Försäsongssnack med BK Landora: ”Ser framemot årets seriespel”
Under januari och februari månad drar fotbollslag igång förberedelserna inför kommande säsong.
Försäsongen. Det är ett ord som andas ”träning utan boll”, frusna tår och karaktär. Det är den typen av träningar som är bekvämast att missa, men kanske också dyrbarast. Vi har stämt av försäsongs pulsen hos ett flertal skånska fotbollstränare och ledare. Nästa på tur är Gustav Hemström i BK Landora.
Hur ser det ut i truppen rent allmänt?
– Vi är väldigt nöjda med den trupp vi har till förfogande. Har fått behålla i stort sett samma trupp som vi hade förra året och även fått in både spets och bredd. Ser framemot årets seriespel.
Hur ser era träningsförhållanden ut när det kommer till tillgång på konstgräs, tider, gym och så vidare?
– Har inte jättemycket att klaga på egentligen. Möjligtvis skulle det i så fall vara att vi skulle tränat något tidigare på kvällarna.
Finns det någon tränare som du har hämtat inspiration från när det kommer till att hålla i träningar rent generellt – och i så fall vem?
– Ingen tränare så direkt. Däremot har jag verkat i Landora med en rad olika tränare och från varje kollega hämtar man något.
Hur mycket av träningarna i januari handlar om spel – och hur mycket om ren fysträning, i erat fall?
– Vi satsar mycket på att varje övning ska genomföras med högt tempo. Således kör vi inte någon direkt fysträning. Det enda skulle vara att vi avslutar alla träningar med löpning i någon form.
Hur ser de närmsta träningarna ut i detalj? Är det kvadraten i fem minuter, fritt spel i en timme och sedan bärs i bastun – eller konkreta fys- och teknikpass?
– Siktar mest in oss på att driva upp tempot på träningarna. Oavsett om det är spel eller någon annan övning. Det är oftast kallt under dessa månaderna så vi sparar det mer taktiska till senare i vår. Dessutom har vi redan spelat ihop oss under föregående säsong så därför handlar det mest om intensiteten på träningarna.
Intensiteten på försäsongen varierar naturligtvis från lag till lag från division till division. Hur hårt kan du pressa dina spelare i den frågan och finns det en dialog mellan spelar/tränare?
– I BK Landora är det alltid högt i tak och dialogen finns alltid där. Det blir än mer åt det hållet när 2/3 av huvudtränarna också spelar.
På den gamla goda tiden var det knickers, grusplaner och stora sår längs låren som ledde till att man vaknade dagen efter med lakanen fastklibbade i allt var. Kan du sakna det eller är det bara vi som är nostalgiska och tycker att det var karaktärsbildande?
– Jag är född 95 så tiden med grusplaner var före min tid. Tillhör mer den bortskämda konstgräsgenerationen som gärna konstaterar att det inte var bättre förr.
En del klubbar unnar sig träningsläger. Om det inte går utomlands så kanske på annan ort för att få ihop den sociala biten. Hur viktigt är just det?
– Hade mer än gärna åkt iväg på något träningsläger just för att det sociala biten är oerhört central i de hör divisionerna. Dock sätter pandemin stopp för dessa planer men förhoppningsvis kan vi göra något litet med truppen.
Vilket är det bästa träningslägret du varit på och varför?
– Berlin 2019 med BK Landora. Även om det inte blev så mycket till träning hade vi väldigt roligt tillsammans och är än idag en snackis bland de som spelar kvar och som var med.
Avslutningsvis. Efter fyra stenhårda försäsongspass under en vecka – vad unnar du dig då när du slår dig ner i soffan?
– En tacokväll med min familj står högst upp på önskelistan just nu!
Foto: Lola Nilsson
Kontaktuppgifter:
Lola.nilsson@skanesport.se