Försäsongssnack med Simon Reinholdsson och Jesper Lindell i Bjärnums GoIF
Under januari och februari drar fotbollslag igång förberedelserna inför kommande säsong. Försäsongen.
Det är ett ord som andas ”träning utan boll”, frusna tår och karaktär. Det är den typen av träningar som är bekvämast att missa, men kanske också dyrbarast. Vi har stämt av försäsongs pulsen hos ett flertal skånska fotbollstränare och ledare. Nästa på tur är Simon Reinholdsson och Jesper Lindell i Bjärnums GoIF.
Hur ser det ut i truppen rent allmänt?
– I stort sett samma trupp som förra året, vilket gläder oss. Vi har tre spelarförluster och i nuläget fyra nyförvärv – Simon Omari, Johannes Olsson, William Persson och Ludvig Pernetun. Har som mål att både bredda och spetsa truppen, så det kan tillkomma ytterligare någon innan serien drar igång.
Hur ser era träningsförhållanden ut när det kommer till tillgång på konstgräs, tider, gym och så vidare?
– Vi har perfekta träningsförhållanden i Bjärnum med egen konstgräsplan på Sparbanksvallen, vilket gör att vi i stort sett själva kan bestämma när och hur vi vill träna. Dessutom kommer vi utnyttja några andra lokaler i byn, exempelvis spinninglokalen i Bjärnums simhall.
Finns det någon tränare som du har hämtat inspiration från när det kommer till att hålla i träningar rent generellt – och i så fall vem?
– Har nog tagit guldkornen från våra olika tränare som vi haft genom åren – ingen nämnd, ingen glömd. För att hålla oss ajour letar vi även inspiration i diverse forum.
Hur mycket av träningarna i januari handlar om spel – och hur mycket om ren fysträning, i erat fall?
– Det är en härlig mix! Tror mycket på variation och att försöka ha en bra balans mellan spel- och fysmomenten på träningarna.
Hur ser de närmsta träningarna ut i detalj? Är det kvadraten i fem minuter, fritt spel i en timme och sedan bärs i bastun – eller konkreta fys- och teknikpass?
– Variation och noga förberedelse är A och O för att hålla så hög kvalité som möjligt, både vid val av övningar och genomförande. Kommer i år att fokusera på ett färre antal övningar som vi vill hålla högre kvalité under. Sedan finns det alltid utrymme för en bärs, men främst efter match – mycket näring i det.
Intensiteten på försäsongen varierar naturligtvis från lag till lag och från division till division. Hur hårt kan du pressa dina spelare i den frågan och finns det en dialog mellan spelar/tränare?
– Vi kan köra på hårt med våra spelare, utan att det gnälls. Men vi försöker vara lyhörda! Sen är försäsongen lite till för att köra ner oss i skorna, för att vara så väl förberedda som möjligt.
På den gamla goda tiden var det knickers, grusplaner och stora sår längs låren som ledde till att man vaknade dagen efter med lakanen fastklibbade i allt var. Kan du sakna det eller är det bara vi som är nostalgiska och tycker att det var karaktärsbildande?
– Kan absolut sakna allt som hade med knickers och grusplaner att göra. Det hade något speciellt som man inte får idag med dagens konstgräsplaner säger Simon.
– Som är något år yngre än sin tränarkollega och inte upplevt detta i samma utsträckning, ser stora fördelar med konstgräsplanernas utbredning säger Jesper.
En del klubbar unnar sig träningsläger. Om det inte går utomlands så kanske på annan ort för att få ihop den sociala biten. Hur viktigt är just det?
– Ser det som något väldigt viktigt och det är en del av fotbollen. Vi har ett träningsläger i Båstad inplanerat sista helgen i mars, för att svetsa samman laget ytterligare och finslipa på de sista detaljerna.
Vilket är det bästa träningslägret du varit på och varför?
– Håller en vecka i Spanien 2014 med Hässleholms IF högst på listan säger Simon.
– Ser träningslägret i München under ungdomsåren med träningar på Bayerns träningsanläggning som det bästa säger Jesper
Avslutningsvis. Efter fyra stenhårda försäsongspass under en vecka – vad unnar du dig då när du slår dig ner i soffan?
– En Fidel Castro för Simon och ett glas rödvin för Jesper framför en fotbollsmatch på TV:n.
Foto: Privat
Kontaktuppgifter:
Lola.nilsson@skanesport.se