skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheter

Daniel Lindgren i IF Lödde: ”Vi har en spännande mix av ungdomlig entusiasm och rutin med hög kravbild”

Under januari månad drar de flesta fotbollslag igång förberedelserna inför kommande säsong. Försäsongen. Det är ett ord som andas ”träning utan boll”, frusna tår och karaktär. Det är den typen av träningar som är bekvämast att missa, men kanske också dyrbarast Vi har stämt av försäsongs pulsen hos ett flertal skånska fotbollstränare. Nästa på tur är Daniel Lindgren i IF Lödde.

Hur ser det ut i truppen rent allmänt?
– Vi börjar hitta rätt i bygget nu. En del rörlighet in/ut under den s.k frimånaden, men jag ser med tillförsikt fram emot vad killarna i truppen kan åstadkomma 2022. Vi har en spännande mix av ungdomlig entusiasm och rutin med hög kravbild.

Hur ser era träningsförhållanden ut när det kommer till tillgång på konstgräs, tider, gym och så vidare?
– Under försäsongen så är läget likt många andras, förutsättningarna är halvplan som utgångspunkt och det är bara att förhålla sig till det. Vi har lyxen med eget gym i anslutning till omklädningsrummet på IP, som vår fysio Amelie styr med järnhand. Vi involverar även Nordic Wellness Lödde som är en samarbetspartner, under uppbyggnadsfasen och där lär svettdropparna flöda.

Finns det någon tränare som du har hämtat inspiration från när det kommer till att hålla i träningar rent generellt – och i så fall vem?
– Får dagligen inspiration av kompetenta kollegor/instruktörer på jobbet inom MFF akademin. Gillar att ha högt i tak med en öppen dialog så staben samt spelarna i IF Lödde blir viktiga ingredienser för att tillsammans utvecklas i rätt riktning. Imponeras och inspireras av många ledare och tränare hela tiden, nationellt som internationellt.

Hur mycket av träningarna i januari handlar om spel – och hur mycket om ren fysträning, i erat fall?
– Vi har en plan där alla bitar gällande att utvecklas inom fotboll finns representerade. Både på och vid sidan av planen. Vill se en progression i arbetet vi gör så att vi är redo för examen när det är dags, seriepremiären!

Hur ser de närmsta träningarna ut i detalj? Är det kvadraten i fem minuter, fritt spel i en timme och sedan bärs i bastun – eller konkreta fys- och teknikpass?
– De närmsta passen blir hög igenkänning för killarna, likt som vi avslutade innan ledigheten. En ordentlig genomblödning av kroppen inomhus innan vi går ut och äntrar planen med boll. Killarna har haft ett schema att följa under ledigheten för att underhålla fysiken, så startsträckan ska vara ”behaglig”. Det blir isolerat och helhet om vartannat. Det finns ev. utrymme för kvadraten.

Intensiteten på försäsongen varierar naturligtvis från lag till lag och från division till division. Hur hårt kan du pressa dina spelare i den frågan och finns det en dialog mellan spelar/tränare?
– J*vligt hårt och ja, vi i staben stämmer av med varandra samt med spelarna.

På den gamla goda tiden var det knickers, grusplaner och stora sår längs låren som ledde till att man vaknade dagen efter med lakanen fastklibbade i allt var. Kan du sakna det eller är det bara vi som är nostalgiska och tycker att det var karaktärsbildande?
– Infekterade sår efter en glidtackling på grusplanen i februari som läker lagom till midsommar saknar jag inte. Säkert i någon form karaktärsbildande men inget jag förespråkar. Det är en stor skillnad mellan generationer då och nu, men framförallt kunskapen kring fotbollsspecifik träning har utvecklats.

En del klubbar unnar sig träningsläger. Om det inte går utomlands så kanske på annan ort för att få ihop den sociala biten. Hur viktigt är just det?
– Det ska inte underskattas att försöka få ihop gruppen/truppen utanför ordinarie träningsstruktur. Jag tror det är utvecklande att bjuda på sig själv, gå utanför sin egen komfortzon och tillsammans med varandras likheter/olikheter komma samman som grupp.

Vilket är det bästa träningslägret du varit på och varför?
– Cypern, bra breddgrader med fina förutsättningar.

Avslutningsvis. Efter fyra stenhårda försäsongspass under en vecka – vad unnar du dig då när du slår dig ner i soffan?
– Något italienskt i glaset!

Foto: IF Lödde

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close