skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Krönika: Tuffaste upplagan någonsin av Handbollsallsvenskan?

Skåne har fem lag i Handbollsligan.
Men bara två i Allsvenskan. Vinslöv och OV Helsingborg.
Dessa båda lag möts på fredag – i Vinslöv – och det kommer att bli en oerhört intressant match att följa.
Båda lagen har nämligen någonting väldigt intressant på gång. Det skulle till och med kunna vara så att både OV och Vinslöv har sina bästa lag på väldigt länge, i Vinslövs fall kanske någonsin, just denna säsong.
En trio som var med och åkte ur Handbollsligan med OV gick till Vinslöv; Linus Olsson, Linus Nilsson och Sebastian Hansson. Lägg därtill att laget behållit sina nyckelspelare och nu dessutom får spela i Furutorpshallen en fredagskväll. I en tid utan restriktioner.
Jag är tveksam till om OV-spelarna vet vad som väntar dem. I Vinslöv är det after work-inledning redan vid 11-snåret på förmiddagen och när matchen blåses igång 19.30 kommer det att vara TRYCK i den lilla gympahallen som Hässleholms Kommun aldrig kommer att förstå värdet i.

Vinslöv är på riktigt.
37-31 hemma mot Rimbo utan att förtas och 27-22 borta mot Lindesberg efter en strålande försvarsinsats är starka papper. Nu sätts de på prov på riktigt mot ett OV med en hel del småskador.
Viktor Hedin slog upp sin ljumske senast – högst sannolikt är han borta nu.Albert Månsson är inte spelklar. Inte heller Mattias Thynell. Miguel Mbumba måste få sitt skadade finger att läka. Och Casper Lindgaard Homen satt med en ispåse mot axeln efter sina 13 mål i autopilotssegern mot Torslanda. Visst ska OVG enligt logikens ramar vara givna favoriter, som som ni vet innehåller handbollsmatcher i Vinslöv betydligt fler parametrar.

Efter att ha jobbat en del med Handbollsallsvenskan inför den här säsongen är det mitt intryck att den håller högre klass, åtminstone i toppen, än på länge. Kanske någonsin. Men vad som är relevant i det sammanhanget är att flera tränare jag pratat med verkar vara inne på samma linje.

Många, inklusive jag, är inne på att OV har ett bättre lag än i fjol när de spelade i Handbollsligan. Ändå var de inte favoriter när serien startade. Den rollen tilldelades, av Svenska Spel, AMO. Smålänningarnna har, enligt tränare Stockenberg ”Det bästa laget någonsin” med betydligt bättre bredd – och spets – på samtliga positioner.
Dessutom finns det bubblare som likt OV och AMO gått bra i Cupen – även om de inte lyckades ta sig till kvartsfinal. Skånela exempelvis. Visst, försäsong/cup är en sak, men de har verkligen levererat i inledningen av serien också.
Kungälvs satsning har fått utdelning. Laget slog ju OV Helsingborg i premiären – även om jag är tveksam till att de håller i längden när skador och annat börjar trilla in. Dessutom har vi Varberg och Karlskrona som definitivt ska kunna utmana om en topp fyra-placering även om just bredden är ett frågetecken även där.
Om Vinslöv kan haka på i det toppracet?
Ja, det skulle inte komma som en chock. Svaret får vi delvis på fredag då IFK Kristianstads och HK Malmös banemän springer in i varandra under slivovitz-ångorna i Göinges Balkan.

Vill ni grotta ner er mer i Handbollsligan?
Här är Handbollsmagasinet Sturmerfouls samlade införartiklar på samtliga lag i serien:
SMAKPROV ALLSVENSKAN HERR

/C

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close