. Vila och sömn av hög kvalitet är viktigt för att kroppen ska kunna reparera och bygga upp sig själv efter intensiv träning – vilket bidrar till tillväxt av muskelvävnad och minskar risken för skador. Vila är också mycket viktigt för att bibehålla det mentala fokuset – en annan nyckelkomponent för idrottsprestationer. 

Ett växande antal idrottare använder CBD – ett naturligt extrakt från cannabisplantan – för att stödja deras återhämtning och sömn. Forskning tyder faktiskt på att cannabinoider som CBD är den näst mest populära substansen bland kontaktsporter och att en tredjedel av cyklister, löpare och triathleter använder eller har använt cannabinoider för att stödja sin återhämtning. Dessutom har över en fjärdedel av professionella rugbyspelare använt CBD som ett naturligt alternativ till smärtstillande medel, och många har rapporterat positiva effekter på sömn och återhämtning. 

Vad är CBD? 

CBD (eller cannabidiol) är en av över 100 cannabinoider som finns i Cannabis sativa-växten. Den har många terapeutiska egenskaper och är den huvudsakliga aktiva ingrediensen i hampabaserade produkter, inklusive CBD-olja, kapslar, ätbara livsmedel, krämer och vapes. Till skillnad från THC (tetrahydrocannabinol), som är den berusande komponenten i cannabis, gör CBD inte användaren hög och är säker att konsumera. Faktum är att studier har visat att CBD erbjuder många potentiella hälsofördelar och kan bidra till att stödja en rad kroppsfunktioner. 

Även om det har rapporterats vissa CBD biverkningar av är dessa sällsynta och vanligtvis milda (som muntorrhet eller minskad aptit). I vissa fall kan de också tillskrivas dålig produktkvalitet snarare än CBD i sig självt. 

Hur fungerar CBD?

CBD fungerar genom att interagera med kroppens endocannabinoidsystem (ECS), ett komplext cellsignaliseringsnätverk som finns i hela kroppen. ECS reglerar många vitala funktioner, bland annat sömn, humör, smärta och aptit, och hjälper till att hålla kroppen i balans. 

ECS består av tre nyckelkomponenter: endocannabinoider, som är kemiska budbärare, cannabinoidreceptorer, som tar emot meddelanden från endocannabinoiderna, och enzymer, som bryter ner endocannabinoiderna när de har fyllt sin funktion. 

När CBD konsumeras som CBD-olja eller kapsel, till exempel, fäster CBD sig svagt vid cannabinoidreceptorer, precis som endocannabinoider, och reglerar därmed kroppsliga processer indirekt. På detta sätt kan CBD stödja återhämtning och sömn genom att hjälpa ECS i sin funktion att upprätthålla ett balanserat tillstånd i kroppen (även kallat homeostas). 

CBD och sömn 

Studier har visat att CBD kan bidra till att förbättra sömnkvaliteten och sömnlängden. Detta beror på att CBD direkt kan påverka mängden adenosin som produceras i våra kroppar. Adenosin är en organisk förening som reglerar känslor av trötthet. Höga nivåer av adenosin hjälper oss att somna och lägre nivåer hjälper oss att hålla oss vakna. 

CBD ökar inte nivåerna av adenosin i vår kropp (så det gör dig inte sömnig), utan hjälper istället till att reglera våra adenosinnivåer så att de matchar vår kroppsklocka och inte blir förstörda av överdriven stimulering (till exempel blått ljus från skärmar, stress och socker). 

Vi går igenom flera olika stadier när vi sover, men ett av de viktigaste är REM-stadiet (Rapid Eye Movement). Under REM-sömnen bearbetar vår hjärna all information från dagen och hjälper till att bilda nya kopplingar enligt den informationen.

Även om sömnmedel hjälper dig att somna och sova vidare, blockerar många av dem REM-sömnen, vilket gör att du känner dig groggy och irriterad under dagen. CBD däremot främjar naturlig REM-sömn genom att öka nivån av endocannabinoider i vår kropp, som är ansvariga för att reglera vår sömncykel. 

Därför kan CBD stödja återhämtningen hos idrottare som har svårt att sova, särskilt om deras sömnsvårigheter orsakas av stress eller smärta. 

CBD och smärta 

Även om forskningen fortfarande är i ett tidigt skede ser forskningen om effekterna av CBD och smärtlindring mycket lovande ut. I en genomgång av studier från 2020 fann forskarna till exempel att användning av CBD-olja i sju dagar kunde bidra till att minska ryggsmärta, medan en annan studie fann att CBD kunde stödja återhämtning från smärta och inflammation. 

Hur exakt gör CBD detta? Som nämnts ovan påverkar CBD kroppen på ett indirekt sätt. Det hindrar till exempel enzymer från att bryta ner endocannabinoider som anandamid, vilket gör att de kan fortsätta att stödja kroppen. Anandamid är kopplat till ökad smärttolerans samt förbättrat humör och minskad stress – allt detta kan också påverka sömnen positivt och stödja återhämtningen. 

CBD och antidopning 

CBD är den enda cannabinoiden som inte är förbjuden av Världsantidopningsbyrån (WADA). Om idrottare tar CBD-isolat, som är CBD i sin renaste form, är det osannolikt att de kommer att misslyckas med ett drogtest. CBD-produkter med brett och fullständigt spektrum innehåller dock vanligtvis spår av THC samt flera andra mindre cannabinoider, så det finns en risk för ett brott mot antidopningsreglerna. Idrottare bör vara noga med att köpa CBD-produkter från välrenommerade säljare som kan verifiera cannabinoidkoncentrationerna i sina produkter – vanligtvis genom ett analyscertifikat.

Foto: Pixabay

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close