Kramp i vaden eller muskelkramp
Muskelkramp innebär att en muskel plötsligt drar ihop sig och gör ont. Om du får kramp i vaden eller under foten kallas det även sendrag. Alla kan få muskelkramp. Kramp i en muskel är vanligt och skadar inte muskeln. Muskelkramp är vanligt hos äldre och gravida, särskilt under senare delen av graviditeten. Vi berättar mer om kramp i vaden.
Hur uppstår kramp i vaden?
Orsaken till kramp i vaden, eller i en annan muskel, är inte helt klarlagd och flera faktorer påverkar troligen att en muskel plötsligt krampar. En känd orsak är mineralobalans som brist på magnesium och kalcium och även störning i kroppens salt- och vätskebalans, natrium och kaliumbalansen. Det är viktigt att tillsätta vatten ihop med salter och mineraler då man svettas mycket och arbetar hårt vid kraftig värme. Även vitaminbrist och brist på vissa fettsyror kan ge muskelkramper.
Vissa läkemedel har muskelkramp som biverkning, till exempel vätskedrivande medicin och kolesterolsänkande medicin. Även kaffe och alkohol, som är vätskedrivande, kan öka risken för kramp i vaden. Äldre personer och gravida, men även idrottsutövare har större benägenhet att få kramp.
Olika kramptillstånd
Kramp i vaden på natten är ofta orsakat av magnesiumbrist vilket gör att musklerna har svårt att släppa taget och slappna av. Ofta uppkommer det på kvällen/natten efter då man har tränat hårt. Kaffe och alkohol urlakar kroppen på magnesium och ett högt kalciumintag motverkar också magnesiumnivåerna. Då man ligger ner minskar också cirkulationen i benen och ämnesomsättningen minskar, vilket kan öka risken för kramp. En graviditet innebär en hormonomställning i kroppen. Hormonförändringen påverkar fascian och därmed också muskulaturen, som får arbeta mer och lättare kan drabbas av kramp, till exempel kramp i vaden. En blodpropp i vaden kan vara ett allvarligt tillstånd som kräver läkarvård medan kramp i vaden sällan kräver någon medicinsk vård.
Vid en blodpropp i vaden blir huden ofta varm och öm vid beröring där proppen finns, vanligtvis under knäets baksida. Området svullar också. Smärtan är mer långvarig och den ökar ofta då man böjer foten uppåt (sträcker ut vadmusklerna) istället för att minska som vid kramp. Risken för blodpropp kan öka då man har vätskebrist. Har du konstant kramp i vaden kan kalcium behövas för att muskelfibrerna ska kontrahera och magnesium för att de ska slappna av. Magnesiumbrist eller en obalans mellan magnesium och kalcium, då kalcium motverkar magnesium, kan orsaka kramp som inte släpper.
Hur behandlas kramp i vaden?
Behandlingen av kramp i vaden syftar till att få kroppen jämnare belastad och i en bättre balans samt att få igång ett bra flöde i vävnaden och minska stress. Avlastning av benets fascia och muskulatur och mjuka vibrationer kan minska risken för kramp. Du kan göra en hel del själv. Drick tillräckligt med vatten och se till att få i dig tillräckligt med mineraler och vitaminer, framförallt magnesium och B-vitaminkomplexet. Slappna av och avlasta benen efter hård träning, djupandas för att höja syreintag och minska stress. Stretcha ut vaden under någon/några minuter efter ett kraftigt träningspass. Stärk vadmuskulaturen med träning så att den orkar mer.
Kontaktuppgifter:
red@skanesport.se