”Två tränare som jag själv uppskattat väldigt mycket och spelat för är Burim Nikqi och Ingemar Queckfeldt”
Under januari månad drar de flesta fotbollslag igång förberedelserna inför kommande säsong.
Försäsongen. Det är ett ord som andas ”träning utan boll”, frusna tår och karaktär. Det är den typen av träningar som är bekvämast att missa, men kanske också dyrbarast Vi har stämt av försäsongs pulsen hos ett flertal skånska fotbollstränare och ledare. Nästa på tur är Tobias Zentio i Klippans Förenade FF.
Hur ser det ut i truppen rent allmänt?
– Jo men jag tycker det känns bra. Vi har fått behålla i stort sett samtliga spelare från ifjol samt fått in åtta nya.
Hur ser era träningsförhållanden ut när det kommer till tillgång på konstgräs, tider, gym och så vidare?
– Våra träningsförhållande är bra, vi kör tre träningar i veckan på vårt konstgräs samt att vi har tillgång till en helt ny inomhushall där vi både kan lira boll och köra fys mm.
Finns det någon tränare som du har hämtat inspiration från när det kommer till att hålla i träningar rent generellt – och i så fall vem?
– Som en hyfsat ung tränare så tar man klart med sig mycket från sina år som spelare. Men två tränare som jag själv uppskattat väldigt mycket och spelat för är Burim Nikqi och Ingemar Queckfeldt. Sen som Liverpoolsupporter kan man ju inget annat än att älska Klopp med hans filosofi och ledarstil.
Hur mycket av träningarna i januari handlar om spel – och hur mycket om ren fysträning, i erat fall?
– Det är ganska varierat med lite utav allt nu i början. Få igång kropparna och hjärnan framförallt. Efter hand kommer vi gå in mer specifikt på olika delar som tex de kommande sex träningarna fokuserar vi på försvar sedan uppspel sedan anfallsspel osv.
Hur ser de närmsta träningarna ut i detalj? Är det kvadraten i fem minuter, fritt spel i en timme och sedan bärs i bastun – eller konkreta fys- och teknikpass?
– En träning på Vallens konstrgräs nu kan se ut enligt följande: En ordentlig uppvärmning med upplöp samt lite olika övningar tex rörelse, gummiband, förebyggande mm. Sedan kvadraten men även här lägger vi in olika moment, tävlingar osv. Sedan går vi in i en passningsövning/possessionspel. Spel på mindre yta eller stor yta. Här kan vi lägga in lite mindre straff eller så avslutar vi med lite fys eller nerjogg och ta hand om kropparna.
Intensiteten på försäsongen varierar naturligtvis från lag till lag och från division till division. Hur hårt kan du pressa dina spelare i den frågan och finns det en dialog mellan spelar/tränare?
– Vill först och främst få igång samtliga spelare, sedan öka intensiteten efter hand. Har en öppen dialog med spelarna och det vet vad vi fokuserar på inför varje ny vecka och träning.
På den gamla goda tiden var det knickers, grusplaner och stora sår längs låren som ledde till att man vaknade dagen efter med lakanen fastklibbade i allt var. Kan du sakna det eller är det bara vi som är nostalgiska och tycker att det var karaktärsbildande?
– Hahaha…det var bättre förr brukar man ju säga. Men i detta fallet skulle jag vill inte påstå att det är något man saknar direkt. Sen är jag väl inget jätte stort fan av konstgräs generellt men under en försäsong är det helt klart kanon.
En del klubbar unnar sig träningsläger. Om det inte går utomlands så kanske på annan ort för att få ihop den sociala biten. Hur viktigt är just det?
– Såklart är den sociala biten väldigt viktig och stämningen i gruppen, både på o utanför plan. Får hoppas att allt kan bli som ”vanligt” snart igen.
Vilket är det bästa träningslägret du varit på och varför?
– Har varit på en hel del läger genom åren men att åka från ett kallt Sverige till ett varmt Turkiet med bra förutsättningar, god mat och ett härligt gäng det är svårslaget.
Avslutningsvis. Efter fyra stenhårda försäsongspass under en vecka – vad unnar du dig då när du slår dig ner i soffan?
– En kall öl och en fin rom tillsammans med en snus, det är svårslaget.
Foto: Bildbyrån
Kontaktuppgifter:
Lola.nilsson@skanesport.se