STORT referat av HIF:s årsmöte – samt en kort sammanfattning
På torsdagskvällen gick 2023 års årsmöte i HIF av stapeln i Helsingborg. 198 röstberättigade HIF-medlemmar samlades, liksom herrspelartruppen (damerna tränade samtidigt som årsmötet), personal, media och så vidare, på nya kongressanläggningen Sea U vid gamla färjestationen i Helsingborg.
Nedan gås flera delar av mötet igenom i detalj. Först följer en mycket kort sammanfattning för den som inte vill läsa allt (vilket i och för sig rekommenderas).
Kort sammanfattning av HIF:s årsmöte
• Fredrik Karlsson blev vald till ny ordförande. Kjell Jakobsson lämnar enligt tidigare besked uppdraget.
Erik Kruse och Jenny Lindén Urnes valdes enligt valberedningens förslag till nya styrelseledamöter. Markus Holgersson och Kim Olsson lämnar styrelsen.
• HIF vill slå Superettan-rekord i sponsorintäkter 2023.
• Sponsor- och publikintäkter var högre än budget 2022. Det var även personalkostnaderna på fotbollssidan. Sammantaget var resultatet på sista raden nära det budgeterade.
• ”Femårsplanen” redovisades. HIF ska ha dubblerat sponsorintäkterna till 2026, jämfört med 2021 års nivå. Och vara etablerade i Allsvenskan på herrsidan. Damlaget ska spela i Elitettan.
• Joel Sandborg gick igenom resonemangen runt utvärderingen av den sportsliga verksamheten och beslutet att fortsätta med samma tränarduo som under 2022.
• Kjell Jakobsson föredrog detaljer i klubbens ”finansiella åtaganden”, som totalt sett arbetats ned under 2022. Åtagandet till det nuvarande upplägget för finansiering av spelarköp, 1907 AB, ökade.
• Den enda motion som förelåg, rörande avsparkstider som underlättar bortaresande, röstades igenom.
• Simon Bengtsson, Max Persson, Erion Vejsa, Märta Löfling och Viktor Örnehag prisades.
• Medlemsavgiften höjdes. Nya ”erbjudanden” för medlemskap infördes.
Fredrik Karlsson valdes till ordförande
Beslutspunkterna förlöpte odramatiskt. Valberedningens förslag gick igenom. Därmed heter HIF:s nye ordförande Fredrik Karlsson.
– Alla som känner mig vet hur mycket föreningen betyder för mig. Jag är väldigt glad att ta över efter Kjell (Jakobsson). Det är stora skor att fylla. Jag ska göra så gott jag kan för att svara upp mot det förtroende jag fått, sa den 50-årige advokaten.
Kjell Jakobsson aviserade sin avgång som ordförande efter två år på posten förra hösten – för att kunna spendera med tid med familjen. Han drog ned ett av mötets största skratt när han tackades av efteråt.
– När man ställs inför valet mellan HIF och sin fru väljer man frun.
Någon i de bakre regionerna av salen ropade då:
– Nääää…
Varpå Jakobsson skämtade:
– Det var hårfint…
Ny styrelse
Utöver Fredrik Karlsson som ny ordförande valdes Jenny Lindén Urnes och Erik Kruse in som nya ledamöter i styrelsen. Lindén Urnes är framgångsrik företagare med engagemang bland annat i Höganäs AB. Hon lämnar i och med valet också sitt engagemang i 1907 AB. Valberedningen lyfte fram henne som en tydlig kravställare.
Erik Kruse är tidigare ordförande i Supporterföreningen Kärnan och arbetar som strategisk kommunikatör på Dole. Hans kunskaper inom varumärkesbyggande och marknadsföring ingick i valberedningens motivering till att föreslå honom.
Kenneth Nilsson (bland annat tidigare VD för Resurs Bank) och David Nilsson Sträng (VD och grundare av Hedge) valdes om till styrelsen. Lottie Svedenstedt, Stavros Papadopoulos och Henrik Anger går in på andra året av sina tvååriga mandat och var inte uppe för val.
Markus Holgersson lämnar styrelsen av familjeskäl. Även Kim Olsson lämnar – utöver avgående ordförande Kjell Jakobsson.
Jakobssons läkarmetafor
Kvällen bestod av tre delar: Utdelning av utmärkelser, själva årsmötesförhandlingarna och en avslutande, mer informell, möjlighet att ställa frågor till diverse klubbföreträdare i den främre delen av salen.
Jakobsson inledde föredragningen om klubbens nuläge med en liknelse.
