”Så länge jag håller på lever drömmen” – Torns ”late bloomer” har bäst siffror i Ettan
Torns Oliver Lindstedt kom från IF Lödde i Division 3 förra året och debuterade i Ettan, 28 år gammal. När röken lagt sig och säsongen var över sågs han av många som en av seriens bästa målvakter.
Till och med 2021 hade Lindstedt bara spelat fotboll i moderklubben IF Lödde.
– Jag var 17-18 år gammal när jag gjorde min första A-lagssäsong. Det blev elva säsonger från femman till trean, berättar han för Skånesport.
Redan för två år sedan fanns en möjlighet till ett steg till högre nivå för Lindstedt. Efter att Lödde slagit ut Eskilsminne och Örgryte i Svenska cupen gick man vidare till gruppspel. Där räddade Lindstedt bland annat en straff mot Sirius (0–1).
I mars samma år blev det provspel med J-Södra. Superettan-klubben erbjöd kontrakt, men den då 27-årige Lindstedt tackade nej. Han hade nyss köpt hus med sambon och det var helt enkelt inte rätt läge i livet.
Istället blev det alltså i Torns IF år 2022 som Lindstedt gjorde sin första säsong i någon av Sveriges tre högsta serier.
Och debutsäsongen blev framgångsrik.
Enligt statistik-verktyget Wyscout var det ingen annan målvakt i någon av Sveriges tre högsta serier som hade fler ”förhindrade mål” per match. Utan hans räddningar på sina 16 matcher för Torn förra året hade laget släppt in ytterligare åtta mål, enligt motståndarnas avsluts xG-värden.
Torn vann åtta av 16 matcher som Lindstedt spelade – totalt vann laget tolv av 30.
– Vår målvaktstränare Thomas (Svensson) är jätteduktig. Han har hjälpt mig mycket med de bitar jag behövt jobba på, säger Lindstedt.
Vad är det konkret som gör en målvaktstränare bra?
– Först och främst är det att man klickar med en person. Han är som jag gillar att målvaktstränare är. Han är lugn och sansad och vet när han ska pusha och när han ska vara ihärdig. Och hittar de bitar som varje målvakt behöver jobba på.
Vad var det svåraste med att ta steget upp till Ettan?
– Allt går lite, lite, snabbare. Spelarnas touch är lite bättre så det smäller lite fortare. Då gäller att det att man själv är på tårna. I fotarbetet får man se till att alltid vara redo och klar.
På Division 3-nivå har man kanske inte samma möjlighet att analysera motståndare som man har i Ettan?
– Ja, det är bara roligt. När man har verktyg och kan nyttja dem – varför inte göra det? Sedan sitter man kanske inte och kollar alla forwards i Ettan och vilken typ av avslut de gör, men det finns grejor vi tittar på.
Vad har du för mål med karriären på sikt? Vill du spela på högre nivå?
– Så länge jag håller på lever den drömmen, men jag blir 30 år i år och blev pappa i fjor. Det ska ganska mycket till för att man ska lämna ett heltidsjobb (trafikledare/speditör) med fast stadig inkomst och hoppa på något. Alla vet ju att man inte betalar superlöner i Superettan. Men gör man bra ifrån sig vet man aldrig så klart.
– Men det är inte därför jag fortsätter. Jag fortsätter för att jag fortfarande tycker att jag blir bättre och att det här är det roligaste som finns.
Vem är din målvaktsförebild?
– Det har funnits några stycken genom åren. Om jag ska någon som är aktiv nu så är det Manuel Neuer.
Han är en spelande målvakt. Är du det?
– (Skratt) Det är inte där jag har mina styrkor, de finns på andra ställen. Sedan är jag absolut inte usel på det, men inte Neuer-bra heller.
Vilka är dina främsta styrkor?
– Det är främst det kommunikativa och spelet i luftrummet.
Oliver Lindstedts starka siffror från första säsongen i Ettan
• 16 matcher, åtta vinster
• 5,6 räddningar per 90 spelminuter (flest i båda Ettan-serierna)
• 81,2 i räddningsprocent (bäst i Ettan)
• 0,53 färre insläppta mål än antalet förväntade insläppta mål (xG) per 90 spelminuter (bäst i Sveriges tre högsta serier)
Foto: Bildbyrån
ÄFF lånar från HIF – och har gjort klart med ytterligare två namn
Kontaktuppgifter:
gustav.lundblad@skanesport.se