skanesport_desktop-panorama-1

NyheterÖvriga sporter

Eslövstjejen Elin Bergqvist uttagen till junior-EM – ”Det är jättestort för mig som 15-åring”

Laget till junior-EM i bowling som kommer att spelas i Wien den 1-10 april är nu uttaget. En av deltagarna som skall se till att Sverige förhoppningsvis tar guld är 14-åriga Eslövstalangen, Elin Bergqvist.

Du är en av de uttagna till juniorlandslaget som tillsammans med en annan skånska skall spela i EM i april i år i Wien. Är du överraskad över att du som endast är 14 år är uttagen till EM?
– Såklart man blir överraskad. Tänker att det finns så många duktiga spelare där ute och så blir man själv uttagen, det är jättestort för mig som 15-åring. Man blir ju väldigt överraskad för att det är ju endast fyra tjejer som blir uttagna. 

Varför tror du att just Du blev uttagen till EM?
– Tror jag blev uttagen för att jag är väldigt duktig på att spärra. Missar sällan singel käglor och det tror jag att Moa tittade mycket på, men jag tror också att jag kom med för att jag är väldigt jämn bland mina serier att jag liksom inte ligger på 210 i ena serien och 160 i andra utan det är liksom en serie på 210 och andra på 200 eller 190 alltså att jag inte har så mycket som skiljer per serie.

Du är debutant i EM sammanhang men har tidigare skördat stora framgångar. Du vann bland annat SM – silver förra sommaren i Stockholm. Vem är då Elin?
– Jag skulle säga att Elin är en sådan tjej som tillbringar mycket tid i en bowlinghall och tränar mycket så man kan prestera på tävlingar som jag nu ha gjort den senaste tiden. Men jag är också en blyg tjej som gillar att utmana sig själv för att bli bättre som lagkamrat, spelare och bowlare.

Berätta om din bowling karriär?
– Jag är uppväxt i en bowling familj då hela familjen spelar men jag började bowla när jag var 7 år men spelade mest på kul men sedan när jag var 13 år så blev jag uttagen till ett uttagningsläger i Eskilstuna till just juniorlandslaget som varade under pandemin, det var just efter det jag verkligen ville satsa på min bowling för att komma med i juniorlandslaget som blev min dröm efter den händelsen. Så jag började träna typ 3-5 gånger i veckan där jag blandade spärr träning och strike träning. Sedan bytte jag klubb när jag var 14 år för att kunna satsa högre och spelade i en högre division än division 3 som jag spelade i innan. Så just nu spelar jag i Spader Dam där jag nu både har spelat i allsvenskan (f-laget) och elitserien (a-laget). Så jag har gått från en division 3 klubb BK Mix till en allsvenskan/elitserie klubb Spader dam.

Hur många medaljer har du hitintills?
– Har tio medaljer sedan innan och den som betyder mest för mig är den medaljen jag fick när jag kom 2.a i SM för att det var min första nationella tävling som jag spelade och lyckades bli tvåa.

Vad var det som gjorde att just bowling blev din favoritsport?
– För att jag får mycket fina kommentarer om mitt fina spel och det har ju gjort mycket och jag tränar mycket så det är en väldigt kul sport som jag nu är beroende av efter allt som har hänt under de senaste åren.

Hur mycket tid lägger du ner på bowlingen?
– Spelar bowling typ sju dagar i veckan alltså varje dag men tre-fyra av dem dagarna är träning så jag spelar typ bowling varje dag men om jag gör uppehåll någon dag så gymmar jag istället.

Hur kommer ditt träningsupplägg att se ut inför tävlingen?
– Har fått ett träningsupplägg av förbundskaptenen som vi ska göra varje vecka fram till vi ska till Österrike.

Hur bra koll har du på era motståndare?
– Har inte så jättebra koll för att vi vet inte vilka länder som ska spela och vem som ska spela, vi har inte fått så mycket fakta om det de viktigaste är att vi fokuserar på vårt eget och inte motståndarna.

Ni är åtta stycken som är uttagna, hur mycket har du träffat de andra i laget?
– Vi alla känner ju varandra för vi har träffats på de flesta tävlingarna men vi har inte umgåtts så mycket som vi ska få göra nu.

Dina egna förhoppningar eller förväntningar inför tävlingen?
– Min förhoppning är ju att kunna ta EM-guld, det hade verkligen betytt mycket för mig.

Dina målsättning?
– Mina mål är ju att kunna ta någon medalj överhuvudtaget, man vill ju inte åka hem med noll medaljer.

Är du nervös eller känner du bara att detta bara ska bli fantastiskt roligt?
– Såklart är jag nervös för det är ju första gången, men det ska bli skitkul att få spela med Sverige tröjan på sig.

Om ni skulle vinna EM, vad och hur tror du det skulle det ha för betydelse för dig personligen?
– Jag tror det skulle betyda jättemycket för att det är ju därför vi är där för att vinna ju.

Vilka förväntningar och förhoppningar har du?
– Mina förväntningar är att det ska gå bra, jag är där för att lära. Är ju trots allt debutant.

Du är även uttagen till TSYA, Team Sweden Youth Academy 2023. Berätta, vad är detta för nominering?
– Det var 70 st ungdomar under 18 som var nominerade till den grupp. Av dessa blev 20 st antagna. Denna grupp ska ta till vara Sveriges bästa juniorer under 18 och ge dem bästa förutsättningarna för att bli bäst Sverige och bli uttagna till landslagen framöver.

Avslutningsvis, om vi blickar framåt, hur ser du på din (bowling) framtid ut?
– Min satsning på framtiden är att komma med i Team Sweden och då få representera Sverige i det vanliga landslaget, det skulle vara häftigt.

Foto: Privat

Related Articles

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2