– Hur står det till med patienten HIF?, frågade han och sa att om mångårige lagläkaren Harald Roos fått ställa diagnos på en patient så hade han sagt att:
– Hälsoläget är bra. Men en och annan komplikation måste vi lösa. Hade det varit en människa och det varit hjärtat hade det varit komplicerat.
Och hjärtat i den här liknelsen, är seniorlaget. Som åkte ur Allsvenskan förra året.
– En gigantisk besvikelse, konstaterade Jakobsson.
– Efter det har vi gjort den största utvärderingen i klubbens historia. En rad olika åtgärder som varit till grund för 2023. Vi har inte sett effekt av det än, men spelarnas reaktion är att det blivit avsevärt bättre. Vi hoppas att vi ser det på planen framöver, sa Jakobsson.
Därefter meddelade han att övriga fem delar av HIF går bra: Akademin, hållbarhetsarbetet, svarta siffror i ekonomin, dam- och flickverksamheten, samt publikstödet.
Noterbart angående flick- och damverksamheten och hållbarhetsarbetet var att Jakobsson menade att klubben utan de här delarna av verksamheten blivit av med minst hälften av de lokala sponsorintäkterna (”14-15 miljoner kronor”, sa han).
Ekonomin: År 2022 och Porcellis
Det som tog mest tid var de olika genomgångarna kopplade till föreningens ekonomi. Klubbdirektör Joel Sandborg föredrog årsredovisningen och det ekonomiska läget.
HIF gjorde ett överskott för 2022. Kostnaderna för posten personal fotboll var över budget, men det möjliggjordes av att såväl sponsor- som publikintäkter också låg klart över budget.
Sandborg fick en del kritiska frågor från årsmötesdeltagare. Nye ordföranden Fredrik Karlsson var uppe och förklarade varför klubbens fordran på ett brasilianskt företag om 5,6 miljoner för anfallaren Porcellis fortsatt är noterad som en tillgång i balansräkningen. Idrottens skiljedomstol Cas avgjorde redan 2012 att HIF har rätt till pengarna, som dock fortfarande inte utbetalats. HIF:s brasilianska ombud säger, enligt Karlsson, att processen löper på och man väntar på att ägarna till företaget ska bli delgivna. När så sker kan pengarna drivas in. De 5,6 miljonerna utgör merparten av HIF:s positiva egna kapital.
Under avslutningen av mötet kostade Karlsson på sig ett skämt om det här, när han uttryckte förhoppningen att mötespresidiets tackgåvor inte skulle dröja lika länge som Porcellis-pengarna.
2022 i siffror
Utfallet för 2022, intäkter:
Publik: 15,8 mkr (2,2 mkr över budget)
Sponsorer: 27,2 mkr (2,2 mkr över budget)
Affärsverksamhet: 5,9 mkr (2,6 mkr under budget)
Media & övriga intäkter: 38,3 mkr (5,5 mkr över budget)
Utfallet för 2022, kostnader:
Personal fotboll: 39,4 mkr (3,6 mkr över budget)
Personal övriga: 11,8 mkr (1,4 mkr under budget)
Övriga kostnader: 30,9 mkr (0,6 mkr över budget)
Totala intäkter:
87,3 mkr (7,5 mkr över budget)
Totala kostnader:
82,4 mkr (3,1 mkr över budget)
Driftsresultat:
4,9 mkr (4,4 mkr över budget)
Transfernetto:
minus 1,1 mkr (3 mkr under budget)
Avskrivningar och räntor:
minus 3,6 mkr (1,2 mkr under budget)
Skatt:
0,1 mkr (0,1 mkr under budget)
Resultat:
0,3 mkr (0,3 mkr över budget)
Årets mål
Bland årets mål, som föredrogs av Sandborg, finns att slå rekord i sponsorintäkter för Superettan. Den budgeterade nivån om 23 miljoner kronor är 4,2 miljoner kronor lägre än utfallet för 2022, men det skulle placera klubben runt placering sex till åtta i Sverige.
Herrlaget ska tävla om att ta sig tillbaka till Allsvenskan. Damlaget ska vinna Division 2. Med mera.
Ekonomin: Budget 2023
I årets budget kan noteras att det budgeterade transfernettot om 2,1 miljoner kronor redan är uppnått (i och med försäljningen av Adam Kaied).
Likt sponsorintäkterna sänks budgeten för publikintäkter, vilket framför allt har att göra med att man förväntar sig en minskning av antalet bortafans i Superettan. TV-intäkterna budgeteras för minskning från 38,3 miljoner kronor till 22,8 miljoner kronor. Samtidigt minskas budgeten för personal fotboll rejält – från 39,4 miljoner kronor till 25,1 miljoner kronor. Mycket av sänkningen där har att göra med automatiska lönesänkningar i spelarkontrakten vid nedflyttning till Superettan.
