skanesport_desktop-panorama-1

HandbollIFK Ystad

IFK Ystads väg ”to Europe” – går via Skurup

När IFK Ystad går in i gruppspelet i ATG Svenska Cupen kommer hemmamatchen mot serierivalen Amo att spelas i Skurups Sparbank Arena.
Nu på lördag den 13 augusti klockan 14.00 smäller det.

För vinnaren av ATG Svenska Cupen ligger en Europacupplats i potten.
Måhända är det långsökt att IFK Ystad ska nå hela vägen dit, men ett första steg ska tas och det görs från Skurup.
Initiativet att spela matchen i Skurups Sparbank Arena kommer från IFK Ystad – som har spelat träningsmatcher i arenan tidigare.
Någonting som Skurup Handbolls ordförande Malin Henriksson Weberg är glad för.
– De funderade på Skurup eller Sjöbo. Sedan blev det att det ska komma till oss vilket är väldigt positivt. De vill ha hjälp med en del praktiska grejer som golvtorkare, hallvärdar, kioskverksamhet och så vidare. Det är inga större problem. I genlängd får vi handbollsprofiler till vår hall och sen happening inom handbollsvärlden här som är unik.

Handbollsverksamheten i Skurup har lidit svårt under pandemiåren. Därför är minsta lilla knuff framåt välkommen.
– För vår del handlar det mycket om att det förhoppningsvis ses som en rolig grej av både spelare, ledare och besökare. Handbollen behöver synas mer i Skurup.
Vad har två coronaår betytt för er verksamhet?
– Vi har tappat mycket. Två lag har helt lagts ner när man inte fick lov att träna, eller bara vissa i laget tilläts att träna .
Hur ser det ut inför kommande säsong?
– Vi har vårat herrlag i division fyra. Det äldsta tjejlagen är på upphällning, de är 15 år. Sedan har vi ett kombinerat 14-årslag där killarna tränar och tjejerna spelar seriespel. Totalt är det bara tre ungdomslag som är i seriespel.
– Det är tunt med spelare och vi hade en ledarträff igår där vi pratade om hur vi ska rekrytera framöver. Planen är att ta oss ut i skolorna i kommunen, jag arbetar själv på en skola. Vi har många ungdomar i orten och vi vet att ”Boll och lek” och ”Handbollsskolan” lockar mycket, sedan ligger det svåra i att behålla ungdomarna högre upp i åldrarna. Skurup har en fotbollsakademi i högstadiet, den lockar mer än handbollen.

Skurup har annars en hall som är som gjord för handboll. Många lag i Allsvenskan har inte en så din hall.
– Ja, vi är bortskämda med en mycket fin arena. Vi har tidigare haft besök av HK Malmö som tränat här och så vidare. Nu funderar vi på om det kan vara bra att göra liknande saker med andra klubbar i framtiden.
Hur ser det ut inför lördagen?
– Vi kan ta in 500 personer och det är fri entré. Alla är välkomna, säger Malin Henriksson Weberg.

Related Articles

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2