Nikki Anderberg är en av landets snabbaste kvinnor – trots alla skador
Ett av Sveriges största sprintlöften, Nikki Anderberg, har de tre senaste säsongerna kämpat hårt för att komma till rätta med – och hantera – skadeproblem.
– Stöttningen från Malmö idrottsakademi har varit väldigt värdefull i det sammanhanget, säger Anderberg – fast besluten om att nå eliten.
Nikki är en av landets snabbaste kvinnor
I ett knappt år har Nikki Anderberg varit en del av Malmö idrottsakademis elitprogram.
– Jag studerade på Malmö idrottsgymnasium, tog steget in i ”Utmanarprogrammet” och har siktat på att komma med här en tid.
Trots envetna skadeproblem, främst med en fot, har hon visat sig tillöra en av Sveriges snabbaste kvinnor. Hon vann SM-guld på 100 meter 2020 på 11.47, som då var den sjätte snabbaste tiden en svenska sprungit på. Och då var hon fortfarande junior.
Opererades i augusti – rehabilitering pågår
Därefter har utvecklingen, eller åtminstone resultaten, stannat av.
– Jag genomgick en operation i augusti i fjol och är fortfarande i återgångsfasen med rehab.
Problem med foten har hon haft länge.
– Vid senaste operationen gjordes ett ingrepp på utsidan av ledbandet och så filade två mindre ben till. Förhoppningsvis, det känns åtminstone så, så var det lösningen. Foten är fortfarande väldigt känslig, så vi ökar successivt.
Tufft att inte kunna tävla
Hur är det att var borta ett helt år från tävling när dina jämngamla kollegor samtidigt växer in i senioreliten?
– Ganska tufft. Åtminstone mentalt. Det är i denna åldern många utvecklas snabbt och mycket händer. Hoppet från junior till senior är viktigt och jag har inte riktigt varit med där, även om jag hann tävla en del mot seniorer innan skadan.
Att som ung haft så mycket skador är inte optimalt.
– Just därför har det varit viktigt med hjälpen från Malmö idrottsakademi. Jag har jobbat mycket med Stellan Kjellander för att kunna bygga upp mig själv. Jag har trots allt kunnat träna på det mesta utan att just springa under tiden.
Vad har ni fokuserat på då?
– Främst har det handlat om att bygga explosiva muskler; det är lite mer sprintfokuserat. Tidigare har det varit allmän träning. För att utveckla explosiva muskler handlar mycket om att inte ha för tunga vikter, rörelserna ska vara explosiva.
Positivt att träna annorlunda
Att träna annorlunda kanske kan vara en viss fördel?
– Ja, på olika sätt. Jag har fått träna annorlunda och på andra saker. Jag lär mig att tänka annorlunda och får lära mig nya övningar. Det har gett mig positiva bitar, som med tekniken och hur man ska tänka. Sedan har jag naturligtvis tappat uthållighet och andra saker.
I sommar är det fyra (!) år sedan Nikki Anderberg tävlade helt frisk senast.
En lång tid för vem som helst.
En evighet för en elitidrottare.
– Innan foten hade jag en del problem med min ländrygg. Det är väldigt sällan jag varit helt skadefri. Totalt sett handlar det om några få månader…
Tappar man inte motivation och/eller vilja då?
– Jo, men jag har en väldigt stark tro på att jag har grundkapacitet som kan ta mig långt. SM-guldet var ett kvitto på det och ska jag bli bäst får jag inte ge upp.
Hoppas kunna tävla i sommar – taggad på inomhussäsongen
Hur ser resten av 2022 ut?
– Säsongen börjar i juni och avslutas i början av september. Min förhoppning är att jag ska kunna vara med under sensommaren. Hur rimligt det är vet jag inte. Å andra sidan kanske det hade gett mig mer att träna. Det finns ett EM augusti, i München, där vi är åtta tjejer som är uttagen till att vara med i stafettsatsningen. Det är stor konkurrens om platserna, alla är ungefärliga snabba, men får jag väl vara frisk i sommar har jag hopp om att vara med där.
Sedan kommer ju inomhussäsongen?
– Ja, och den är jag taggad på! Även om 60 meter egentligen är lite för kort för mig.
Ser fram emot att jobba med det egna varumärket
Vad mer på Malmö idrottsakademi har du hunnit med att utnyttja?
– Idrottspsykologibiten med Sverker Fryklund har verkligen varit utvecklande för mig. Men jag ser också fram emot ett jobba med Karin Book för att utveckla mitt eget varumärke. Det är något man sällan tänker så mycket på, som som såklart är viktigt och måste hanteras det med.
Foto: Bildbyrån
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se