Ekonomin: Finansiella åtaganden och 1907 AB
En längre föredragning om föreningens finansiella åtaganden genomfördes.
Kjell Jakobsson talade om hur man under flera år arbetat för att bli av med de rena lånepengar som var skyldiga olika intressenter sedan de ekonomiska problemen under 10-talet.
– De enda åtaganden vi ska ha framöver ska vara kopplade till spelarinvesteringsåtaganden, sa han.
– Om vi säljer spelare och får intäkter kan vi dela med oss av det. Det var hela tanken med att initiera 1907 AB (formellt heter bolaget Nittonhundrasju AB).
1907 AB är det bolag som finansierar vissa spelarköp, exempelvis Lucas Lingman, Taha Ali, Adam Hellborg och Frederik Holst, mot andel i kommande vinster från spelarförsäljningar. (Helsingborgs Dagblad har i ett reportage nyligen beskrivit upplägget i detalj).
– Hittar vi en spelare så kan vi gå till 1907 och fråga: ”Vill ni vara med och hjälpa?”
– De har en mindre utdelning när vi säljer någon spelare. De gör inte det för att tjäna pengar – vinsten är ganska lite i relation till risken. Har vi inte betalat tillbaka pengarna inom tio år förfaller det. För dem kan det vara en riskfylld investering.
Totalt är HIF:s åtagande till 1907 AB 12,2 miljoner kronor.
Sedan den 9 mars 2022 (för ett år sedan) har klubbens förpliktelser till 1907 AB ökat med knappt fyra miljoner (merparten av de 12 miljonerna härrör från de första två månaderna av 2022).
Noterbart är att Jakobsson påpekade att 2,5 av de här miljonerna, rörande 2023 års värvningar av Adam Hellborg och Frederik Holst, inte är utnyttjade ännu. 1907 AB har bundit sig att leverera pengarna om HIF behöver dem, men om klubben visar sig kunna bära värvningskostnaderna själva behöver de här 2,5 miljonerna inte utnyttjas.
Samtidigt kunde Jakobsson visa hur åtagandena under de här 365 dagarna totalt sett minskat med sju miljoner kronor, från 40,4 miljoner till 33,4 miljoner.
Bland annat har en privat långivare efterskänkt en stor del av sitt lån om fem miljoner kronor.
– Den personen är värd en varm applåd, sa den karismatiske Jakobsson, varpå folk applåderade.
– Det är inte var dag man äter lunch med en person som säger ”varsågod, jag skänker fyra miljoner.” Men det var vad denne gjorde.
En medlem frågade om sportchef Andreas Granqvists investeringar i de olika uppläggen. Jakobsson meddelade att Granqvist gick in med andel i ”Olympia Invest” medan han spelade fotboll i Ryssland och att han är en av två kvarvarande aktieägare i ”HIF Support”.
– Det är rena hjärteinvesteringar och har ingen påverkan på föreningen.
– Både i fjor och i år har Andreas valt att skänka sin utdelning till HIF, sa Jakobsson, varpå många i salen applåderade.
– Min och styrelsens klara position är att det inte finns något jäv i det här, utan att det är gjort med stort hjärta för HIF.
Olympia Invest ger en utdelning till långivarna om tre procent årligen. Lånen ska betalas tillbaka när HIF:s egna kapital når 20 miljoner kronor.
HIF Support är ett upplägg där bara två investerare ännu inte är utlösta. Under året har det här åtagandet minskat från drygt fyra miljoner kronor till drygt en och en halv miljoner kronor.
Sammantaget ser HIF:s finansiella åtaganden ut enligt följande:
Skatteverket 1,65 mkr (upplupen skattefordran från pandemiåren)
Olympia Invest 11 mkr
HIF Support 1,65 mkr
Resurs Bank 3,4 mkr
25 miljoners-programmet 3,5 mkr (en investerare kvarstår)
1907 AB 12,2 mkr
HIF ska verka för 30-milsregel för bortamatcher
En motion hade kommit in till årsmötet. Motionärerna Maria Karlsson och Daniel Zahedi föreslog att HIF ska verka för att matcher som spelas mer än 30 mil från bortalagets hemvist ska läggas mellan lördag kl 13 och söndag kl 16.
Styrelsen ställde sig bakom motionen som bifölls av årsmötet via acklamation.
”Femårsplanen”
Kjell Jakobsson föredrog även det som ofta kallas HIF:s ”femårsplan”, under den betydligt mindre historiskt illa klingande rubriken ”HIF:s utvecklingsplan”.
