Förändringens vind blåser i Helsingborg Östra IF – spelarflykt i slutet på 2021
Under januari och februari drar fotbollslag igång förberedelserna inför kommande säsong. Försäsongen.
Det är ett ord som andas ”träning utan boll”, frusna tår och karaktär. Det är den typen av träningar som är bekvämast att missa, men kanske också dyrbarast. Vi har stämt av försäsongs pulsen hos ett flertal skånska fotbollstränare och ledare. Nästa på tur är Sebastian Hansson, tränare Helsingborg Östra IF.
Hur ser det ut i truppen rent allmänt?
– Vi har blivit tvingade till en ofrivillig föryngringsprocess efter lite av en spelarflykt i slutet på 2021. Vilket lett till att vi flyttat upp juniorlaget för öka numerären. Det är mitt första år som tränare på seniornivå då jag följt med juniorlaget upp. Följer föreningens syn på en lokalt odlad verksamhet och vi ser en stolthet i att spelarna i truppen har någon form av tillhörighet med byarna Bårslöv, Påarp och Mörarp som vi representerar. På det stora hela har vi troligtvis seriens yngsta seniorlag och får väl anse oss själva stå på tillväxt. Vi bygger för framtiden helt enkelt.
Hur ser era träningsförhållanden ut när det kommer till tillgång på konstgräs, tider, gym och så vidare?
– Är nöjda med förutsättningarna. Vi har två humana träningstider på Mörarps konstgräs i veckan än om planen i sig lämnar mer att önska vid nederbörd. Har utöver det ett tredje pass i veckan utan boll med varierande närvaro. Nytt för oss är väl introducerandet av ett helhetskoncept med förberedande träning, skadeförebyggande träning, träning och återhämtande träning vilket vi tror stenhårt på kan bli vägvinnande i längden.
Finns det någon tränare som du har hämtat inspiration från när det kommer till att hålla i träningar rent generellt – och i så fall vem?
– Patric Bubacic. Den bästa tränare jag själv haft och som jag har hämtat mycket inspiration från och har någorlunda kontakt med fortfarande. Sen tror jag på ett inkluderande ledarskap med ett högt diskussionsklimat för att utvecklas som grupp på och utanför plan. Där kan jag konstatera från min erfarenhet som ungdomstränare att det finns en stor utvecklingspotential.
Hur mycket av träningarna i januari handlar om spel – och hur mycket om ren fysträning, i erat fall?
– Själva fotbollsträningen utgår till största del genom olika spel och färdighetsövningar. Är de utförda med rätt inställning och kvalité behövs ingen fysträning. Det är min filosofi i alla fall, utan att på något sätt förringa effekten av en konsekvens vid förlust för att lyfta träningens intensitet. Sen har vi ju det tredje mer renodlade fyspasset i veckan.
Hur ser de närmsta träningarna ut i detalj? Är det kvadraten i fem minuter, fritt spel i en timme och sedan bärs i bastun – eller konkreta fys- och teknikpass?
– Då en hel del i truppen inte har fyllt 18 eller precis har så förkommer det inga mängder öl i spelartruppen i allafall mig veterligen. Ledarstaben är en helt annan sak.
Intensiteten på försäsongen varierar naturligtvis från lag till lag och från division till division. Hur hårt kan du pressa dina spelare i den frågan och finns det en dialog mellan spelar/tränare?
– Det gäller att hitta en balans och progression i träningen och gå ut för hårt tidigt på säsongen kan leda till onödig skadeproblematik. Därför försöker vi öka både belastning och intensitet för varje vecka. Men en ung och träningsvillig trupp är fantastiskt roligt att köra på med.
På den gamla goda tiden var det knickers, grusplaner och stora sår längs låren som ledde till att man vaknade dagen efter med lakanen fastklibbade i allt var. Kan du sakna det eller är det bara vi som är nostalgiska och tycker att det var karaktärsbildande?
– Nä jag delar den bilden som själv är uppvuxen på Ättekulla, Heden och Mörarps grusplaner vintermånaderna. Dagens unga vet inte vad har behövt genomlida.
En del klubbar unnar sig träningsläger. Om det inte går utomlands så kanske på annan ort för att få ihop den sociala biten. Hur viktigt är just det?
– Den sociala biten och gruppdynamiken är oerhört viktig för att nå framgång. Har du inte det har jag svårt att se någon som helst utveckling. Vi har ett träningsläger i metropolen Örkelljunga inplanerat över påsken och det ser vi fram emot.
Vilket är det bästa träningslägret du varit på och varför?
– Jag har som ledare varit i Sölvesborg två gånger med mitt juniorlag och det har varit fantastiska förutsättningar bägge tillfällena. De har en fantastisk anläggning med bra förutsättningar att bedriva verksamhet på och vi har alltid blivit väl omhändertagna där. Det kan varmt rekommenderas till andra föreningar som letar något mer lokalt.
Avslutningsvis. Efter fyra stenhårda försäsongspass under en vecka – vad unnar du dig då när du slår dig ner i soffan?
– Lite kvalitetstid med familjen och när barnet sover en kall öl till ”På Spåret”.
Foto: Privat
Kontaktuppgifter:
Lola.nilsson@skanesport.se