skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheterVellinge IF

Alexander Striby Burman: ”Tror att en dialog mellan spelare och tränare är jätteviktig, vi gör ju det här tillsammans”

Under januari månad drar de flesta fotbollslag igång förberedelserna inför kommande säsong. Försäsongen. Det är ett ord som andas ”träning utan boll”, frusna tår och karaktär. Det är den typen av träningar som är bekvämast att missa, men kanske också dyrbarast Vi har stämt av försäsongs pulsen hos ett flertal skånska fotbollstränare. Nästa på tur är Alexander Striby Burman i Vellinge IF.

Hur ser det ut i truppen rent allmänt?
– Det börjar se ganska trevligt ut. Det var en del spelare som valde att lämna under frimånaden, men vi har fått in riktigt spännande spelare. Vi är inte riktigt färdiga ännu. Letar/arbetar med framför allt en eller två mittbackar.

Hur ser era träningsförhållanden ut när det kommer till tillgång på konstgräs, tider, gym och så vidare?
– Mer än bra. Konstgräs och gräs på idrottsplatsen och tiderna är precis så som jag själv är van med. Så vi har inga ursäkter där.

Finns det någon tränare som du har hämtat inspiration från när det kommer till att hålla i träningar rent generellt – och i så fall vem?
– Oj, väldigt många. Jag har definitivt lärt mig olika saker av alla jag arbetat med, jag tror att folk börjar scrolla vidare om jag skulle skriva alla dessa namn och motivera varför. Har höga förväntningar på att lära mig mycket av min tränarkollega i år.

Hur mycket av träningarna i januari handlar om spel – och hur mycket om ren fysträning, i erat fall?
– Jag utgår alltid från spelet och vårt spelsystem, för mig är det kärnan i fotboll. Exempelvis om vi arbetar med uthållighet i någon form, så är spelet centralt där. Det kommer säkert finnas träningspass där vi måste komplettera med löpning t.ex, men ska vi bli skickliga på att genomföra vårt spelsystem på tre träningar i veckan kan vi inte lägga mycket tid på att göra något som är totalt motsatsen till vårt spelsystem, dvs lägga bort bollen, ta bort motståndare, ta bort spelets regler osv osv.

Hur ser de närmsta träningarna ut i detalj? Är det kvadraten i fem minuter, fritt spel i en timme och sedan bärs i bastun – eller konkreta fys- och teknikpass?
– Om vi håller oss friska, alltså att vi har en bra numerär på träningen. Då kommer det vara fokus på lite större spel första tiden. Våra spelare är pigga och fräscha nu, men inte fullt vältränade. Där kommer vi ha framför allt ha fokus på speluppbyggnad, förhindra speluppbyggnad och principer för att komma till avslut och göra mål

Intensiteten på försäsongen varierar naturligtvis från lag till lag och från division till division. Hur hårt kan du pressa dina spelare i den frågan och finns det en dialog mellan spelar/tränare?
– Tror att en dialog mellan spelare och tränare är jätteviktig, vi gör ju det här tillsammans. Och det är ju faktiskt spelarna som gör det allra mest. Om vi lyckas får vi se, men mitt mål är att ha pigga och fräscha spelare till så många träningspass och träningsmatcher som möjligt, så vi kan prestera utefter vårt spelsystem så bra som möjligt. Jag tror att tiden är förbi när man ”tränade ner” sina spelare på försäsongen.

På den gamla goda tiden var det knickers, grusplaner och stora sår längs låren som ledde till att man vaknade dagen efter med lakanen fastklibbade i allt var. Kan du sakna det eller är det bara vi som är nostalgiska och tycker att det var karaktärsbildande?
– Jag är född och uppvuxen i Norrland. Vi spelade på grus vår, sommar och höst – vintern i en gymnastiksal… Så igenkänningsfaktorn är hög på delar av texten! Det är dock inget jag saknar, att vi har bra planer året om här i Skåne just nu kan bara vara positivt.

En del klubbar unnar sig träningsläger. Om det inte går utomlands så kanske på annan ort för att få ihop den sociala biten. Hur viktigt är just det?
– Vi har ambitioner att genomföra ett träningsläger, men vi får se hur pass samarbetsvillig Covid är. Hur viktigt det är, det vet jag inte. Men jag tror att det finns fördelar om man har planerade aktiviteter där spelarna får umgås utanför fotbollen.

Vilket är det bästa träningslägret du varit på och varför?
– Har haft förmånen att vara på en del läger utomlands med jobbet. Där är nog Turkiet och Spanien favoriten. Bra faciliteter, bra mat och stabilt väder.

Avslutningsvis. Efter fyra stenhårda försäsongspass under en vecka – vad unnar du dig då när du slår dig ner i soffan?
– Jag unnar mig familjetid.

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close