skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

It’s raining BoIS – halleluja

Fyra, på sin höjd fem, lag är med i den omedelbara jakten på Allsvenskan.
När fältet nu svänger in på upploppet är det på allvar för Landskrona BoIS.
Ett motlägg hit eller dit kan vara skillnaden på Allsvenskans fagra slottsglans, och Superettans bortglömda kolkällare.

Bollsparkarna från Jönköping är alls inget dåligt lag. De nämndes som en betydligt hetare utmanare om en Allsvensk plats än BoIS innan säsongen. Nu har de fem poäng ner till negativt kval.
På Landskrona IP fick bibelbläddrarna inte med sig någonting mer än lite riktig fotbollskultur. Trots att de gavs chansen.

Sumar Almadjed som startspelare i BoIS tillför de randiga en extra dimension. Kommer ni ihåg när han slog en felpass senast?
På kvadraten i P13-laget för ett halvt sekel sedan.
Han är för det här laget vad Kim Jong Un är för Nordkorea. En ledare som sprider lugn bland lojala arbetare som vet hur man rätar in sig i ett led. Kanske är Sumar en gnutta mer sympatisk, ödmjuk och älskvärd. Sannolikt har han också en lite fräschare människoåskådning.
Dessutom har han Melker Heier intill sig. Pojken som blivit en man på drygt 20 omgångar.
Visserligen gjorde sig Almadjed illa i slutet av första halvlek och ersattes av Måns Ekwall efter paus. Men i det skedet ledde BoIS med 1-0 – och när det kommer till stenhårt slitjobb utan boll har Major Ekvall en stjärna mer på kavajen.

1-0 ja. Det tog drygt 20 minuter innan det small till.
Kevin Jensen visade hög klass i ett litet moment.
Han tog emot Melker Heiers pass och lade upp bollen åt sig själv i en enda vändning. Sedan avfyrades en scudmissil intill ena stolpen.
Det är en konst att få det svåra att se enkelt ut. Jensen är just en sådan konstnär.
Det snackas om Djurgården hit och Djurgården dit. Vad har Jensen att göra i världens största innebandyarena spelandes för supportrar som hoppar grodor och inte ens klarar av att baxa en Elfsborgsflagga utan att bli hängd av konstapel T-banevakt?
Någon borde dra Jensens agent i hängslena ordentligt och se till att ta tillvara på grabbens framtid. Inte agentens kredit.

Allsvenskan 2022 spelar Jensen i.
Frågan är bara i vilken klubb.
1-0 stärkte både Jensens aktier generellt – och BoIS möjligheter att faktiskt spela i Allsvenskan 2022. Och ärligt talat, där skulle Jensen få en ledande roll och möjligheten att växa in i Allsvenskan på ett nyttigt sätt. Och kanske även tjäna mer para i det långa loppet. Om nu allt handlar om det.

Med 1-0 i ryggen klev BoIS ut lite mätta och försiktiga i andra halvlek.
Man öppnade dörren på glänt åt J Södra, som fick både en och två fina chanser att kvittera.
Men det här var Landskronas match.
Och då menar vi staden Landskronas match.
3904 personer på plats skapade ett härligt tryck och under den taklösa engelska läktaren (tänk vad det hade låtit om det funnits tak) gungade det fint. Många ungdomar, som var speciellt inbjudna till denna match, fick kanske sin första äkta supporterupplevelse.
En höst, i hällande regn, i en spännande fight som Landskrona BoIS vann. Räkna med en del nytända randiga hjärtan efter denna match – och kanske var det den största segern av dem alla…

Landskrona BoIS har gjort sig till ett topplag utan att ha någon enskild jättestjärna på topp. Linus Olsson och Robin Hofsö har en oerhörd varvsarbetarklass-aura över sig. De sliter sig till sina chanser, men avslutar dem oftast med finess. Som ett körsbär på en maffig talltik chokladpudding.
Precis som blev det i 83:e minuten när Österlen-fyndet Blixt serverade Linus Olsson en perfekt djupledsboll.
Fri med målvakten lyfte han in den i sista stund innan han manglades bakifrån. En grislöpning på kontring med mjölksyran spurtande ur öronen – och sedan en elegant chip.
Game over.

Landskronas fortsättning:
Akropolis borta
Öster hemma
Örgryte borta
Vasalund hemma
AFC Eskilstuna borta

Laget har två poäng upp till HIF på kvalplats – som samma kväll besegrade Falkenberg borta med 4-1.
Det KAN gå.
Från Allsvenskan kommer troligen Halmstad, Degerfors eller IFK Göteborg möta upp. Tänk ett kval där sportchef Farnerud kommer till sitt gamla IP och får degraderingsbiljetten i näven med Änglarna?
Om det finns en gud blir det så.

Betygen:

Betygskala:
6- Sonny Johansson-klass
5 – Världsklass
4 – Mycket bra
3 – Vi är nöjda
2 – Njaaaa…
1 – Ålahueklass
0 – 031-klass

Publiken: 5
Kalla Öresundsvindar i konstant regn. Ändå höll de igång konstant och spred en fantastiskt positiv stämning.

Andra delar av publiken: 0
Vem går hem fem minuter inna n full tid för att ”slippa rusningen” eller ännu värre, hinna hem i tid till CL-studion. Vad är ni? Djurgårdare?

Gräsmattan: 4
Sent i oktober och de lirar på en golfgreen. Ge någon en löneförhöjning.

Skomakargrillen: 4
Har fortfarande aldrig gått hem från IP hungrig. Jo, en gång, men då såg Billy till att jag fick en överbliven kebabpizza med mig hem. Med sås.

Kevin Jensen: 4
Blir klokare, vassare och stabilare för varje omgång. Levererade ett klassmål och som vanligt låg sidbenan fortfarande perfekt efter 90 minuter.

Viktor Wihlstrand: 4
Inledde på bänken, men fick chansen att kliva in i andra och parkera bussen. Avslutade med att vandra hem med en familjepizza till sig själv under armen och skrämde ihjäl en uppstudsig ungdjävel som på parkeringen lekte Stockholmare på en trött elscoter och körde ut framför bilen.

Presscentrat: 3
Varmt kaffe, havrebollar från Delicato och köpefrallor. Visst, två millar i negativt kapital leder alltid till nedskärningar och det är gott nog för undertecknad. Men när de Allsvenska journalisterna kommer på besök kommer det att krävas mer än så för att få goda vitsord på deras sociala medier. Ring in Poul Lorenzen omedelbart, åtminstone till en eventuell kvalmatch, så levererar han både förrätter och huvudrätter och efterrätter som får den sanna medieeliten att börja titta på tomter på Borstahusens sista plättar.

Philip Andersson: 4
Ibland pratar pärmtränare som lekt innermittfältare på halvhög nivå om att ”en bra mittback ska aldrig behöva glidtackla”.
Käften på er.
Andersson visar gång på gång upp den ädla konsten att kunna smälla undan både boll och motståndare i samma rörelse. Se och lär kids.

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close