skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Gudomligt derby i Lund – Victor ”Jesus” Hedberg frälste LUGI

Bibliotek hit och bibliotek dit.
När LUGI smällde kaxiga storebrorsan från nordöst på fingrarna med 30-27 så var Sparbanken Skåne Arena mer som ett raveparty med fri bar på Ibiza.
Vad är det som händer i Lund just nu?

Vad krävs för att LUGI ska vakna till liv på allvar efter en tung ligastart?
Derbyn på hemmaplan mot tippade topplag som Malmö och Kristianstad, uppenbarligen.
Men låt oss början i en annan ände. Som handbollsspelare i LUGI får man sällan ynnesten att inför en euforisk, böljande, högljudd, hetsande och smågalen publik över nästan en hel kortsida ställa sig upp och vråla euforiskt.
Nu är det plötsligt vardag.
Hur? Gick? Det? Till? Dessutom under en tid när klubben hackat resultatmässigt. Klubbchefer och försäljningschefer lämnar. Skadorna har avlöst varandra.
Det är inga andefattiga medvindsseglare på läktaren. Det är ungdomar från den egna föreningen som backar den fullt ut.
Som allmän företeelse ”var det förbanne mig det finaste jag har sett sedan jag konfirmerades. Vill du ha ett fikon?”

Med den kortsidan i ryggen, flera nyckelspelare i allmänt speldugligt skick (till skillnad från början av säsongen) och en spelidé som satt sig är LUGI ett handbollslag med hög kapacitet.
IFK Kristianstad kom till matchen med sju raka segrar som serieledare. Det är inget lag man viftar undan med lite balkanfeeling på en kortsida.
Det behövs spelare som sticker ut – och det var sannerligen LUGI-spelare som gjorde det denna gång.
* Casper Käll valsade runt med sina försvarare på ett sätt som fick det att se ut som att motståndarna hade högklackat. När kroppen var på väg åt ett håll levde handleden ett eget liv i kosmos med förmågan att sätta bollen på läppen i 360 olika graders riktning. Jag tänker en ung Tomas Brolin, fast huttebollare.
* Steven Plucnar Jakobsen är typen får ligga raklång i flygets bagageutrymme när han ska flyga. Stor som en spårvagn, men ändå en riverdanceartist i försvaret. Med Hesslekrans i försvaret symboliserade de en hänsynslös vilja som är sällsynt.
* Fredrik och Oliver Olsson hittar luckor att nyttja som en annan trodde stängdes för länge sedan.
* Isak Persson kan göra mål med bakbundna händer från Clemenstorget.
* Victor Hedberg kan gå på havet. Eller dela det, skapa en cykelbana på Öresunds botten och leda ett folk vart han vill. 21-åringen med en kombinerad Jesus/Moses-aura (jag konformerade mig aldrig på riktigt, kan ha fel här) har växt fram till en av Handbollsligans mest spännande målvakter och hade 15 räddningar denna kväll. Minst fem av dem var av sorten ”Haha, lycka till Victor. Tar du denna ska jag studsa på röven hem till…. Oooops.”

Själva matchen?
Den vaggade lite fram och tillbaka. LUGI ledde för det mesta utan att för den skull någonsin kunna övertyga någon om att det var klart.
Inte ens med tre bollar upp och två minuter kvar, då man höll på att bjuda in IFK Kristianstad i matchen igen.
Det är ju så med IFK Kristianstad. ”Jaha, nu kom de ikapp. Då går det aldrig att slå dem. Nu vet vi hur det slutar”. Suckar man som en bitter gammal farbror som skriver arga insändare om hur orättvist livet är.
Först när Isak Persson satte sin straff med en halv minut kvar till 29-27 kunde hemmapubliken andas ut. Med en kombination av list och rejäl fightingspirit fick man övermakten på fall.

1643 personer bevittnade dramat på plats. En positiv siffra och det ska bli spännande att följa utvecklingen hos både lag och supportrar.
IFK Kristianstad kommer att studsa tillbaka. De behöver prestera bättre när motståndare maxar och har en åttonde spelare på läktaren, men gjorde alls ingen dålig match.
För LUGI:s del finns det alla möjligheter att lyfta i tabellen – inte minst om man i nästa match på onsdag, mot IFK Ystad, får med sig ett par av galningarna på läktaren på uhdebanetur.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close