Ytterligare åtgärder för motverkandet av matchfixning föreslås av regeringen
I början av juni kom regeringen med en ny lagrådsremiss som bland annat innehöll åtgärder för motverkandet av manipulation av resultat inom sport, det vill säga matchfixning. Detta för att säkerställa en sund och säker spelmarknad för svenska spelare. Lagrådsremissen förväntas träda i kraft den 1 juli 2023.
Det har sedan den 1 januari 2019 redan funnits ett spelfuskbrott som kriminaliserar just matchfixning och annat spelfusk. Den som döms för detta kan få upp till två års fängelse. Men Spelinspektionen och regeringen menar att de föreskrifter som finns inte är tillräckligt.
Vad är matchfixning?
Att vadslagning på sport växer sig större för varje dag som går har nog ingen förbisett. Idag kan spelare satsa på praktiskt taget vilken sport som helst och hittar en myriad av olika bettingmarknader inom dessa. Dessutom finns det många gånger lukrativa bonuserbjudanden att lägga anspråk på, som en Bet365 bonus, som kan bidra till att spelare har mer att spela för. Dessa ting har såklart sina fördelar och nackdelar.
Så länge spelindustrin är sund och konsumenter spelar ansvarsfullt är det positivt. Men så finns det de oseriösa individer som håller på med saker som matchfixning.
Matchfixning innebär att man på ett otillåtet sätt förändrar eller påverkar resultatet av en idrottsmatch i syfte att gå med förtjänst eller öka chansen för att laget avancerar i turneringar.
Så arbetar Spelinspektionen mot matchfixning
Spelinspektionen, som reglerar den svenska spelmarknaden, står för att marknaden ska pågå under schyssta förhållanden och arbetar därför mot matchfixning. Med spellagstiftningen som infördes i januari 2019 presenterade de därför även ett nytt spelfuskbrott för att i största möjliga mån motverka matchfixning.
Regeringen har nu, som sagt, även föreslagit en ny lagrådsremiss för att motverka detta lagbrott. Denna omfattar bland annat utökade möjligheter för licenshavare och idrottsförbund att behandla personuppgifter inom ramen för detta arbete. Men även möjligheten att meddela föreskrifter om kontrollrutiner för att upptäcka och motverka att det inträffar. Remissen inkluderar vidare ett förslag på skyldighet för licenshavare att lämna uppgifter som behövs för en utredning om ett sådant spelfuskbrott på begäran av Polismyndigheten.
Med detta förslag hoppas således regeringen att Spelinspektionens arbete mot matchfixning ska kunna bli enklare och att spelfuskbrotten i sin tur kommer att minska. Något som förhoppningsvis kommer göra marknaden mer sund för svenska spelare, men också mer rättvis för idrottsvärlden i stort och de seriösa aktörer som verkar inom den.
Kontaktuppgifter:
red@skanesport.se