skanesport_desktop-panorama-1

FotbollLunds BKNyheter

Zahui siktar på tränarkarriär i Sverige

Thierry Zahui har avverkat sin första säsong som tränare – för Lunds BK – och har fått blodad tand.
– Jag vill göra mig själv ett namn som fotbollstränare och tycker att jag har någonting att erbjuda som svensk fotboll kan behöva, säger Zahui.

Efter en lång fotbollskarriär, som mellan 2013-2020 avverkades i Sverige bland annat Landskrona BoIS, Helsingborgs IF och Varbergs BOIS, hittade playmakern från Elfenbenskusten en ny roll inför 2021. Som en del av Lunds BK:s tränarstab. Tillsammans med Igor Arsenijevic och ”mentorn” Stefan Jansson lyckades Zahui göra Lunds BK till ett mittenlag. Trots att det inte såg så ljust ut under försäsongen…

Summera Lunds säsong från ditt perspektiv?
– Prestationsmässigt och resultatmässigt gjorde laget det fullt godkänt. Men det som glädjer mig mest är att många spelare, speciellt de unga, påbörjat en utveckling som går åt ett annat håll än bara det fysiska. De har blivit smartare spelare.

Utveckla?
– I tränarteamet har vi olika roller. En stor del av det taktiska ligger på mig, där jag (och Igor) har kunnat dra nytta av mina erfarenheter från att spela som playmaker. Även om jag och Igor var väldigt olika som spelartyper har vi en erfarenhet.
Zahui poängterar:
– Det är svårt att lära sig ”smartness” många gånger, i Sverige ligger väldigt mycket fokus på det fysiska. Den kulturen är djupt rotad och väldigt grundläggande. Jag kan tycka att det blir lite väl mycket fokus på det ibland. Det gäller att vara smart på planen och även sådant går att träna sig till.

Hur då?
– Genom att nöta på detaljer. Genom att få en annorlunda ledning och coachning. Men också genom att ta hjälp av den moderna tekniken. Gameinsight, exempelvis, har hjälpt mig mycket. Där har jag väldigt mycket redskap för att utveckla både min coachning och för att hjälpa spelarna.

Detta var ditt första år. Hur ser framtiden ut?
– Jag har ett tvåårskontrakt med Lund och jag ser fram emot att fortsätta. Sedan hoppas jag såklart kunna bli ”riktig” tränare i framtiden och ansvara för ett lag helt själv. Tror att jag kan förflytta fokus från att bara springa, till att hantera bollen och låt den jobba mer. Många vill ha bollinnehav, tills de lyckas ta ledningen – då blir det lätt att man ska försvara den och tappar fokus på sin spelidé. Lund utvecklades mycket på det sättet i år. Tidigare sprang de enbart. Nu tänker de mer.

För att kunna bli tränare i Sverige måste dock utbildningar och kurser bockas av i omgångar. Närmast UEFA A.
– Jag kunde inte gå utbildningen som tänkt tidigare på grund av pandemin, men det är planerat att göras under 2022.

Vad tycker du om det?
– Jag är naturligtvis positiv till att utbildning, men det blir lite märkligt när kravet på utbildning är viktigare än kompetensen. I Sverige spelar det ingen roll hur bra man är om man inte har rätt utbildning. Som Jonas Thern i Värnamo. Han var en fantastisk tränare för mig – och en helt magisk coach. Ändå får han inte träna ett lag i Superettan eller Allsvenskan. Jag förstår det inte. För mig är fotboll inte utbildning. Det är viktigaste att du själv spelat och skaffat dig erfarenheter.
– Men! Det är bara för mig att anpassa mig så att jag har båda delar. Barn och fru stortrivs i Sverige. Jag är överraskad hur väl de anpassat sig i landet – mycket bättre än mig till och med.
– Vi kommer att stanna i Sverige. Ge mig två år så hoppas jag att jag har mer som bevisar att jag kan bidra med någonting positivt för svensk fotboll som tränare, avslutar Thierry Zahui.

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close