skanesport_desktop-panorama-1

FotbollIFK KlagshamnNyheter

Daniel Pode i IFK Klagshamn: ”Funderar på hur jag kan göra det ännu jävligare nästa vecka”

Under januari månad drar de flesta fotbollslag igång förberedelserna inför kommande säsong. Försäsongen. Det är ett ord som andas ”träning utan boll”, frusna tår och karaktär. Det är den typen av träningar som är bekvämast att missa, men kanske också dyrbarast Vi har stämt av försäsongs pulsen hos ett flertal skånska fotbollstränare. Nästa man på tur är Daniel Pode i IFK Klagshamn.

Hur ser det ut i truppen rent allmänt?
– Det ser bra ut. Har behållit stommen och fått in ett par intressanta nyförvärv.

Hur ser era träningsförhållanden ut när det kommer till tillgång på konstgräs, tider, gym och så vidare?
– Vi har en bra plan i Tygelsjö som vi kan använda två ggr/veckan men det tredje passet får vi lägga inne i Malmö vilket inte är optimalt. Sen är träningstiderna som dem är men det gäller de flesta klubbar.

Finns det någon tränare som du har hämtat inspiration från när det kommer till att hålla i träningar rent generellt – och i så fall vem?
– Klart att man har inspirerats av olika tränare genom åren och föreläsningar man har varit på och där har man plockat många godbitar som passar in i ens egen filosofi.

Hur mycket av träningarna i januari handlar om spel – och hur mycket om ren fysträning, i erat fall?
– 90% av tiden handlar om spel. Håller spelet bra kvalitet och intensitet så behövs ytterst lite kompletterande fysträning.

Hur ser de närmsta träningarna ut i detalj? Är det kvadraten i fem minuter, fritt spel i en timme och sedan bärs i bastun – eller konkreta fys- och teknikpass?
– Kvadraten brukar vara ett stående inslag i början av träningarna med olika syften beroende på vad veckans fokus är och det gäller även resten av upplägget för träningen men det här med bärs i bastun kanske man ska införa.

Intensiteten på försäsongen varierar naturligtvis från lag till lag och från division till division. Hur hårt kan du pressa dina spelare i den frågan och finns det en dialog mellan spelar/tränare?
– Har varit ett par år i Klagshamn nu så jag känner spelarna väl och vad dem klarar av. Men så klart att man måste ha en dialog med varje enskild spelare om deras fysiska status.

På den gamla goda tiden var det knickers, grusplaner och stora sår längs låren som ledde till att man vaknade dagen efter med lakanen fastklibbade i allt var. Kan du sakna det eller är det bara vi som är nostalgiska och tycker att det var karaktärsbildande?
– Som gammal målvakt så kan jag inte sakna Malmö stadions gamla grusplan som även var en parkering när A-laget spelade matcher. Det var som att spela på betong. Skrapsåren försvann först på sommaruppehållet. Men frågan är om det inte var bättre än som det är nu när man experimenterar med olika varianter på konstgräs. Allt från grus till kokos eller vad det nu är. Planerna är i stort sett livsfarliga så fort termometern närmar sig nollan.

En del klubbar unnar sig träningsläger. Om det inte går utomlands så kanske på annan ort för att få ihop den sociala biten. Hur viktigt är just det?
– Tycker det är en oerhört viktig del. Nu är det två år sen vi åkte på träningsläger men jag hoppas verkligen vi kommer iväg till Spanien i år som det är tänkt.

Vilket är det bästa träningslägret du varit på och varför?
– Har varit på ett par bra med MFF men det är inte så konstigt. Utöver det så har vi haft två fantastiska träningsläger på Cypern med Klagshamn. Fantastiska planer, bra boende och bra mat. Absolut toppklass.

Avslutningsvis. Efter fyra stenhårda försäsongspass under en vecka – vad unnar du dig då när du slår dig ner i soffan?
– Jag tänker tillbaka på passen och alla svordomar som är riktade mot oss ledare med ett stort leende på läpparna och njuter av min ostbricka och ett glas vin när jag funderar på hur jag kan göra det ännu jävligare nästa vecka.

Foto: Joao Andrade

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close