Långsiktighet är ledordet och bland målen finns att HIF 2026 ska ha dubblerat sponsorintäkterna jämfört med 2021 års nivå. Det skulle innebära att man når 40 miljoner kronor.
Publiksnittet 2026 ska vara 10000 och klubbens arrangemang ska vara ”välkomnande, trygga, säkra och stämningsfulla.
Herrlaget ska då vara etablerat i Allsvenskan och damlaget ska spela i Elitettan. 300 flickor ska spela i HIF (en dryg fördubbling mot idag). Talangutvecklingen ska vara i Sverigetopp. Akademin ska utbilda elitspelare för både A-laget och försäljning.
Nyckeln: Att ha koll på pengarna.
– Det är otroligt viktigt, så att de inte plötsligt tar slut. Att agera så att vi blir av med de finansiella åtaganden vi har, sa Jakobsson.
– Vad vi vet är det första gången HIF har en femårsplan med riktning för var vi ska någonstans.
Även värdeorden i utvecklingsplanen gicks igenom. De gäller från barn och föräldrar i föreningen och uppåt. De innehöll inga sensationer, utan byggde (grovt förenklat) på mod, gott uppförande, personligt ansvar och vanligt sunt förnuft.
Högre medlemsavgift
Medlemsavgiften höjdes från 350 till 450 kronor. Försäljningschefen för privatmarknaden Fredrik Elgström meddelade att det var över ett decennium sedan den senaste höjningen.
Familjemedlemskap infördes för familjemedlemmar boende på samma adress – kostnad: 600 kronor för en familj.
Livstidsmedlemskap infördes. Pris: 6500 kronor.
Fotbollsutvärderingen
Föredragningen om årsredovisningen inleddes av Joel Sandborg, som konstaterade att:
– Sedan 2015 har vi inte skapat stabilitet i vår sportsliga herrverksamhet.
Han talade om den stabiliserade ekonomin, framgångarna med dam- och flickverksamheten, innan han tog sig an herrarnas sportsliga misslyckande 2022.
– Vad som är kvar för föreningen är att börja vinna matcher med vårt herrlag.
– När vi skildes åt från Jörgen (Lennartsson, HIF-tränaren som fick sparken i maj) tog Mattias (Lindström) och Álvaro (Santos) rodret mitt i en säsong och försökte på alla sätt få HIF på rätt väg.
– Tog vi rätt beslut? Eller fel beslut? Vi tog de beslut som vi där och då tyckte var de bästa. Både för laget och klubben. Efter säsongen stod vi inför ett val: Ska vi ge tränarna nytt förtroende.
Efter utvärderingen av verksamheten beslutade man att:
– Inte göra det vi alltid gjort. Inte ”ut med personen och in med en annan”. Den här gången ville vi ge processen möjlighet att skapa ett nytt resultat. Under det här året har tränare och sportchef byggt en plan för hur vi ska lyckas med den här processen. Det är ingen quick fix. Vi har sex-sju år av dåliga resultat bakom oss. Vi satte igång den 9 januari.
Sandborg säger (i ljuset av de senaste veckornas tunga cupförluster) att man så här långt är nöjda med vissa saker och andra inte:
– Vi vill alla vinna fotbollsmatcher.
– Tror vi att vi kan vända detta? Svaret är ja. Tror vi på killarna på planen? Svaret är absolut ja.
Utmärkelser
Mötet inleddes med att ett antal utmärkelser delades ut. Noterbart är att:
• Mattias Lindström blev ständig medlem genom föreningens poängsystem
• Kvällens enda riktiga buanden hördes när Anthony van den Hurk utannonserades som mottagare av merittecken 1. Holländaren lämnade ju HIF under kontroversiella former i somras.
• Bland mottagare av olika merittecken enligt föreningens givna poängsystemet fanns även bland annat Joel Sandborg, Rasmus Jönsson, Robin Stolt (P17-tränare), Charlie Weberg, Kalle Joelsson och Kjell Jakobsson.
• Simon Bengtsson fick pris ur Ingvar Weneheds minnesfond som den P19-spelare som tagit störst kliv under det gångna året.
• Max Persson fick motsvarigheten från P17-sidan (Bertil Hanssons minnesfond).
• Erion Vejsa fick motsvarigheten från P14-sidan (Holger Perssons fond)
• Märta Löfling fick motsvarigheten från F17-sidan (Betty Holms minnesfond)
• Även akademitränaren Viktor Örnehag prisades från Betty Holms minnesfond.
Granen om HIF:s försäsong, cupmatcherna och transferfönstret
Kontaktuppgifter:
gustav.lundblad@skanesport.se