skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Jägersro ska bli den smartaste travbanan i Europa

När Skånska Travsällskapet bygger Det nya Jägersro ska det bli en framtidsanläggning. Vi har hört talas om smarta städer, om smarta kontor. Nu byggs den första smarta travbanan.
– Klimatanpassad, hållbar, artificiell intelligens, sensorer, virtuella teknologier. Vi bygger för framtiden, säger banans vd Kent Öhlander.

– Det nya Jägersro skall bli en smart arena där innovativ teknik bidrar till nya upplevelser, ökad tillgänglighet och omställningen till en hållbar, klimatanpassad värld, säger Kent Öhlander.
– I samband med att vi nu planerar och bygger vår nya anläggning, utforskar och utvärderar vi hur vi skall använda oss av virtual reality, internet of things, machine-learning och 5G. Till exempel inom administration, drift och underhåll, förvaltning och hållbarhet.

Utforskning och utvärdering genomförs i nära samverkan med externa partners inom teknik och affärsutveckling och med Malmö Universitet som viktig part i innovationsarbetet. Bland annat har Jägersro tillsammans med universitet genomfört sitt första AI-projekt, och under sommaren påbörjas testerna av en prototyp där sensorer i travbanan skall främja hästarnas hälsa samtidigt som banarbetet förenklas.

Uppgiften att göra det nya Jägersro till en smart arena är inte enbart en teknisk utmaning, konstaterar Kent Öhlander.
– Minst lika stor är att enkelt och pedagogiskt beskriva vilka fördelar och möjligheter som följer med ex. artificiell intelligens, sensorer, visualiserings-redskap och snabba nätverk.
– Senare i höst, troligen i oktober, kommer vi därför bjuda in besökare, medlemmar, hästbranschens aktörer och intressenter till ett event med utställning, demonstrationer och inspirerande möten med experter, som förklarar och beskriver hur det nya Jägersro skall bli branschens smartaste arena.
– Det ser vi fram emot!

Med målet att utveckla och bygga ett ledande hästcenter i Europa har Skånska Travsällskapet kommit långt i både planer och process. På ett närmare 60 hektar stort markområde, nordöst om befintlig travbana, syns snart en anläggning som med sitt framtidsorienterade innehåll skall bli hästsportens motsvarighet till smarta städer, smarta kontor och smarta hem.

Related Articles

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2