skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheterSvalövs BK

Issa Manglind i Svalövs BK: ”Har infriat våra egna förväntningar på säsongen totalt sätt”

Hallå där…Issa Manglind, tränare i Svalövs BK som idag spelar ni er sista match för säsongen då man möter serieledarna Dösjöbro IF på hemmaplan.

Ni är svårslagna på hemmaplan med endast en förlust så Dösjön lär inte få någon enkel match. Hur ser förutsättningar ut inför matchen?
– Vi har oturligt nog fått ett par tunga skador på ett par nyckelspelare de senaste 3-4 veckorna. Men de som ersatt har gjort det mycket bra, samt att de mest rutinerade spelarna har tagit sitt ansvar och bidragit till bra resultat de senaste matcherna. I övrigt känns det bra med truppen men säsongen har, precis som för alla andra lag, varit ett ”maraton” och det påverkar såklart alla spelare och ledare både i matcher och på träningarna.

Vad tror du det blir för matchbild?
– Har vår spelidé och ”gameplan”, denna följer vi oavsett motståndare. Vi vill såklart avsluta säsongen på ett bra sätt och alla matcher skall spelas oavsett motståndare.

Vad vet du om era motståndare?
– Inför säsongen tippade jag Dösjöbro som en av två lag som hade goda förutsättningar att vinna serien, det är ett mycket bra lag. Spelare med rutin från div 3-4 och de är såklart fortfarande favoriter till att vinna serien.

Hur är status i truppen?
– Har fått ett par tunga skador på några av våra nyckelspelare samt en avstängning, men man spelar alltid med det materialet man har för dagen och de som spelar har kunnat matchats in under de senaste matcherna vi spelat

Ett mycket speciellt fotbollsår är över. Om vi börjar med det sportsliga resultatet – hur sammanfattar du det?
– Har infriat våra egna förväntningar på säsongen totalt sätt. Vi utvecklas i den takt jag hade förväntat mig innan säsongen och vi hade som mål att etablera oss i div 5, vilket vi förväntas nå. Jag är mycket nöjd med alla spelare och ledare i truppen. Har dessutom lyckats med att matcha in ytterligare en ny generation i truppen och vi jobbar med en långsiktig och hållbar lösning, vilket är viktigt att alltid ha med sig i all planering och beslut. Är mycket nöjda men inte mätta.

Beslutet att spela full dubbelserie med mycket matcher långt in på hösten – hur har det påverkat humör och möjligheter att få ihop fullt lag?
– Vi har inte haft inte haft några problem med att få folk till träningarna och matcher, jag har haft förmånen att ha killar som ”mangrant” kommit, vilket också bidragit till bra resultat. Men man skall komma ihåg, att när man har en så ung trupp som vi har, så blir det såklart ytterligare en dimension i det hela dvs. bara att spela A lags fotboll i sig blir nytt och tungt för vår unga trupp och ovanpå det spelar de en längre säsong än vad vi alla någonsin gjort tidigare. Nu slutar seriespelet i slutet av november jmf med början av oktober (så 5 veckor längre), samt att man brukar ha ca 5-6 veckors ledigt på sommaren, nu fick vi enbart 3 veckor. Detta sliter så klart inte bara fysiskt utan även mentalt på alla och det skall man vara väl medveten om när man summerar och analyserar säsongen i sin helhet. Men i slutändan bidrar det till att många av våra unga killar får en oersättlig rutin, vilket kommer att gynna dem framöver och i framtiden.

Varje säsong brukar det finnas en del spelare som tar stora steg i utvecklingen. Vem eller vilka vill du lyfta fram och varför?
– Tycker alla i vår trupp har lyft sig och utvecklats rejält (vi har många killar som utvecklas hela tiden på olika sätt, men de utvecklas och det är det viktigaste). Sedan har vi ett par som verkligen tagit stora kliv i sin utveckling, både på och utanför planen. Jag vill såklart nämna alla namn i truppen, då alla verkligen jobbat hårt och utvecklats därefter, men skall man plocka ut ett par namn så har vår kapten och Målvakt Hampus Borgkvist tillsammans med Lucas Nilsson, Elias Svensson, Albert Christensson, Majiid Badram samt Alexander Rydén tagit ett enormt ansvar, ”tungt lass” och utvecklats enormt både på och utanför fotbollsplanen. Personligen var jag övertygad att de skulle klara det, men ibland behöver man uppleva saker själv som spelare för att inse att man både har och tar ett ansvar samt utvecklas i den takt som både man själv vill och omgivningen förväntar. Jag har varit med så pass länge inom fotbollen så jag vet vad betydelsen av att ge människor förtroende och ansvar att utvecklas betyder.

Fanns det någon särskild match eller någon annan händelse som sticker ut lite?
– Jag har inte hunnit reflektera på säsongens alla matcher än, men spontant kan jag tycka att vår bortamatch mot TSK visade att vår högsta nivå är betydligt högre än vad folk utanför truppen visste innan.

Hur ser det ut inför nästa säsong?
– Utgår från att vi kommer ha samma trupp som innevarande år, för alla i truppen är med på en resa som de troligtvis inte kommer få uppleva någon annanstans i dessa divisionerna (div 4-6), dessutom kan de påverka situationen i laget på ett positivt sätt och de får de ”verktyg” de behöver för att utvecklas. Får tillbaka två korsbandsskadade spelare (Henke och Abdualli) nästa säsong, så det är som två riktigt bra nyförvärv för oss. Utöver det kan jag tänka mig ett till två nyförvärv och dessa spelarna har vi redan identifierat. Det är viktigt att de smälter in i vår trupp med allt vad det innebär och kan bidra till laget och sin egen utveckling. Ska i sammanhanget också sägas att vi har ett fantastiskt utvecklingsbart juniorlag (ca 24 man) som säkerligen vill visa att de vill tillhöra SBK´s A trupp i framtiden. Med andra ord ser det mkt ljust ut för SBK de kommande åren totalt sätt men vi är ödmjuka inför situationen, det kan svänga fort inom fotbollen och därför har vi valt att jobba långsiktigt och med en hållbar lösning.

För din egen del – hur ser ditt fotbollsår 2022 ut?
– Ser framemot att fortsätta utveckla och stötta mina spelare i SBK, det är det som gäller, inget annat.

5 snabba karaktär frågor:

VAR inom elitfotbollen – ja eller nej – Ja

Knackig gräsmatta eller plastunderlag? – Plastunderlag

Bästa maten/drycken efter en tung derbyseger en lördagseftermiddag? – Älskar Coca-Cola, den är prio ett.

Favoritlag utomlands? Tottenham

Bästa uppvärmnings musiken? U2 – Myssterious Ways

Foto: Svalövs BK

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close