Lagledare Maria Öman i Spjutstorps IF: ”Det ska bli ett spännande 2022”
Under januari och februari drar fotbollslag igång förberedelserna inför kommande säsong. Försäsongen.
Det är ett ord som andas ”träning utan boll”, frusna tår och karaktär. Det är den typen av träningar som är bekvämast att missa, men kanske också dyrbarast. Vi har stämt av försäsongs pulsen hos ett flertal skånska fotbollstränare och ledare. Nästa på tur är lagledaren Maria Öman i Spjutstorps IF.
Hur ser det ut i truppen rent allmänt?
– Vi tappade en del spelare, en del gick till en division högre upp, men när vi nu summerar övergångsmånaden så fick vi in samma antal och lyfter upp många duktiga ungdomar. Vilket gör att det ska bli ett spännande 2022.
Hur ser era träningsförhållanden ut när det kommer till tillgång på konstgräs, tider, gym och så vidare?
– Har en gemensam konstgräsplan i kommunen. Nylagt konstgräs så har höga förväntningar nu när vi börjar träningen i veckan. Det är alltid en speciell känsla när vi sen ”flyttar hem” till Bäckavallen och tränar på riktigt gräs. Våra planskötare gör ett fantastiskt arbete med planerna, så kan utan tvekan säga att vi har bland de finaste planerna på Österlen.
Finns det någon tränare som du har hämtat inspiration från när det kommer till att hålla i träningar rent generellt – och i så fall vem?
– Vår tränare Micke gör ett bra arbete, så behöver inte lägga mig i den biten. Hjälper till där det behövs och sköter det andra runtomkring.
Hur mycket av träningarna i januari handlar om spel – och hur mycket om ren fysträning, i erat fall?
– Kommer såklart lägga mycket tid på fysträning nu när vi startar försäsongen, men avslutar träningarna med att lira boll. Är viktigt för motivationen att ha bollen med i träningarna.
Hur ser de närmsta träningarna ut i detalj? Är det kvadraten i fem minuter, fritt spel i en timme och sedan bärs i bastun – eller konkreta fys- och teknikpass?
– Nu när träningen kommer igång så blir det fys- och teknikpass. Bärs i bastun och det sociala är viktigt, men det tar vi antingen efter träning eller en annan dag. Kommer bli mycket fokus på den sociala biten när vi kommer till träning i Spjutstorp efter träningarna. Kommer finnas goda möjligheter till umgänge efter träning.
Intensiteten på försäsongen varierar naturligtvis från lag till lag och från division till division. Hur hårt kan du pressa dina spelare i den frågan och finns det en dialog mellan spelar/tränare?
– Självklart finns det dialog mellan spelare och tränare. Hur vi pressar spelarna kan vara mycket individuellt. För de yngre spelarna som kommer upp i laget blir det nytt med att spela seniorfotboll, viktigt att vi tränare/ledare ger dem de bästa förutsättningar för att utvecklas. Våra redan rutinerade spelare vet vad som gäller, när vi är på träning är det full fokus och sen under dryckespaus och efter träning är vi inte sena med att skoja och stimma med varandra. Där har vi högt i tak allihop.
På den gamla goda tiden var det knickers, grusplaner och stora sår längs låren som ledde till att man vaknade dagen efter med lakanen fastklibbade i allt var. Kan du sakna det eller är det bara vi som är nostalgiska och tycker att det var karaktärsbildande?
– Ja, visst minns man träningen på grusplan, det var tider det. Berättar gärna om det för den yngre generationen, men kan se mer fördelar med att vi idag tränar på konstgräs. Som gammal målvakt som även tränat på konstgräs så vet jag att man kan vakna med brännsår efter en träning. Så det ersätter såren från grusträning.
En del klubbar unnar sig träningsläger. Om det inte går utomlands så kanske på annan ort för att få ihop den sociala biten. Hur viktigt är just det?
– Vi kommer åka på träningsläger i april. Först var tanken utan för Sveriges gränser, men för att vara säkra på att komma iväg så valde vi inom gränsen istället. Att åka iväg ett par dagar med laget (och för vår del även damlaget) är superviktigt. Har aldrig varit med om ett läger som inte gjort att sammanhållningen blivit bättre eller ännu bättre än vad den var innan.
Vilket är det bästa träningslägret du varit på och varför?
– Bästa träningslägret är Bornholm 2018, vi pratade om alla minnena från den helgen hela året. Stället var inte det mest exklusiva och planerna hade nog någon glömt bort att sköta om, men wow vilken sammanhållning för både dam- och herrlag. De minnen som man fick ifrån det lägret kommer finnas med hela livet.
Avslutningsvis. Efter fyra stenhårda försäsongspass under en vecka – vad unnar du dig då när du slår dig ner i soffan?
– Jag ska ju försöka mig på att både arbeta heltid, studera heltid och vara närvarande både på träning och match. Så varje minut jag får över kommer jag sjunka ner i soffan och kolla nån bra serie.
Kontaktuppgifter:
Lola.nilsson@skanesport.se