Skånebolls futsalutvecklare: ”Måste göras långsiktiga insatser”
Futsalen i Skåne växer. Men det finns problem som Skånebolls futsalutvecklare Björn Svensson ska ta tag i.
– Jag behöver komma ut till klubbarna och hålla i träningarna, säger han.
Björn Svensson är futsalutvecklade på Skåneboll. Nu ska han se till så att intresset höjs och att fler börjar spela.
– Vi har slagit rekord med stora marginaler med antal anmälda lag. Men det är bara för att insatser har gjorts som inte har gjorts tidigare. Vi fick 50 lag som anmälde sig till seriespel denna säsong, vilket är jättebra. Då var tidigare rekord 30 ungefär.
Vad för insatser?
– Genom att anställa mig, säger Björn Svensson och skrattar.
– Det har inte varit på någons arbetsbeskrivning tidigare och fallit mellan stolarna. Ingen har jobbat med att utveckla futsalen, nu gör jag det på projekt. Och då sa jag i juni: ”Ska ni mäta mitt arbete i antal lag i seriespel redan den här säsongen blir det inte rättvist”. Det måste göras långsiktiga insatser först. Prata med kommunerna, klubbarna och ungdomsansvariga.
Ett problem som Björn Svensson märkt av är att när utomhussäsongen är slut orkar de flesta tränarna inte ta tag i en ny inomhussäsong.
– Väldigt många vill spela. Det är inte där det brustit, vi ligger efter sen tidigare. Det finns andra distrikt som är starkare. Skåne har varit rejält akterseglade. Spelarna älskar cuperna och formatet. Felet har legat någon annanstans.
Vad behöver du göra?
– För att öka intresset behöver jag visa att det finns serier i futsal. Jag behöver komma ut till klubbarna och hålla i träningarna.
Björn Svensson förklarar att han vill att ledarna i Skånes fotbollsklubbar ser fördelarna med futsal. Han menar att man kan dra nytta av det man lär sig utomhus.
– Fördelarna är som jag ser det, att spelarna blir mer kompletta om de spelar futsal. Alla tänker på teknik och bollbehandling, men för mig är det även försvarsteknik. Du tränar aldrig så mycket försvarsteknik som i futsal. Det är duellspel hela tiden. Det gäller att komma upp i press i tid och att få igång fotarbetet, att ta med sig det in i fotbollen är fenomenalt bra, säger han och fortsätter:
– Skåne är ett jättestarkt förbund när det kommer till ungdomsfotboll, men vi tappar också en massa spelare vid 15,16, 17-årsåldern. I ett träningsperspektiv ser jag att futsal är ett bra sätt att minska det tappet. Om man kan erbjuda ett snarlikt alternativ till fotbollen behåller man kanske lusten.
Hur är det med resurser, finns det till exempel tillräckligt med hallar?
– Absolut ja, men det är ju andra som vill åt hallarna också. Jämför man med Stockholm finns inte hallarna där. Stockholm säger att de har flera hundra lag i seriespel, men de tränar aldrig. Vi har förmodligen mycket fler hallar per spelare i Skåne.
Björn Svensson förklarar att futsalssäsongen pågår mellan november till början av februari. Vilket också är ett problem.
– Säsongen börjar alldeles för sent. Anledningen är att ingen planerar för futsal, så när jag ringer runt vill ingen tänka på det.
– Har man spelare som vill satsa och bara kan erbjuda tre månader då tröttnar spelarna på det. Det är ju inte kul att träna i nio månader för att sen spela i tre, men det är där vi är i utvecklingen och så ser det ut i hela Sverige.
Foto: Bildbyrån
Kontaktuppgifter:
Gabriel.ohlsson@skanesport.se